Orange the World: 16 dagen aandacht voor geweld tegen meisjes en vrouwen

  • 30 november 2021

Doe met ons mee aan de 16 Days of Activism van Orange the World! Laat je stem horen om geweld tegen meisjes en vrouwen te stoppen. In meer dan 180 landen wereldwijd wordt elk jaar tussen 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) en 10 december (Internationale Dag voor de Rechten van de Mens) 16 dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

meisje leidt protest in Nepal
Chandrakala (17) leidt een protestmars tegen de verkrachting van een meisje in Nepal.

Geweld tegen meisjes en vrouwen: gender-based violence

Geweld tegen meisjes en vrouwen, ook wel gendergerelateerd geweld of gender-based violence genoemd, kent vele vormen en is wereldwijd een groot probleem:

  • Bijna één op de drie vrouwen, naar schatting 736 miljoen vrouwen wereldwijd, heeft fysiek of seksueel geweld meegemaakt in haar leven.
  • 15 miljoen tienermeisjes (15 tot 19 jaar) wereldwijd zijn gedwongen tot seks zonder toestemming. Hiervan zoekt maar 1 procent professionele hulp.
  • Minder dan 40 procent van de vrouwen zoeken enige vorm van hulp nadat ze geweld hebben meegemaakt. Terwijl gendergerelateerd geweld een dagelijkse dreiging vormt voor alle meisjes en vrouwen overal ter wereld.
  • Meisjes en vrouwen in lage- en middeninkomenslanden lopen een nog veel groter risico om te maken te krijgen met gendergerelateerd geweld.

Seksueel geweld, partnergeweld, psychologisch misbruik, (online) intimidatie, kindermisbruik, mensenhandel, seksuele uitbuiting, meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken: dit valt allemaal onder geweld tegen meisjes en vrouwen. Tijdens Orange the World lichten we de verschillende vormen van gendergerelateerd geweld toe en hoe Plan International dit bestrijdt.

Vrouw kijkt naar de horizon met haar rug naar de camera
Esther* uit Nigeria werd verhandeld en kwam in de prostitutie terecht toen ze 16 was. *Haar naam is veranderd om haar identiteit te beschermen.

Ongelijkheid

Zolang er genderongelijkheid bestaat, bestaat gendergerelateerd geweld. Vrouwen zijn kwetsbaarder in noodsituaties waar armoede en onrust heerst, bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen, bij rampen of gewapende conflicten. De coronapandemie is zo’n noodsituatie, waardoor de fragiele balans wordt verstoord, armoede toeneemt en vrouwen en meisjes als eerste slachtoffer worden. Geweld tegen meisjes en vrouwen is enorm toegenomen tijdens de coronapandemie en de lockdowns. In 2020 alleen al werden 243 miljoen meisjes en vrouwen tussen de 15 en 49 jaar slachtoffer van seksueel en/of fysiek geweld door hun partner. Er wordt verwacht dat dit aantal blijft stijgen door de gevolgen van de pandemie.

Meisje schermt haar gezicht af van de camera
Nana* (15) rende weg van huis om aan een kindhuwelijk te ontsnappen. *Haar naam is veranderd om haar identiteit te beschermen.

Wat kunnen we doen?

Er zijn veel initiatieven om geweld tegen vrouwen uit te bannen. Zo is er de VN-verklaring voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, die op 20 december 1993 werd aangenomen. Dit verdrag wordt in bijna alle landen waar Plan International werkt erkend, maar het wordt niet altijd goed nageleefd.

Plan International strijdt elke dag voor meer rechten voor meisjes en jonge vrouwen. We strijden tegen wetten en systemen die ongelijkheid en geweld tegen meisjes en vrouwen in stand houden. Deze strijd voeren we voor én met meisjes, jonge vrouwen, jongens en mannen.

Het stoppen van geweld tegen meisjes en vrouwen begint bij het geloven en erkennen van slachtoffers. De oorzaken van dit geweld moeten we aanpakken bij de kern, schadelijke sociale normen moeten we veranderen en slachtoffers verdienen gerechtigheid. Plan International voert deze aanpak in meerdere projecten uit. Wij werken bijvoorbeeld in Zuid-Sudan aan effectieve bescherming voor meisjes en jonge vrouwen door de uitvoering van wet- en regelgeving te verbeteren met het Leaders of Peace-programma.

Ook moeten we blijven praten over gendergerelateerd geweld. Dat doen wij in onze projecten, door organisaties en jongeren te ondersteunen, en door ons uit te spreken op social media. Dat kan jij ook! Laat je stem horen en zeg nee tegen geweld tegen meisjes en vrouwen.

 

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau