Malawi zet historische stap naar volledig uitbannen kindhuwelijken
Na jarenlang campagnevoeren door jongerenorganisaties en NGO’s, waaronder Plan International, heeft het Parlement in Malawi afgelopen dinsdag met een grote meerderheid ingestemd met een aanpassing van de grondwet waardoor kindhuwelijken worden verboden.
Tot 2015 hoorde Malawi tot de top 10 in de wereld als het gaat om het aantal kindhuwelijken. Een nieuwe wet die de huwbare leeftijd verhoogde van 15 naar 18 jaar bracht daar in 2015 verandering in. De grondwet bevatte echter nog een maas in de wet waardoor kinderen tussen 15 – 18 jaar alsnog konden worden uitgehuwelijkt, mits zij toestemming hadden van hun ouders. Door het aanpassen van de grondwet is deze maas nu gedicht waardoor miljoenen meisjes in Malawi beschermd worden tegen het vroegtijdig uithuwelijken.
In actie tegen kindhuwelijken
Kindhuwelijken zijn een ernstige schending van de kinderrechten, die levenslange gevolgen hebben voor de meisjes die er slachtoffer van zijn. De 20-jarige Memory Banda, een van de campagneleidsters, zette zich in met een persoonlijke motivatie: “Toen mijn zusje van 11 zwanger raakte, werd ze gedwongen te trouwen met de vader van het kind. Ik was zelf nog jong en vond dat toen normaal. Maar al snel zag ik het verwoestende effect op mijn zusje toen haar man haar ging mishandelen. Wanneer ze thuis kwam, was zij niet meer mijn zusje zoals ik haar kende van vroeger.”
Jongeren laten stem horen
Samen met een team jongerenlobbyisten, en met hulp van Plan Malawi International kwam Memory Banda in actie. “We zijn met de overheid gaan samenwerken en lobbyen om de grondwet aan te passen. En er voor te zorgen dat kindhuwelijken in Malawi voor eens en voor altijd worden uitgebannen.”, aldus een trotse Memory Banda.
Jet Bastiani, adviseur Gender en Gezondheid van Plan Nederland: “We zijn blij dat we met onze programma’s meisjes en jongens in staat hebben gesteld om op te komen voor hun rechten. Hierdoor hebben de jongeren zelfvertrouwen gekregen en hebben ze vaardigheden geleerd om hun overheid verantwoordelijk te houden voor het naleven van het kinderrechtenverdrag en andere internationale wetgeving die kindhuwelijken tegengaan. Niet alleen meisjes hebben hierin een grote rol gespeeld, maar ook jongens en dat is geweldig!”
Overhandiging petitie
Ook Plan Nederland vroeg vorig jaar aandacht voor deze jongerencampagne in Malawi. Geïnteresseerden konden een wereldwijde petitie tekenen. Uit solidariteit met de jonge campagnevoerders uit Malawi zetten ruim 42.000 mensen uit dertig landen hun handtekening. Deze werd in september vorig jaar door de campagnevoerders, samen met de collega’s van Plan International Malawi aan de vrouw van de president van Malawi overhandigd.
Help ons om kindhuwelijken wereldwijd te stoppen
Vier dit succes met een donatie aan de meisjesprojecten van Plan. Dit helpt meisjes te beschermen tegen geweld en uitbuiting. Geef meisjes de kans op te groeien tot krachtige vrouwen!