Internationale Vrouwendag 2024

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag die overal ter wereld in het teken staat van de kracht van vrouwen. Maar ook een dag waarop we aandacht vragen voor de ongelijkheid waar vrouwen nog altijd mee te maken hebben.

Elke sterke vrouw was eerst een meisje. Een meisje met dromen voor de toekomst. Maar niet elk meisje krijgt de kans om haar dromen waar te maken. Veel te vaak krijgen meisjes te maken met geweld, discriminatie en ongelijkheid. Elk meisje verdient het om veilig op te groeien en haar dromen waar te maken. Daarom strijden we wereldwijd elke dag voor gelijkheid.

Feminist Future Festival

Op zondag 10 maart zijn we als partner aanwezig bij het Feminist Future Festival in Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Bij onze stand vind je meer informatie over het werk van Plan International en kan je ons laten weten wat jouw droom is voor meisjes wereldwijd. Aansluitend aan het festival lopen we ook dit jaar weer mee met de Feminist March, om op te komen voor de rechten van vrouwen wereldwijd.

Een zwarte vrouw kijkt zelfverzekerd in de camera. Ze draagt een zonnebril en een beige shirt met een blauw Plan International-logo.
Octavia (41) – ©Plan International/Mikko Toivonen

Elke sterke vrouw was ooit een meisje

Toen Octavia vijftien jaar oud was, werd ze onbedoeld zwanger en moest ze tegen haar wil trouwen met de vader van haar kind. Haar schoonfamilie behandelde haar slecht en naar school gaan was er niet meer bij.

Gelukkig wist ze aan haar huwelijk te ontsnappen en kon ze terugkeren naar school. Nu geeft ze seksuele voorlichting aan meisjes en jonge vrouwen, om te zorgen dat zij wél de juiste informatie hebben om over hun eigen lichaam te beslissen. Zo werkt ze aan een toekomst waarin meisjes hun eigen pad kunnen kiezen!

Lees het verhaal van Octavia

Geef meisjes de kans om de sterke vrouwen van morgen te worden

Doneer voor meisjes wereldwijd

Ja, ik steun meisjes

Archief

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan vrouwen over de hele wereld centraal en vieren we de successen van vrouwen, maar strijden we ook nog steeds voor gelijkwaardigheid. Want zelfs anno 2023 zijn we nog niet waar we moeten zijn.

Daarom is het nog steeds hard nodig om hier aandacht voor te vragen. Afgelopen zondag deden we dit bij de Feminist March in Amsterdam, waar wij als partner aanwezig waren. Om onze stem te laten horen en op te komen voor de rechten van meisjes en vrouwen wereldwijd. En dat blijven we doen.

Gelukkig is er sinds het ontstaan van Internationale Vrouwendag in 1911 ook al een hoop bereikt. Door de jaren heen zijn er al veel wetten aangenomen die vrouwen beschermen en hun rechten bevorderen.

We zetten er hier een aantal voor je op een rij

Deze week is International Women’s Week. Plan International vraagt met een bijzondere campagne aandacht voor de ongelijkheid waarmee meisjes en jonge vrouwen in veel landen te maken hebben. De wereld heeft sterke vrouwen nodig. Geef de meisjes van nu de kans om de sterke vrouwen van morgen te zijn.

Kamala Harris. Sarina Wiegman. Simone Kleinsma. Allemaal sterke vrouwen die het verschil maken. Elk meisje op de wereld moet de kans krijgen om vicepresident, voetbalcoach of acteur te worden. Maar te vaak hebben meisjes te maken met geweld, discriminatie en ongelijkheid. Ze krijgen niet de kansen die jongens wel hebben. Daarom strijden we in de landen waar we werken elke dag voor gelijkheid.

