Natanim (20) overhandigt Wereldmeisjesdagrapport aan ministerie en Kamerleden
Op Wereldmeisjesdag, 11 oktober, vraagt Plan International extra aandacht voor de rechten en kansen van meisjes en jonge vrouwen wereldwijd. Dit jaar overhandigde Natanim (20), een jonge activiste uit Ethiopië, het jaarlijkse State of the World’s Girls rapport, aan Kamerleden in Den Haag.
In het rapport wordt aandacht besteed aan de gevaren die meisjes en jonge vrouwen lopen wanneer ze opkomen voor hun rechten. Ook Natanim, die in Ethiopië met het Break Free!-programma in actie komt voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en de rechten van meisjes in het algemeen, weet daar alles van. Ook zij kreeg te maken met intimidatie en seksistisch commentaar toen ze opkwam voor de rechten van meisjes.
SRGR
Toch laat ze zich daardoor niet tegenhouden. In Den Haag kaartte Natanim nogmaals aan hoe belangrijk het is om te blijven praten over SRGR. “Pas als meisjes voldoende kennis hebben over SRGR kunnen ze weloverwogen beslissingen maken over hun eigen lichaam.”
Ze blijft daarom in gesprek gaan met gezondheidswerkers, religieuze leiders en andere invloedrijke personen in haar gemeenschap. Maar, om echt een verschil te maken is er nog veel meer samenwerking nodig. “Jongeren, en meisjes in het bijzonder, moeten de kans krijgen om op hoog niveau mee te praten over beslissingen die hen aangaan”, vertelde Natanim de aanwezige kamerleden, Jorien Wuite (D66), Jan Klink (VVD), Marieke Koekoek (Volt), Jasper van Dijk (SP) en Edson Olf (Bij1). “Om dat te realiseren moet er op de lange termijn flexibele financiering beschikbaar zijn, zodat door jongeren geleide organisaties de kans krijgen verandering teweeg te brengen.”
Jongeren, en meisjes in het bijzonder, moeten de kans krijgen om op hoog niveau mee te praten over beslissingen die hen aangaan
Voorloper
In het realiseren van die verandering speelt ook Nederland volgens Natanim een belangrijke rol. “Nederland is een voorloper op het gebied van SRGR, maar dat betekent niet dat het werk nu klaar is. Nederland moet zich blijven inzetten voor verbeterde SRGR en zich blijven verzetten tegen de groeiende antirechtenbeweging.” Het Break Free!-programma, waar Natanim onderdeel van uitmaakt, is een programma dat samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken is opgezet om SRGR in negen landen, waaronder Ethiopië, te bevorderen.
Jorien Wuite, voorzitter van de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, reageerde zeer positief op het vlammende betoog van Natanim: “Het is belangrijk dat we dit soort onderzoeken blijven uitvoeren en dat de meiden die dit belangrijke werk doen het woord krijgen. En het is inderdaad cruciaal dat we, ook in Nederland, onze aandacht op dit gebied niet laten verslappen. Want er zijn wereldwijd verschillende ontwikkelingen gaande die kwetsbare groepen, waaronder inderdaad meisjes, negatief raken.”
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder ging Natanim in gesprek met afgevaardigden van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder Jim Monkel, jongerenambassadeur SRGR en Peter Derrek Hof, ambassadeur Vrouwenrechten en Gendergelijkheid. Met hen sprak ze voornamelijk over het belang van gelijkheid voor meisjes en vrouwen. “In Ethiopië worden mannen nog altijd gezien als het hoofd van het gezin”, vertelt ze. “Daar komt wel verandering in, maar dat gaat langzaam.” Datzelfde geldt voor de inspraak van jongeren. “Het zou heel goed zijn als er in Ethiopië ook een jongerenambassadeur komt die kan meepraten in de politiek.”
Break Free!
Break Free! is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International en de Afrikaanse organisaties SRHR Africa Trust (SAT) en Forum for African Women Educationalists (FAWE). Het Break Free! programma wordt uitgevoerd in negen Afrikaanse landen: Burkina Faso, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mali, Mozambique, Niger, Sudan en Zambia, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de steun van plaatselijke maatschappelijke organisaties en jongerengroepen zetten we ons in voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren.