Peru verbiedt kindhuwelijken
Een historisch moment in Peru! Een nieuwe wet is van kracht gegaan die kindhuwelijken verbiedt. Het is een enorme stap vooruit in de strijd tegen kindhuwelijken in Latijns-Amerika.
De wet zorgt ervoor dat ouders en verzorgers hun kinderen niet kunnen uithuwelijken zolang ze onder de achttien zijn. Ook kunnen kinderen die voor de implementatie van de wet getrouwd zijn hun huwelijk laten ontbinden.
Meer dan 4.300 kinderen
In Peru trouwden tussen 2012 en 2022 meer dan 4.300 kinderen onder de achttien, aldus de National Registry of Identification and Civil Status (RENIEC). Meer dan 400 van hen waren zelfs jonger dan 16 jaar. “Gedwongen (kind)huwelijken laten de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zien en zijn een ernstige schending van de rechten van kinderen”, vertelt Veronique Henry, directeur bij Plan International in Peru. “De wet is een enorme mijlpaal die de toekomst van duizenden meisjes positief zal veranderen.”
Schadelijke gevolgen
Een kindhuwelijk heeft enorme gevolgen voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongvolwassenen. Meisjes en jonge vrouwen die op jonge leeftijd trouwen, krijgen te maken met allerlei obstakels. Zo maken ze vaak hun opleiding niet af, lopen ze een groter risico op seksueel en fysiek geweld en worden ze vaak op te jonge leeftijd zwanger, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Hun toekomstkansen worden hierdoor ernstig beperkt.
De wet is een enorme mijlpaal die de toekomst van duizenden meisjes positief zal veranderen
Een enorme overwinning
“Deze nieuwe wet is een enorme overwinning in de strijd tegen kindhuwelijken en richting een leven zonder geweld voor meisjes”, vertelt Henry. “Maar dit is pas een eerste stap, want de wet is gericht op formele huwelijken, maar veel huwelijken worden niet wettelijk vastgelegd. De wet moet dus nog verder versterkt worden om ook deze informele huwelijken aan te pakken. En natuurlijk moeten we ook scherp blijven om te zorgen dat de wet goed gehandhaafd wordt. Dat vraagt om een sterke samenwerking tussen de overheid, maatschappelijke organisaties, gemeenschappen en jongeren.”
Maar de strijd is nog niet gestreden
Plan International blijft actief in Peru om toe te zien op de uitbreiding en handhaving van de wet tegen kindhuwelijken. Ook blijven we werken met gemeenschappen en jongeren om hun rechten te versterken en hun toekomstkansen te verbeteren.