Memory’s strijd tegen kindhuwelijken in Malawi
Na jarenlang campagnevoeren zijn kindhuwelijken eindelijk verboden in Malawi. Memory Banda (20) is een van de jonge activisten die streed voor de verhoging van de minimum trouwleeftijd naar 18 jaar.
“In Afrika worden veel meisjes als kind uitgehuwelijkt. Als klein meisje zag ik het huwelijk ook als de enige hoop op een stabiele toekomst. Meisjes worden hier opgevoed tot bruid. Klasgenoten en vriendinnen werden uitgehuwelijkt en het gebeurde ook in mijn eigen familie, we stelden nooit vragen.”
Inwijdingskampen
Meisjes zo jong als 9 jaar gingen naar speciale inwijdingskampen. Daar werden ze voorbereid op het moederschap en moesten ze seks hebben met mannen in een traditie die ‘seksuele reiniging’ wordt genoemd. De meeste meisjes gingen meteen van school af als ze terugkwamen van zo’n kamp. Je mocht niet praten over wat je had meegemaakt, veel meisjes leden in stilte.
Tweederangsburgers
Als tiener werd ik zo kwaad over deze praktijken. Waarom worden meisjes gezien als tweederangsburgers, waarom mag iemand anders over hun leven beslissen? Tradities veranderen is niet eenvoudig. Het was moeilijk om naar onze leiders te stappen en ze te vragen om deze schadelijke tradities te stoppen. Wij waren ‘slechts’ meisjes, we werden niet gezien als leiders. Onze ouders steunden ons ook totaal niet.
Sterk zijn en doorgaan
Toen de traditionele leiders toch een aantal inwijdingsrituelen veranderden en zelfs de seksuele rituelen verboden, raakte ik nog gemotiveerder. Ik wist dat we sterk moesten zijn en doorgaan. We waren niet meer te stoppen. We vroegen ministeries om onze campagne te steunen en we ontmoetten zelfs de vrouw van de president. Ook organiseerden we een nationale jeugdconferentie en verzamelden we een miljoen handtekeningen voor onze petitie tegen kindhuwelijken. Daarmee trokken we wereldwijd de aandacht.
Nieuwe huwelijkswet
Mijn stem werd onderdeel van een nationale en globale campagne om kindhuwelijken te stoppen. Het was een zware strijd en we kwamen voor heel wat uitdagingen te staan. Het kostte vijf jaar om de nieuwe huwelijkswet erdoor te krijgen.
Achterdeurtje
In 2015 was het eindelijk zo ver: de minimum trouwleeftijd werd verhoogd van 15 naar 18 jaar. Helaas zat er een achterdeurtje in de wet zodat ouders hun jonge dochters nog steeds konden uithuwelijken als die dochters akkoord gingen. We verloren nooit onze hoop en streden door. Makkelijk was het niet. Het ministerie van Justitie en traditionele leiders vonden het wel prima zo. Dat amendement hoefde van hen niet zo nodig.
Bewustwording kweken
Tot onze grote verrassing werd de wet in 2017 alsnog aangepast. Een historische gebeurtenis. Ik was verbijsterd en trots dat ik onderdeel ben van een team dat zich onvermoeibaar inzette voor deze zaak. We zijn nog niet klaar. Het is nu zaak om bewustwording te kweken in onze gemeenschappen. Mensen moeten gaan begrijpen dat het illegaal is om meisjes op jonge leeftijd uit te huwelijken. Meisjes moeten een krachtige stem krijgen in zaken die hen aangaan. Verandering is alleen mogelijk als we met zijn allen opstaan en vechten voor waar we in geloven.”
Lees meer: Tien manieren waarop Plan tegen kindhuwelijken strijdt.Wereldmeisjesdag 2017: GirlPower!
Op Wereldmeisjesdag kun je meisjes in ontwikkelingslanden steunen met een dosis GirlPower, zodat zij kunnen uitgroeien tot krachtige vrouwen. Ook jij kunt een meisje steunen met een dosis GirlPower. Daarmee investeer je in meisjesprojecten voor gelijke kansen, veilige scholen en acties tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen. Je maakt zo kans op kaarten voor een exclusief Plan-concert met Giovanca en Claudia de Breij in Paradiso in Amsterdam.