Meisje uit Kenia pleegt zelfmoord na ‘period shaming’
Dat period shaming, oftewel schaamte rondom menstruatie, nog een groot probleem is in veel landen werd onlangs pijnlijk duidelijk. Eerder deze maand heeft een 14-jarig meisje uit Kenia zichzelf van het leven beroofd nadat ze naar verluidt voor gek werd gezet door een leraar omdat ze ongesteld was en er een vlek op haar uniform zat, meldde onder meer The Guardian.
De moeder van het meisje vertelt dat de leraar het meisje ‘vies’ had genoemd en haar had gesommeerd de klas te verlaten. Toen het meisje thuiskwam, vertelde zij haar moeder wat er was gebeurd. Toen haar moeder water ging halen en terugkwam trof ze haar overleden dochter aan. In Kenia hebben veel meisjes geen toegang tot sanitaire producten zoals maandverband en tampons, ondanks een wet die in 2017 werd ingevoerd. Volgens deze wet moeten alle scholen gratis maandverband aanbieden.
Taboe op menstruatie heeft ernstige gevolgen
Plan International is geschokt door deze tragische gebeurtenis. Het incident laat zien dat het taboe op menstruatie ernstige gevolgen kan hebben. Het benadrukt het belang van bewustwording op scholen en het doorbreken van het taboe op menstruatie door middel van trainingen, niet alleen aan de scholieren maar ook aan de leerkrachten.
Lees ook: Zes bloedserieuze redenen waarom meisjes niet naar school gaanBewustwording door theater
Een gebrek aan kennis en een diepgeworteld bijgeloof met daarbij behorende tradities rondom ongesteldheid beperken meisjes en vrouwen enorm in hun vrijheid en ontwikkeling. De schaamte rondom menstruatie zorgt er regelmatig voor dat meisjes thuisblijven of helemaal stoppen met school. Zonder opleiding zijn meisjes extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Om dit te voorkomen maakt Plan International in de gebieden waar we werken aan water, hygiëne en sanitatie het onderwerp menstruatie bespreekbaar om zo de schaamte weg te nemen. Aan de hand van onder meer toneelstukken krijgen meisjes, jongens, leraren en ouders voorlichting over menstruatie en hoe je er op een gezonde manier mee om kan gaan.
Wil je op de hoogte blijven van onze strijd voor betere meisjesrechten? Schrijf je in voor de nieuwsbriefToegang tot maandverband
Plan zet zich in om de toegang tot sanitaire producten te vergroten. Zowel jongens als meisjes leren hoe ze zelf herbruikbaar maandverband kunnen maken. Ook werkt Plan samen met het bedrijf Afripads en andere lokale partners om ervoor te zorgen dat herbruikbaar maandverband te koop is in de winkels en op de markten in de dorpen. Samen met de scholen bouwt Plan toiletten met speciale voorzieningen voor meisjes zoals afvalbakken, water en maandverband.
Oproep aan de Keniaanse overheid
Op dit moment onderzoekt een parlementair comité waarom de overheid haar belofte uit 2017 om gratis maandverband beschikbaar te stellen op scholen nog niet overal is waargemaakt. Wij roepen de overheid op om dit zo snel mogelijk te doen en ervoor te zorgen dat alle meisjes, ook in gemarginaliseerde en afgelegen community’s, toegang hebben tot sanitaire producten. Daarnaast zou de overheid ervoor moeten zorgen dat seksuele voorlichting – inclusief voorlichting over menstruatie– wordt gegeven op speciaal daarvoor ingerichte veilige plekken op alle scholen.
Lees hier het artikel van The Guardian