Steeds minder tienerzwangerschappen!
Het aantal tienerzwangerschappen is alwéér afgenomen. Het cijfer daalt al jaren. Zelfs in Mali, één van de landen met de meeste tienerzwangerschappen, is het aantal sinds 2000 met 8 procent afgenomen.
Wereldwijd nam het aantal tienerzwangerschappen sinds 2000 met 21 procent af. In 2000 raakten 56 op de duizend meisjes zwanger tussen hun vijftiende en negentiende. Tegenwoordig is dat 44 op de duizend meisjes in dezelfde leeftijdscategorie. De afname is groter in ontwikkelde landen dan in ontwikkelingslanden. Maar ook in de minst ontwikkelde landen neemt het af.
Lees de tien manieren waarop Plan tegen tienerzwangerschappen strijdt
In Nederland werden in 2000 bijvoorbeeld 7 op de duizend meisjes zwanger. Tegenwoordig is dat 4 op de duizend meisjes. Een afname van 43 procent. In Niger – het land met de meeste tienerzwangerschappen – is deze afname veel kleiner. Dit gaat namelijk van 219 op de duizend meisjes naar 201 op de duizend meisjes, een afname van 8 procent. Ondanks de afname gaat het dus nog steeds om één op de vijf meisjes die zwanger raakt voor ze 18 jaar is.
Bron: The World Bank, 2017
Onderwijs is belangrijk
Het aantal tienerzwangerschappen neemt onder andere af wanneer onderwijs voor meisjes verbetert. Als alle meisjes in Sub-Sahara Afrika, West- en Zuid-Afrika naar de basisschool gaan, neemt het aantal meisjes dat voor hun zeventiende zwanger raakt met 10 procent af. Wanneer alle meisjes in dit gebied ook naar de middelbare school gaan, zorgt dat zelfs voor een afname van 59 procent. In onderstaande grafiek is te zien wat voor invloed onderwijs heeft op het aantal tienerzwangerschappen. Ook is te zien wat onderwijs doet op het aantal kinderen per gezin.
Onderwijs is heel belangrijk voor meisjes. Geschoolde meisjes zijn namelijk mondiger en weerbaarder. Ook weten ze beter wat hun rechten zijn. Daarnaast zijn ze later minder afhankelijk van anderen en kunnen ze beter voor hun kinderen zorgen. Onderwijs zorgt er ook voor dat meisjes minder snel trouwen. Dit is belangrijk, want kindhuwelijken zorgen er weer voor dat meisjes sneller zwanger raken. Een getrouwd meisje wordt namelijk vaak gedwongen tot seks met haar man als ze getrouwd is.
Lees vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert
Bron: United Nations Population Fund, 2017
Voorlichting aan jongens en meisjes
Naast onderwijs is ook voorlichting over seksualiteit heel belangrijk. Veel meisjes weten niet eens hoe ze zwanger kunnen raken. Bijvoorbeeld in El Salvador waar het praten over familieplanning een taboe is. Veel meisjes hier raken zwanger omdat ze onwetend zijn. Vervolgens zijn de mogelijkheden om de zwangerschap af te breken erg beperkt. En er staat een minimale gevangenisstraf op van dertig jaar. Door voorlichting te geven aan meisjes en jongens zorgt Plan er in El Salvador voor dat tieners meer weten over seksualiteit en zwangerschappen.
Lees hoe Plan voorlichting over tienerzwangerschappen geeft in El Salvador
Wat doet Plan?
Ondanks dat het aantal tienerzwangerschappen wereldwijd afneemt, is er nog werk aan de winkel. Jaarlijks zijn er 89 miljoen ongeplande zwangerschappen in ontwikkelingslanden, ook zijn er 10 miljoen miskramen en 1 miljoen doodgeboren baby’s.
Plan probeert het aantal tienerzwangerschappen te verminderen door onder andere seksuele voorlichting te geven en te informeren over de gevolgen van onveilige seks. Door er met elkaar over te praten worden taboes en gewoontes doorbroken.
Links & Downloads
- Lees vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert
- Lees hoe Plan voorlichting over tienerzwangerschappen geeft in El Salvador
- Lees de tien manieren waarop Plan tegen tienerzwangerschappen strijdt
- Bron: Adolescent fertility rate, The World Bank, 2017
- Bron: State of World Population 2017, United Nations Population Fund, 2017