Meisjes nemen de leiding in het tweede jaar van She Leads
She Leads is op stoom! We blikken terug op het tweede jaar van dit programma, dat als doel heeft om de invloed van meisjes en jonge vrouwen te vergroten. Dat doen ze door mee te praten op (overheids)niveaus waar besluiten worden genomen en zo de strijd aan te gaan met heersende gendernormen. In 2022 streden meisjes en jonge vrouwen, verspreid over negen landen in Afrika en het Midden-Oosten, voor betere rechten, meer leiderschap en meer zelfbeschikking.
2022 was een bijzonder jaar, waarin we ondanks de gevolgen van de coronapandemie, diverse conflicten in Afrika en de oorlog in Oekraïne elke dag weer de weerbaarheid en het leiderschap van meisjes en jonge vrouwen zagen. We lichten een aantal hoogtepunten van afgelopen jaar uit:
- Jonge vrouwen hebben nu leiderschapsrollen op universiteiten en scholen, posties die voorheen vervuld werden door mannen. Zo heeft de grootste studentenorganisatie van Ghana nu haar eerste verkozen, vrouwelijke president en op de Universiteit van Nairobi is de participatie van jonge vrouwen op alle niveaus geïnstitutionaliseerd.
- Meisjes en jonge vrouwen van She Leads hebben hun bereik vergroot, door gebruik te maken van allerlei media om lobby te voeren voor gendergelijkheid en betekenisvolle participatie in besluitvormingsprocessen. In verschillende landen waar She Leads actief is, kregen jonge vrouwen gratis zendtijd op radio of televisie. Het is een belangrijk signaal dat deze media zich inzetten voor een jong, feministisch geluid. Ook online lieten de She Leads-activisten van zich horen. Zo zijn er twee succesvolle inspirerende online mediacampagnes gelanceerd: #SheBoldySpeaks en #ISpeak4MySelf.
- De Verenigde Naties hebben voor het eerst een wereldwijd beleid aangenomen over activisme van meisjes en jonge vrouwen: resolutie A/HRC/50/L.22/Rev.1. Met het aannemen van deze resolutie verklaren overheden wereldwijd dat meisjes en jonge vrouwen het recht hebben om deel te nemen aan besluitvorming. En dat er concrete stappen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat niemand, inclusief de overheden zelf, meisjes en jonge vrouwen belemmert om dit recht op te eisen.
Girls Festivals
En wat vinden de meisjes en jonge vrouwen van She Leads zelf het beste moment van 2022? Zij noemen als hoogtepunt de momenten waarop ze met vele activisten samen kwamen, ze van elkaar konden leren en samenwerkten. Van het Girls Festival in Ghana, de UN Youth Cohort, de West African Girls Conference in Liberia, de Girls and Young Women Summit in Kenia, tot de allereerste Arab Girls Summit in Jordanië. Al deze bijeenkomsten inspireerden de meisjes en jonge vrouwen om hun stem nog luider te laten horen.
Lees meer: Met She Leads pakken meisjes en jonge vrouwen de leidingEen korte vooruitblik
In 2023 zijn we halverwege het programma, daarom houden we een evaluatie om meer inzicht te krijgen in de vooruitgang die we boeken en waar we actie moeten ondernemen om onze impact te vergroten. De input van de meisjes en jonge vrouwen van She Leads is daarbij uiteraard onmisbaar.
Afgelopen jaren is de basis gelegd voor een beweging van meisjes en jonge vrouwen die zich inzetten voor gendergelijkheid. De komende drie jaar zullen deze bewegingen verder groeien om nog meer impact te maken.
Over She Leads
She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren She Leads uit in Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië en op nationaal en internationaal niveau.
Lees het She Leads jaarverslag