Kinderrechtenorganisaties luiden noodklok: 8 miljoen kinderen dreigen te overlijden door honger

  • 17 augustus 2022

De wereld wordt geconfronteerd met een honger- en voedingscrisis van ongekende omvang. Elke minuut raakt een kind ernstig ondervoed. 8 miljoen kinderen in de vijftien zwaarst getroffen landen lopen het risico te overlijden, tenzij ze onmiddellijk geholpen worden, waarschuwen kinderrechtenorganisaties Plan International, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes, ChildFund Alliance en World Vision.

Plan International werkt rechtstreeks met kinderen, gezinnen en gemeenschappen in de zwaarst getroffen landen en ziet dagelijks het verwoestende effect die conflicten, klimaatverandering, de coronacrisis en de rimpeleffecten van het conflict in Oekraïne hebben. Van Zuid-Sudan tot Haïti schaalt Plan International haar programma’s op het gebied van voedsel, geld en tegoedbonnen en kindbescherming daarom snel op.

Maar, onmiddellijke actie van regeringen en donoren is noodzakelijk om ernstige ondervoeding te bestrijden en te voorkomen dat miljoenen kinderen overlijden. Daarom luidt Plan International samen met vijf andere kinderrechtenorganisaties de noodklok over de verwoestende gevolgen van de hongercrisis voor kinderen.

Lees ook: In deze landen is de hongersnood het grootst

Kinderrechtenorganisaties luiden noodklok

Plan International, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes, ChildFund Alliance en World Vision roepen regeringen en donoren op om dringend actie te ondernemen om mensenlevens te redden en kinderen te beschermen van levenslange negatieve gevolgen.

Internationaal leiderschap en politieke wil moeten leiden tot een onmiddellijke reactie en het aanpakken van de diepere oorzaken van honger, zoals conflicten, economische crises, klimaatverandering en ongelijke toegang tot landbouwbronnen, door middel van collaboratieve en lokaal gestuurde oplossingen.

De kinderrechtenorganisaties zetten in op een samenwerking met regeringen en donoren om ervoor te zorgen dat de behoeften van kinderen prioriteit krijgen, levens beschermd worden en gemeenschappen veerkracht opbouwen tegen langdurige en toekomstige crises. De gendersensitieve multisectorale respons omvat voedselzekerheid, voeding, gezondheid, water en sanitatie, onderwijs, bescherming en sociale beschermingssystemen.

Sara (35) woont in de regio Oromia in Ethiopië. Door de aanhoudende droogte is ze bijna al haar vee verloren: “Ik ben iedere dag op zoek naar voedsel voor mijn kinderen. Mijn jongste dochter is door ondervoeding ziek geworden”.

Ingrijpende gevolgen voor meisjes

De voedselcrisis heeft nu al ingrijpende gevolgen voor kinderen waaronder een hoge kindersterfte en een groeiend risico op ernstige en acute ondervoeding. Daarnaast lopen kinderen door voedselschaarste een verhoogd risico op geweld, uitbuiting en misbruik als gevolg van schooluitval, dwangarbeid, scheiding van hun families of rekrutering door strijdkrachten of gewapende groeperingen. 

Kinderen zonder ouderlijke zorg zijn bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van voedselonzekerheid. Met name meisjes lopen risico, bijvoorbeeld op uithuwelijking, vroege zwangerschappen, schooluitval, seksuele uitbuiting en misbruik. De kinderrechtenorganisaties werken daarom nu ook intensiever samen op het gebied van kindbescherming.

Joining Forces

Joining Forces is een alliantie van de zes grootste internationale ngo’s die met en voor kinderen werken om hun rechten veilig te stellen en het geweld tegen hen te beëindigen. De organisaties zijn ChildFund Alliance, Plan International, Save the Children , SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes en World Vision.

De wereld bevindt zich in een voedselcrisis

Kom in actie tegen hongersnood

Doneer nu

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau