Ontwerp Plan International wordt ongesteldheids-emoji

  • 6 februari 2019

Nadat Plan International twee jaar geleden begon met een campagne voor een ongesteldheids-emoji is het nu zover: één van de ontwerpen die Plan International UK samen met NHS Blood and Transplant indiende is opgenomen in de lijst met nieuwe plaatjes van Unicode, het bedrijf achter de emoji’s.

Nieuwe emoji’s

Het ontwerp van Plan International, de bloeddruppel, was één van de ingezonden voorstellen voor een ongesteldheids-emoji. Veel meisjes en vrouwen vinden het moeilijk om over hun menstruatie te praten en dat terwijl er maandelijks twee miljard meisjes en vrouwen ongesteld worden. Daarom vonden wij het hoog tijd voor een ongesteldheids-emoji om dit taboe bespreekbaar te maken. De meeste mensen gebruiken immers bijna elke dag een emoji, je zou het bijna een wereldwijde taal kunnen noemen!

Lees hier op welke zes manieren de nieuwe emoji jouw leven kan verbeteren

De gevolgen van het taboe op menstruatie

De taboes rond menstruatie hebben een enorme invloed op meisjes en vrouwen wereldwijd. Van hevige schaamtegevoelens tot het niet hebben van toegang tot maandverband. In veel ontwikkelingslanden zijn er mythes en onwetendheid over menstruatie. Ongestelde meisjes worden er als vies gezien. Samen met het ontbreken van maandverband – en dus de kans op doorlekken – zorgt dit er voor dat meisjes daar tijdens hun menstruatie meerdere schooldagen per maand missen en soms zelfs helemaal stoppen met school. Maar 12 procent van de meisjes en vrouwen in India heeft toegang tot maandverband of tampons. 28 procent van de Ugandese meisjes gaat niet naar school tijdens haar ongesteldheid. Wij hopen dat de nieuwe ongesteldheids-emoji een stap is in het doorbreken van dit taboe, want dat is hard nodig!

Lees ook: Zes bloedserieuze redenen waarom meisjes niet naar school gaan
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau