Maurice, Hibatu en Ayesha pleiten bij de Verenigde Naties voor meer rechten voor meisjes

  • 3 juli 2019

Drie jongerenlobbyisten krijgen volgende week een unieke kans in New York. Van 9 tot 18 juli vindt daar het High-level Political Forum (HLPF) plaats van de Verenigde Naties. Maurice uit de Filipijnen, Hibatu uit Ghana en Ayesha uit Sierra Leone zijn erbij!

Het High-level Political Forum vindt elk jaar plaats in New York bij de Verenigde Naties (VN). De vergadering is een belangrijk moment voor regeringen om de wereldwijde voortgang van de Sustainable Development Goals (SDG’s) te bespreken. De SDG’s werden in 2015 vastgesteld door de VN, om richting en inhoud te geven aan het beleid van de lidstaten. Er zijn 17 doelen, waaronder gendergelijkheid, gelijkwaardig en kwalitatief onderwijs voor iedereen en het uitbannen van alle vormen van armoede. Het is ontzettend bijzonder dat drie jongerenlobbyisten de kans krijgen om hier hun stem te laten horen.

Youth advocates voor de Girls Advocacy Alliance

De drie jonge vrouwen Maurice, Hibatu en Ayesha gaan naar het HLPF namens de Girls Advocacy Alliance; een samenwerkingsprogramma van Plan International Nederland, Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze alliantie zet lobbyactiviteiten in voor de bestrijding van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en voor het vergroten van hun economische participatie. Een van de onderdelen van de GAA is het opzetten, trainen en begeleiden van jongerengroepen. Dat gebeurt in Sierra Leone, Nepal, Bangladesh, de Filipijnen, Ethiopië, Kenia, Uganda, Ghana, Liberia en India.

Lees hier het verhaal over de youth advocates
Training GAA in Sierra Leone
Lobbytraining van GAA voor jongeren in Sierre Leone

Tegen gendergerelateerd geweld

Aan de hand van de Youth Advocacy Toolkit, een handboek met daarin onder meer alle rechten en verdragen van kinderen, uitleg over de SDG’s en uitleg over gendergelijkheid, leren de jongeren hoe je lobbyt, hoe je een samenwerking aangaat en hoe je communicatie inzet om je doel te bereiken. De drie youth advocates zullen zich straks in New York uitspreken tegen gendergerelateerd geweld en economische uitsluiting van jonge vrouwen.

Eerder gaf de 17-jarige youth advocate Mellicentia uit Sierra Leone namens de Girls Advocacy Alliance een vurige speech bij het Kinderrechtencomité van de VN in Genève, bekijk hier de video van haar optreden. Haar speech maakte indruk op de leden van het comité, waar na afloop iemand tegen haar zei dat ze niet zou misstaan als het hoofd van de VN. Nu is dat Mellicentia’s droom.

Lees hier Mellicentia's verhaal
Mellicentia youth advocate
Mellicentia tijdens haar speech bij de VN

Meisjesrechtenverdedigers

Maurice uit de Filipijnen

Maurice (16 jaar) komt uit de Filipijnen, waar ze onderdeel is van de Girls Advocacy Alliance-jongerengroep. Samen met andere youth advocates strijdt ze voor de aanpak van kinderarbeid en geweld tegen meisjes. Maurice droomt van een wereld waarin iedereen, dus ook meisjes en vrouwen, gelijke kansen krijgt en iedereen zich op zijn of haar plek voelt. Ze zal op 9 juli tijdens het HLPF spreken over het belang van gendergelijkheid binnen alle SDG’s.

Hibatu uit Ghana

Ook de 19-jarige Hibatu uit Ghana strijdt in haar gemeenschap voor de rechten van meisjes. Ze gaat regelmatig in gesprek met religieuze en traditionele leiders om onderwerpen als kindhuwelijken en tienerzwangerschappen aan de orde te stellen. Hibatu nam vorig jaar deel aan een girls take-over in het Verenigd Koninkrijk, waarbij ze voor een dag de plek innam van een Brits parlementslid en in gesprek ging met Britse politici. En dit jaar mag ze ook spreken bij een event op het HLPF over het belang van kinderrechten voor het behalen van de SDG’s.

Ayesha from Sierra Leone

Ayesha uit Sierra Leone

Ayesha (21) uit Sierra Leone zag al op jonge leeftijd wat de gevolgen zijn van genderongelijkheid. In de sloppenwijk waar ze naast woont zag ze hoe meisjes seksueel werden uitgebuit en geen kans kregen op een gezond bestaan met gelijke kansen. Ze besloot om op te staan tegen deze misstanden en is sindsdien een voorvechter van meisjesrechten. Door in gesprek te gaan met slachtoffers van seksueel geweld en een mentor voor kwetsbare meisjes te zijn, hoopt ze hen te kunnen helpen bij het opbouwen van een betere toekomst.

Achtergesteld en gediscrimineerd

Het VN-Kinderrechtenverdrag geldt voor alle kinderen. Toch wordt een groot deel van de meisjes in ontwikkelingslanden structureel achtergesteld en gediscrimineerd. Meisjes in de tien landen waar de Girls Advocacy Alliance werkt, worden door discriminerend beleid, sociale normen en gewoonterecht aanhoudend achtergesteld. Ze krijgen te maken met kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis, seksueel geweld en (seksuele) uitbuiting. Ook vallen meisjes massaal uit in het voortgezet en beroepsonderwijs. Hun kans ooit nog een ‘fatsoenlijke’ baan te krijgen is minimaal. En zonder inkomen en zelfstandigheid zijn ze kwetsbaarder voor geweld. De alliantie pakt geweld tegen meisjes en jonge vrouwen aan en zet zich in om de (economische) positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door lobby en beleidsbeïnvloeding op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Jongeren spelen hierbij een belangrijke rol.

Lees hier meer over de Girls Advocacy Alliance
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau