Toekomst van meisjes in gevaar door schrappen budgetten, waarschuwt Plan International
Plan International is diep verontrust door de beslissing van minister Klever om de financiering voor vrouwenrechten en gendergelijkheid bijna volledig te schrappen uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. De afgelopen jaren was er gemiddeld zo’n 50 miljoen euro voor gendergelijkheid en vrouwenrechten gereserveerd. Die investering wordt nu stopgezet.
Het stopzetten van deze financiering voor gendergelijkheid komt op een extreem kritiek moment, nu conservatieve actoren vrouwenrechten wereldwijd opnieuw ter discussie stellen. De afgelopen jaren vond er in verschillende landen een afbraak van rechten plaats, waaronder het schrappen van seksuele voorlichting uit onderwijscurricula, het beperken van het abortusrecht en het invoeren van anti-LHBTQIA+ wetgeving. Onderzoek van Plan International toont aan dat meisjes en jonge vrouwen zich hierover grote zorgen maken.
Toekomst en veiligheid meisjes in gevaar
Hoewel het kabinet gendergerelateerd geweld en schadelijke praktijken als kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis wil blijven bestrijden, raakt een bezuiniging van een miljard euro op maatschappelijke organisaties ook deze thema’s keihard. Dit heeft directe gevolgen voor mensenlevens, licht Garance Reus-Deelder van Plan International toe: “De toekomst van meisjes en jonge vrouwen in landen als Sudan, Libanon en Ethiopië staat op het spel, aangezien veel van de activiteiten die hen ondersteunen in hun strijd tegen kindhuwelijken, ongewenste zwangerschappen en seksueel geweld, afhankelijk zijn van internationale financiering. Ter illustratie: iedere 10 miljoen euro die Nederland bezuinigt op zaken als anticonceptie en seksuele gezondheidszorg, resulteert in 273.000 meer ongeplande zwangerschappen en 97.000 meer onveilige abortussen.”
Minder meisjes naar school: ook slecht voor Nederland
De bezuinigingen van het kabinet betekenen dat projecten die ervoor zorgen dat meisjes naar school kunnen en toegang krijgen tot seksuele voorlichting en anticonceptie, moeten worden stopgezet. Dit is niet alleen schadelijk, maar ook onverstandig. Als meisjes vroegtijdig stoppen met school of op jonge leeftijd zwanger raken, zijn zij in de toekomst vaker economisch afhankelijk. Onderzoek toont aan dat investeren in gendergelijkheid wereldwijd tot wel 28 miljard dollar extra economische groei kan opleveren. Door de steun voor gendergelijkheid stop te zetten, vergroot de minister dus de risico’s op armoede en instabiliteit.
De Nederlandse bezuinigingen komen bovenop bezuinigingen door andere overheden, wat kan betekenen dat er wereldwijd jaarlijks tot 5 miljard dollar minder beschikbaar is voor gendergelijkheid. Het wegvallen van steun vanuit de Verenigde Staten betekent al dat er 120 miljoen minder meisjes naar school zullen gaan.
Reus-Deelder: “Gendergelijkheid is een cruciale voorwaarde voor vrede, stabiliteit en welvaart. Als het kabinet wil doen wat goed is voor Nederland, dan is de boodschap: investeer in vrouwen en meisjes.”