Jongeren lobbyen voor meisjesrechten op het hoogste niveau

  • 24 oktober 2019

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat het belang van meisjesrechten en onderwijs voor het voetlicht brengen. Dat is wat Maurice (16) uit de Filipijnen, Hibatu (19) uit Ghana en Ayesha (21) uit Sierra Leone met veel passie een week lang hebben gedaan bij het High Level Political Forum van de Verenigde Naties (VN) in New York.

Hibatu, Ayesha and Maurice from the Girls Advocacy Alliance in New York
Hibatu, Ayesha en Maurice in New York

De drie jongerenlobbyisten ontmoetten tijdens het forum veel invloedrijke mensen: van de burgemeester van Freetown Yvonne Aki-Sawyerr tot de UN Youth Envoy Jayathma Wickramanayake en van de Executive Director van Unicef Henrietta Fore tot Deputy Secretary-General van de Verenigde Naties Amina Mohammed . Ook waren ze druk met speeches voorbereiden, met andere youth activists vergaderen, boodschappen afstemmen, social media inzetten en van de ene naar de andere kant van de stad gaan (de VN-gebouwen staan verspreid door de stad). Dat is, in een notendop, hoe de week verliep. Uiteraard was er ook nog tijd om the Big Apple te verkennen. Bekijk de video van hun ervaringen.

 

Ayesha from the Girls Advocacy Alliance in HLPF meeting
Ayesha: ‘Als men mij een rebel noemt omdat ik meisjes op school probeer te houden, noem mij dan maar een rebel. Dankjewel. Ik draag die naam met trots’.

Pleidooi tegen seksuele uitbuiting in de Filipijnen

Als klap op de vuurpijl mocht Maurice de ministeriële vergadering openen in the General Assembly Hall van de Verenigde Naties. Lees hier een deel van haar pleidooi:

“In de wereld van vandaag zien we overal kansen en industriële groei. De economie van sommige landen – inclusief de Filipijnen waar ik vandaan kom – wordt omschreven als een rijzende ster die in de komende jaren alleen maar verder zal groeien en competitiever gaat worden. Maar vandaag stel ik jullie de volgende vraag: waarom wordt deze economische groei niet gevoeld en gedeeld door iedereen?

In onze community’s is er maar één beeld: armoede. Ouders die vastzitten in slechtbetaalde banen, die moeite hebben om hun kinderen naar school te kunnen laten gaan. Noodgedwongen moeten zij en hun kinderen elders op zoek naar kansen op een beter leven. En daar wordt het plaatje een stuk grimmiger, want mensenhandel, prostitutie en andere vormen van uitbuiting liggen er op de loer.

Wie worden daar vaak slachtoffer van? Meisjes van 13 tot 17 jaar. Meisjes van mijn leeftijd. Meisjes zoals ik. Door armoede en slechte vooruitzichten op een baan zijn het soms de families zelf die de meisjes uitbuiten. Het ergste is dat dit een veelvoorkomend beeld is. Het wordt als normaal gezien. Dit is de ironie van diezelfde groeiende economie.
Ik zeg: betrek jongeren, en vooral meisjes en jonge vrouwen, in economische participatie. Laat ons meedoen. Laat ons de leiding nemen in het op gang brengen van het gesprek over armoede, onderwijs, werkgelegenheid en inclusieve groei. Vandaag wil ik jullie uitdagen: schets een nieuw plaatje met ons – niet één van armoede en uitbuiting, maar één van gelijkheid.”

Lees hier hoe Maurice, Hiba en Ayesha bij de HLPF terecht kwamen
Maurice from the Girls Advocacy Alliance at the Ministerial Meeting during the HLPF
Maurice (16) tijdens de opening van de ministeriële meeting

Girls Advocacy Alliance

De drie jongerenlobbyisten waren in New York omdat ze onderdeel uitmaken van de Girls Advocacy Alliance (GAA); een samenwerkingsprogramma van Plan International Nederland, Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De alliantie pakt geweld tegen meisjes en jonge vrouwen aan en zet zich in om de (economische) positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door lobby en beleidsbeïnvloeding op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Jongeren spelen hierbij een belangrijke rol; één van de onderdelen van de GAA is het opzetten, trainen en begeleiden van jongerengroepen. Dat gebeurt in Sierra Leone, Nepal, Bangladesh, de Filipijnen, Ethiopië, Kenia, Uganda, Ghana, Liberia en India.

Op de hoogte blijven van de activiteiten in de Girls Advocacy Alliance? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.