Meisjesbesnijdenis het komende jaar verboden in Liberia
Goed nieuws vandaag op Zero Tolerance Day tegen meisjesbesnijdenis: Liberia heeft een eenjarig verbod ingesteld op meisjesbesnijdenis. Afgelopen zomer kwam al een wet tegen dit schadelijke gebruik ter stemming, maar deze werd vervolgens niet aangenomen. Voormalige president Ellen Johnson Sirleaf – een voorvechter van meisjesrechten – zorgde er eind januari voor, op haar laatste dag als president, dat meisjesbesnijdenis toch een jaar lang strafbaar is.
Lees ook: Waarom laten moeders hun dochter besnijden?
Belangrijke stap
Plan vindt het een belangrijke stap in de goede richting in een land waar 50 procent van de vrouwen en meisjes tussen de 15 – 49 jaar is besneden (bron: Unicef, 2013). Uiteraard is er de hoop dat dit verbod niet beperkt blijft tot dit jaar, maar de start is van een blijvend verbod op meisjesbesnijdenis in Liberia.
Pijnlijk ritueel
Meisjesbesnijdenis is een afschuwelijk, pijnlijk en vaak onherstelbaar ritueel, waarbij delen van de vrouwelijke genitaliën worden weggesneden. Een besnijdenis verminkt een meisje voor de rest van haar leven en zorgt voor grote gezondheidsrisico’s. Soms leidt het zelfs tot de dood. De meisjes worden niet besneden vanuit medische noodzaak, maar omdat het volgens hun cultuur zo hoort. Voorstanders van meisjesbesnijdenis zeggen dat het ritueel een belangrijke overgangsrite van meisje naar vrouw is.
Lees ook: Terugkijken op een jaar Girls Advocacy Alliantie
Plan en de Girls Advocacy Alliance
Meisjesbesnijdenis is een ernstige schending van de seksuele rechten van meisjes en vrouwen. De Verenigde Naties spreken zelfs van marteling. Plan International, Defence for Children en Terre des Hommes werken samen in de Girls Advocacy Alliance om door middel van lobby meisjesbesnijdenis, maar ook kindhuwelijken en seksueel geweld te stoppen en de toegang tot onderwijs en economische kansen voor meisjes te vergroten. Het programma loopt van 2016 – 2020 en wordt uitgevoerd in tien landen: Ethiopië, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Kenia, Uganda, India, Bangladesh, Nepal en de Filipijnen.
Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Meisjesbesnijdenis (FGM)