Teller Oekraïne-actie Giro555 jaar na begin van het conflict op ruim 183 miljoen euro

  • 28 februari 2023

De aandacht voor het conflict in Oekraïne is onverminderd groot. Een jaar na de start van de Oekraïne-actie blijven donaties nog steeds bij Giro555 binnenkomen. 51 procent van de opbrengst voor Oekraïne is inmiddels besteed. Daarmee zijn meer dan 2,8 miljoen mensen geholpen. De hulpactiviteiten in Oekraïne en buurlanden zijn in volle gang. Op dit moment is een tussenstand van €183.454.406 bereikt.

Met dit geld bieden de hulporganisaties achter Giro555, samen met lokale hulpverleners, volop noodhulp. Zowel in Oekraïne als in de buurlanden. De noden zijn ongekend hoog. De oorlog in Oekraïne heeft de grootste vluchtelingencrisis in Europa van deze eeuw veroorzaakt. Daarbij liggen talloze huizen, ziekenhuizen, scholen, waterinstallaties en elektriciteitscentrales in puin. Cruciale infrastructuur, steden en dorpen zijn verwoest. Miljoenen Oekraïners zijn afhankelijk van humanitaire hulp. De hartverwarmende inzet en betrokkenheid van Nederlanders voor Oekraïners is gebleven, ook lang na de landelijke actiedag. 

Rapportage

Op 28 februari 2023 publiceert Giro555 de eerste tussenrapportage ‘Samen in actie voor Oekraïne’. De inhoudelijke en financiële rapportage laat zien dat tot eind november 2022 € 87,9 miljoen van de totale opbrengst besteed is. Daarvan ging ruim 35 miljoen euro naar levensonderhoud, zoals het uitdelen van cash, ruim 15 miljoen euro naar voedsel en 9,5 miljoen euro naar onderdak. Meer dan 2,8 miljoen mensen kregen hulp. Bijna driekwart (73,6%) werd besteed in Oekraïne zelf. De hulp varieerde van tijdelijk onderdak, voedsel- en hygiënepakketten, schoon drinkwater, financiële bijdragen onder meer om in levensonderhoud te kunnen voorzien, tot medische en psychosociale zorg.

Door contant geld en waardebonnen uit te delen aan kwetsbare huishoudens, zoals alleenreizende vrouwen met kinderen, lopen zij minder risico op seksuele uitbuiting of misbruik. – Foto: ©Plan International/Roman Gatcan

Risico op uitbuiting

De hulporganisaties deden er ook alles aan om Oekraïners voor te bereiden op de komst van een hele strenge winter. Beschadigingen aan energie-infrastructuur door herhaalde raketaanvallen leidden tot langdurige stroomuitval, waardoor de toegang tot elektriciteit, warmte en water werd verstoord.

In de ijskoude wintermaanden zijn vluchtelingen extra kwetsbaar, met name vrouwen en meisjes, vertelt Ellen Hell, noodhulpexpert bij Plan International: “Het is belangrijk dat kwetsbare gezinnen snel onderdak vinden. 97 procent van vluchtelingen uit Oekraïne bestaat uit vrouwen en kinderen. Als zij geen onderdak hebben, lopen ze groter risico om uitgebuit te worden. Zeker wanneer het vroeg donker en koud is buiten. Denk bijvoorbeeld aan mensenhandel of gedwongen seks in ruil voor geld of onderdak,” legt Ellen uit.

Eén jaar conflict in Oekraïne: zo helpt Plan International

Winter vouchers

Om het risico op uitbuiting te verkleinen, traint Plan International hulpverleners op het herkennen van signalen van misbruik, uitbuiting en mensenhandel. Ook zorgen we ervoor dat de gevluchte gezinnen warm gehouden worden. “We geven zogeheten winter vouchers uit,” vertelt Ellen. “Met deze bonnen kunnen mensen spullen zoals winterjassen, dekens, kleine elektrische heaters en gasfornuisjes kopen. Deze hulp bieden wij in elk geval tot en met maart. Hierna wordt het lente en stijgen de temperaturen weer.”

Psychosociale hulp

Naast ondersteuning met essentiële winterartikelen en het tegengaan van geweld tegen meisjes en vrouwen, biedt Plan International met opbrengsten via Giro555 in Oekraïne en Polen ook psychosociale hulp. Bijvoorbeeld via non-competitief voetbal of creatieve therapie voor kinderen. Daarnaast verleent Plan International voedselnoodhulp, juridische bijstand en ondersteuning bij de ouderlijke zorg.

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau