Kinderen in Gaza betalen de hoogste prijs
Kinderen in Gaza, Israël en de Westelijke Jordaanoever betalen de hoogste prijs voor een oorlog die zij niet hebben veroorzaakt. We zijn diep geschokt door aanvallen op scholen, vluchtelingenkampen en ziekenhuizen en het volledig negeren van het internationaal oorlogsrecht. Dit geweld moet nú stoppen.
Plan International veroordeelt het doden van onschuldige kinderen, burgers en hulpverleners in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël sterk. We blijven oproepen tot een volledig en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren en toegang voor reddingswerkers en hulpgoederen.
Ook pleiten we voor onmiddellijke vrijlating van gijzelaars. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat onder de gijzelaars ook veel kinderen zijn. De impact van dit gevangenschap op hun mentale welzijn is onbeschrijflijk.
Helft van de ziekenhuizen functioneert niet
De veiligheidssituatie voor kinderen en burgers in Gaza verslechtert snel. Inmiddels functioneert de helft van de ziekenhuizen in Gaza niet meer. Het nieuws dat het Al-Shifa-ziekenhuis, het grootste medische complex van Gaza, uitgevallen is baart ons grote zorgen. Gewonden en medisch personeel moeten de kans krijgen het ziekenhuis te verlaten.
Het is cruciaal dat brandstof het land binnengebracht kan worden om ziekenhuisfaciliteiten van stroom te voorzien. Er zijn momenteel 36 premature baby’s die intensieve zorg nodig hebben in het Al Shifa-ziekenhuis. Zonder couveuse is het onwaarschijnlijk dat ze zullen overleven.
Lees ook: EHBO-kits, drinkwater en maaltijden voor GazaZiekenhuizen zijn plekken waar levens gered moeten worden. In plaats daarvan bereiden medewerkers massagraven voor om de lichamen van patiënten te begraven die door de gevechten niet verplaatst kunnen worden. Dit onbeschrijfelijke lijden moet stoppen.
Uitbraak van cholera dreigt
Als er niet snel meer brandstof beschikbaar komt in Gaza, kunnen ziekten als cholera makkelijk verspreiden. In verschillende steden stroomt het rioolwater al door de straten, maar waterzuiveringsinstallaties krijgen dit water door gebrek aan brandstof niet weggepompt.
Bovendien groeien de risico’s op ziekten door gebrek aan schoon sanitair. In het zuiden van Gaza is er sprake van één toilet per 160 mensen en één douche per 700 mensen. Deze situatie is onhoudbaar.
Meisjes en vrouwen in de knel
Zoals in ieder conflict of crisis, brengt ook de oorlog in Gaza genderspecifieke risico’s met zich mee. Meisjes en vrouwen melden ernstige tekorten aan maandverband en anticonceptie. Bovendien lopen zij een groter risico op seksueel overdraagbare ziekten en urineweginfecties waarvoor geen behandeling beschikbaar is. Op vluchtroutes en in overvolle opvangcentra zijn meisjes en vrouwen in het bijzonder kwetsbaar voor seksuele uitbuiting en geweld.
De situatie in Gaza wordt met de dag nijpender. Een staakt-het-vuren, vrijlating van gijzelaars en volledige toegang voor hulpverleners is de enige optie. We hebben geen tijd meer te verliezen.