Lilian en Hiqmat pleiten in New York voor online veiligheid en digitale kansen

  • 13 maart 2023

Geef meisjes dezelfde kansen als jongens, óók als het op digitale toegankelijkheid aankomt. Dit is de boodschap van Lilian (26) uit Libanon en Hiqmat (21) uit Ghana aan de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) tijdens de Commission on the Status of Women in New York. Namens het She Leads-programma van Plan International spreken Lilian en Hiqmat de lidstaten toe.

Elk jaar rond Internationale Vrouwendag vindt de Commission on the Status of Women plaats. Twee weken lang komen de lidstaten van de VN en maatschappelijke organisaties bij elkaar om te pleiten voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Lilian en Hiqmat strijden al langere tijd binnen She Leads voor de rechten en inclusie van meisjes. Voordat de jongerenactivisten naar New York afreisden, namen zij deel aan verschillende trainingen gericht op lobby en advocacy bij de VN. 

Geen toegang tot internet, laptops en telefoons

Het thema is dit jaar “Innovatie, technologische verandering en onderwijs in het digitale tijdperk voor het bereiken van gendergelijkheid”. Een belangrijk thema, vinden Lilian en Hiqmat, want vooral meisjes en vrouwen hebben vaak geen laptop of telefoon tot hun beschikking. En met name op het platteland en in armere buurten is er geen goede internetverbinding of hebben meisjes en vrouwen hier geen geld voor. Dat beperkt meisjes en jonge vrouwen in hun ontwikkeling, want onderwijs wordt bijvoorbeeld steeds vaker deels digitaal gegeven.

Lilian, jongerenactivist in de She Leads-alliantie, in Beiroet – Foto: ©Plan International

Online intimidatie en geweld

Bovendien leren meisjes vaak niet om goed en veilig met digitale hulpmiddelen om te gaan. In het Palestijnse vluchtelingenkamp waar Lilian opgroeide, zag ze dat meisjes niet goed wisten hoe ze veilig het internet kunnen gebruiken. “Het internet kan een gevaarlijke plek zijn. Doordat digitale vaardigheden niet belangrijk worden gevonden voor meisjes, kennen veel meisjes kennen hun rechten niet. Zoals het recht op privacy en bescherming. Hierdoor worden zij vaak online gechanteerd, lastiggevallen of geïntimideerd.”

Het internet kan een gevaarlijke plek zijn. Meisjes worden vaak online gechanteerd, lastiggevallen of geïntimideerd.

Telefoons worden gecontroleerd

Daar komt nog bij dat veel meisjes in Libanon niet eens een telefoon mógen hebben, vertelt Lilian. “Als ze al een telefoon hebben, wordt deze vaak gecontroleerd door hun vaders en broers. Er is niemand buiten de familie om dit te melden. De politie doet het af als een familieaangelegenheid. Niemand houdt rekening met het recht van meisjes en vrouwen op hun eigen privacy.”

Hiqmat spreekt in New York de Verenigde Naties toe – Foto: ©Joel Sheakoski

“Van meisjes wordt verwacht dat ze trouwen”

Ook in Ghana leren meisjes vaak geen digitale vaardigheden, vertelt Hiqmat. “In Ghana wordt van meisjes verwacht dat ze trouwen en voor het huishouden zorgen. Onderwijs voor meisjes wordt niet belangrijk gevonden. Zij ontwikkelen dus vaak ook geen digitale vaardigheden, zoals hoe je een telefoon moet gebruiken of hoe je jezelf veilig houdt op het internet.”

Geen internet tijdens de coronacrisis

Het gebrek aan digitale hulpmiddelen en vaardigheden beperkt meisjes op school. Hiqmat komt van het platteland in Ghana en ondervond dit zelf: “Ik studeer plant- en milieuwetenschappen aan de Universiteit van Ghana in Accra. Tijdens de coronacrisis moest ik terugverhuizen naar mijn community. Ik was altijd een goede student, maar door het gebrekkige internet miste ik onderwijs en begon ik achter te lopen.”

Lees ook: Nisreen (24) daagt meisjes in Ghana uit om leiders te worden

Onderwijs leidt tot een eigen inkomen

Terwijl onderwijs juist voor meisjes heel erg belangrijk is. Lilian: “Op het platteland in Libanon krijgen vrouwen en meisjes nauwelijks onderwijs. Ze blijven in hun dorp. Als meisjes toegang hebben tot het internet, kunnen ze online onderwijs volgen. Dan hebben ze meer mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen en zijn zij niet meer alleen afhankelijk van hun mannen, vaders en broers.”

Als meisjes toegang hebben tot het internet, kunnen ze online onderwijs volgen.

Lidstaten, kom in actie!

Daarom pleiten Lilian en Hiqmat bij de lidstaten van de Verenigde Naties voor actie. “Digitale vaardigheden zijn de toegangspoort tot de rest van de wereld. We kunnen deze vaardigheden gebruiken om een goed eigen inkomen te verdienen. Uiteindelijk zal dit leiden tot economische ontwikkeling van de hele community, het hele land en zelfs de hele wereld.”

Lilian: “Beloftes betekenen niets als ze niet worden nagekomen. Wetten betekenen niets als ze niet worden gehandhaafd. Lidstaten, kom in actie!”

Lilian roept de VN-lidstaten op tot actie – Foto: ©Joel Sheakoski

Groots dromen

Hiqmats droom is om een centrum op te zetten waar ze meisjes en vrouwen kan trainen in digitale vaardigheden: “Het doel is dat meer meisjes en vrouwen dan een studie volgen kunnen in STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). Deze kennis kunnen zij gebruiken om hun community verder te ontwikkelen.”

Ook Lilian heeft grote dromen: “Ik wil graag een leider worden. Voor mannen, vrouwen en kinderen van allerlei achtergronden. Ik wil graag een Libanon waarin iedereen groots kan dromen.”

Lees ook: Meisjes en jonge vrouwen in de She Leads-alliantie nemen het voortouw

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren het programma uit in Oost-Afrika (Uganda, Ethiopië, Kenia), West-Afrika (Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia) en het Midden-Oosten (Libanon, Jordanië) en op nationaal en internationaal niveau. Door samen te werken met een groot netwerk van organisaties, verspreid over deze negen landen, strijden we voor de rechten, het leiderschap en de zelfbeschikking van meisjes en jonge vrouwen.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.