Jonge activisten roepen VN op tot aanpak kindhuwelijken

  • 20 juni 2023

Plan International pleit voor progressieve houding lidstaten bij Mensenrechtenraad

Deze week start de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) in Génève. Op de agenda staat de resolutie die de lidstaten in 2015 in het leven riepen om een einde te maken aan kindhuwelijken en gedwongen huwelijken. Kindhuwelijken zijn hierin aangemerkt als schending van de mensenrechten. Deze maand staat de inhoud van de resolutie ter discussie, tot grote zorg van meisjesrechtenactivisten over de hele wereld.

Wereldwijd trouwen elk jaar 12 miljoen meisjes voor ze achttien zijn. Een op de negen kindbruiden is zelfs jonger dan vijftien (Bron: UNFPA). Eén van de oorzaken van kindhuwelijken is gebrekkige wetgeving: hoewel veel landen wettelijk een minimumhuwelijksleeftijd hanteren, blijft de praktijk wijdverspreid. Eenmaal uitgehuwelijkt hebben meisjes vaak weinig zeggenschap over hun seksualiteit, reproductieve rechten en toekomst.

De VN-resolutie is daarom een belangrijk pressiemiddel, zegt de 24-jarige Margaret uit Kenia: “De resolutie helpt meisjesrechtenactivisten en ngo’s om regeringsleiders ter verantwoording te roepen over kindhuwelijken en het waarborgen van seksuele en reproductieve rechten. We kunnen nationale overheden erop aanspreken wanneer zij de afspraken niet nakomen die bij de Mensenrechtenraad gemaakt zijn.”

Margaret (24)

Jongerenactivist

De resolutie helpt meisjesrechtenactivisten en ngo’s om regeringsleiders ter verantwoording te roepen over kindhuwelijken en het waarborgen van seksuele en reproductieve rechten.

Aanbevelingen door jongerenactivisten

Iedere twee jaar beoordeelt de VN-Mensenrechtenraad de inhoud van de kindhuwelijkenresolutie opnieuw. Met steun van Plan International doen jonge activisten, waaronder Margaret, een reeks aanbevelingen aan de Mensenrechtenraad over de inhoud van de resolutie. Zij roepen de lidstaten op tot het volgende:

  • Zorg voor middelen en financiering om meisjes en jonge vrouwen, in al hun diversiteit, te ondersteunen wanneer zij slachtoffer zijn geworden van een kindhuwelijk. Het is cruciaal dat zij toegang hebben tot juridische bijstand, psychosociale hulpverlening, steun in hun economische bestaanszekerheid en onderwijs.
  • Garandeer de inspraak en participatie van meisjes en jonge vrouwen in besluitvorming op alle niveaus: lokaal, nationaal en internationaal.
  • Waarborg een op mensenrechten gebaseerde benadering van seksuele voorlichting, met aandacht voor zelfbeschikking en consent en in overeenstemming met de technische richtlijnen van de Verenigde Naties voor seksuele voorlichting.

Binnenkort stemt de Mensenrechtenraad over de resolutie. Plan International pleit voor behoud van de resolutie en een progressieve houding van lidstaten ten opzichte van het zelfbeschikkingsrecht van meisjes en jonge vrouwen en hun recht op seksuele en reproductieve gezondheid.

Plan International strijdt tegen kindhuwelijken

Met het Break Free! programma zet Plan International zich samen met de Afrikaanse organisaties SRHR Africa Trust (SAT) en Forum for African Women Educationalists (FAWE) in om kindhuwelijken en tienerzwangerschappen tegen te gaan in negen Afrikaanse landen. Het programma is erop gericht om de Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) van jongeren te versterken, met als doel dat adolescenten hun eigen vrije en geïnformeerde keuzes maken, en gendergelijkheid te bevorderen. Een belangrijk aspect is het trainen van jongeren in hoe zij kunnen opkomen voor hun SRGR en kunnen lobbyen voor blijvende toegang tot goed en veilig onderwijs, goede seksuele voorlichting en klinieken voor reproductieve gezondheid, in het bijzonder voor adolescente meisjes.

Lees meer: In het Break Free! programma pleiten jongeren voor hun seksuele en reproductieve rechten

Break Free! is een vijfjarig programma (2021-2025) dat, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt uitgevoerd in negen Afrikaanse landen: Burkina Faso, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mali, Mozambique, Niger, Sudan en Zambia. We werken ook nauw samen met de Zimbabwaanse organisatie Rozaria Memorial Trust en het KIT Royal Tropical Institute. Samen met jongeren en lokale jongerenorganisaties zetten we ons in voor de preventie van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen en voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren.

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.