Politieke instabiliteit in Niger brengt meisjesrechten in gevaar
Door de staatsgreep in Niger in juli is de behoefte aan noodhulp in het land nog groter geworden. Plan International blijft, zolang de veiligheidssituatie het toelaat, noodhulp verlenen aan de meest kwetsbare kinderen en hun families.
Het West-Afrikaanse land Niger, gelegen in het hart van de Sahel, is een van de armste landen ter wereld en kent een jarenlange historie van geweld. Nahiou Hima, directeur van Plan International in Niger, zegt: “Sinds 2015 is Niger verwikkeld in een gewapend conflict, met een ongekende voedselcrisis als gevolg. De politieke instabiliteit maakt de tekorten alleen maar groter. Ook heerst er onrust: meer dan 645.000 mensen zijn uit hun huizen verdreven en meer dan 900 scholen zijn gesloten. In Niger hebben 4,3 miljoen mensen nu noodhulp nodig.” Ook is de stroom uitgevallen, waardoor het moeilijker is geworden om hulp te verlenen.
Wanneer de scholen dicht zijn, de gezondheidszorg wegvalt en de sociale controle afneemt, nemen de risico’s voor meisjes en jonge vrouwen toe.
Schending meisjesrechten
Plan International blijft, zolang dit mogelijk is, haar meisjesrechtenprogramma’s voortzetten. Dat is hard nodig, benadrukt Hima: “Wanneer de scholen dicht zijn, de gezondheidszorg wegvalt en de sociale controle afneemt, nemen de risico’s voor meisjes en jonge vrouwen toe. Niger kent een van de hoogste percentages kindhuwelijken ter wereld en meisjesrechten worden dagelijks geschonden. We vrezen dat de veiligheid van meisjes door deze staatsgreep alleen maar verslechtert.”
Plan International in Niger
In Niger richt Plan International zich op voedselzekerheid, kindbescherming en noodonderwijs. Met het programma Break Free! strijdt Plan International tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen, onder meer via seksuele voorlichting.