Plan International biedt psychosociale hulp en bescherming in Oekraïne en buurlanden
Plan International biedt hulp aan kinderen, vrouwen en ontheemden in Oekraïne. Samen met partner International Medical Corps worden mobiele teams ingezet die medische en psychosociale zorg verlenen, in het bijzonder aan kinderen en vrouwen en na gendergerelateerd geweld. In buurlanden Polen, Roemenië en Moldavië voorzien we gevluchte vrouwen en kinderen van financiële en psychosociale steun, onderwijs en begeleiding.
Psychosociale hulp
Mobiele teams, bestaande uit artsen, verpleegkundigen en psychologen, proberen op verschillende locaties in Oekraïne medische en psychosociale hulp te bieden aan gewonden en kinderen, ouders en ontheemden. De nood om psychosociale hulp en bescherming groeit met de dag, daarom worden nu ook extra hulpverleners en vrijwilligers getraind.
Christel Mulder, noodhulpcoördinator bij Plan International: “Het is belangrijk dat kinderen snel hulp krijgen als ze getuige zijn geweest van de oorlog. De kinderen die wij helpen, hebben verschrikkelijke dingen gezien. In groepssessies leren zij spelenderwijs hun emoties te herkennen en te praten over de dingen die ze hebben meegemaakt. Kinderen met ergere problematiek kunnen daarna worden doorverwezen naar gespecialiseerde hulp.”
De teams voorzien ook in essentiële benodigdheden zoals water, warme kleding, zeep en producten als maandverband en luiers.
Veilige plekken voor kinderen en vrouwen
Tijdens crises zijn kinderen en vrouwen bijzonder kwetsbaar voor geweld en uitbuiting. Hulpverleners proberen daarom mobiele ‘hubs’ op zetten in Oekraïne, die fungeren als veilige plekken voor meisjes, alleenstaande minderjarigen, (zwangere) vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. In deze mobiele klinieken is ook specifieke zorg, psychosociale steun en doorverwijzing voor slachtoffers van gendergerelateerd geweld.
Bestaande beschermingsmechanismen tegen gendergerelateerd geweld vallen tijdens een crisis vaak weg. Hulpverleners ontvangen daarom training in het herkennen van slachtoffers en krijgen extra voorlichting over mensenhandel, uitbuiting en misbruik tijdens crises. Daarnaast proberen we te blijven zorgen dat instanties voor kinderbescherming hun werk kunnen blijven doen.
Grensgebieden en ontvangstcentra
Inmiddels zijn honderdduizenden mensen Oekraïne ontvlucht. In de overvolle grensgebieden en ontvangstcentra arriveren vooral kinderen en vrouwen, die niet weten waar ze heen kunnen. Dit maakt hen kwetsbaar voor mensenhandel, uitbuiting of geweld. Mobiele teams in Polen, Moldavië en Roemenië voorzien gezinnen aan de grens en in opvangcentra van informatie en advies en verwijzen door naar specialistische zorg wanneer dit nodig is. Ook werkt Plan International in deze landen met lokale jeugdzorgorganisaties samen die gevluchte vrouwen en kinderen voorzien van financiële en psychosociale steun, onderwijs en begeleiding. Zo verkleinen we de risico’s op mensensmokkel en uitbuiting.
Lotte Claessens, specialist kinderbescherming van Plan International, benadrukt de noodzaak voor bescherming in grensgebieden: “De kinderen en vrouwen die hier aankomen zijn uitgeput en weten niet waar ze heen kunnen. We horen hartverwarmende verhalen over de enorme gastvrijheid. Mensen delen soep en speelgoed uit, bieden gratis taxiritten aan vanaf de grens of stellen hun logeerkamers open. Maar, we zien ook risico’s. We ontvangen berichten over mensenhandelaren, die kinderen en vrouwen aan de grens gratis transport of accommodatie aanbieden. Dat is enorm zorgwekkend, want deze kinderen en vrouwen zitten in kwetsbare posities en lopen daardoor risico op uitbuiting of misbruik. Met partnerorganisaties maken we ons hard tegen dit soort criminele praktijken.”
In Polen helpt Plan International ten slotte met expertise over de opvang en psychosociale ondersteuning van grote aantallen gevluchte mensen. Onze ervaring in de bescherming van kinderen en vrouwen, ook in noodsituaties, is een goede aanvulling op de netwerken die lokale organisaties veelal al hebben.