Thema Internationale Vrouwendag 2022

Wereldwijd worden miljoenen meisjes en vrouwen achtergesteld en gediscrimineerd. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, staan we daar extra bij stil. Het thema van dit jaar is: Solidariteit – de kracht voor verandering. Hiermee vraagt de organisatie aandacht voor de rol van mannen in de strijd voor vrouwenrechten. Mannen en jongens moeten opstaan voor gelijkheid en betere rechten voor vrouwen, want zonder draagvlak in de hele samenleving lukt het niet.
In de programma’s van Plan International worden jongens en jonge mannen actief betrokken om ongelijkheid uit te bannen. En om de problemen op te lossen die door de achtergestelde positie van meisjes en vrouwen ontstaan. Ongelijkheid ligt aan de basis van bijna alle obstakels waar meisjes en jonge vrouwen mee te maken hebben, zoals kindhuwelijken, uitbuiting, misbruik en discriminatie. Als meisjes eerlijke kansen krijgen, beschermd worden, eigen keuzes kunnen maken en naar school gaan, maken zij later het verschil.

Sluit je aan bij Plan International!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Invloed met impact

Ook dit jaar vragen we op 8 maart, Internationale Vrouwendag, aandacht voor de miljoenen meisjes en vrouwen die wereldwijd nog worden gediscrimineerd en achtergesteld.

Overal hebben meisjes en jonge vrouwen nog met vormen van discriminatie of uitsluiting te maken. Kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen: het zijn allemaal voorbeelden van mensenrechtenschendingen. Meisjes zijn hier het grootste slachtoffer van en het beperkt hen in hun vrijheid. Het ontneemt hen ook de mogelijkheid om uit te groeien tot de vrouwen die ze willen zijn. Daarom is het helaas nog steeds hard nodig om hier aandacht voor te vragen.

Het thema van Internationale Vrouwendag in Nederland is dit jaar invloed met impact. Op welke manier kunnen vrouwen op een positieve manier invloed uitoefenen? Internationaal is het thema: Choose to Challenge: we dagen de wereld uit tot verandering! We zetten een paar mooie namen en merken op een rij die rond 8 maart een deel van hun opbrengst aan Plan International doneren!

Rebelse meisjes

Op 8 maart verschijnt, dankzij een heel succesvolle crowdfunding, het boek Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes. Deze Nederlandse versie van de bestseller Good Night Stories for Rebel Girls bevat 100 verhalen van bijzondere Nederlandse vrouwen. Voor elk verkocht boek wordt € 1,- gedoneerd aan een organisatie die zich inzet voor vrouwen en meisjes in Nederland, waaronder Plan International!
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Boek bedtijdverhalen voor rebelse meisjes Internationale Vrouwendag

Vedder & Vedder

Tweelingzussen Anne en Esther Vedder, de eigenaars van sieradenmerk Vedder & Vedder, geloven er heilig in dat jonge vrouwen alles kunnen bereiken als ze er maar in geloven. Vanaf 8 maart lanceren zij daarom elke maand een sieraad dat geïnspireerd is op een iconische vrouw van vroeger of nu. Op Internationale Vrouwendag trappen zij af met de Coco Pearl Letter Necklace, geïnspireerd op mode-icoon Coco Chanel. Tien procent van de opbrengsten van de ketting zal gedoneerd worden aan Plan International.
Vedder & Vedder

Vedder & Vedder Internationale Vrouwendag

Jéh Jewels

Ter ere van Internationale Vrouwendag heeft Jéh Jewels drie unieke sieraden ontworpen: de I-will-not-ring, de Equality-oorbellen en de Fireworks of Dreams- oorbellen. Een deel van de opbrengst van deze speciale collectie gaat naar Plan International en zal worden ingezet tegen kindhuwelijken. Dertig jaar geleden is Jéh Jewels opgericht door moeder Coby en dochter Elselien. Nog steeds werken zij, met een team van zeven vrouwen, iedere dag aan tijdloze, authentieke sieraden.
Jéh Jewels

jeh jewels

Rosefield Watches

Ook Rosefield Watches grijpt Internationale Vrouwendag aan om Plan International te ondersteunen. Het jonge Amsterdamse merk ontwerpt tijdloze horloges en sieraden voor jonge vrouwen, vol dromen en ambitie. Rosefield vindt het heel belangrijk dat meisjes overal ter wereld de beste kansen krijgen en hun dromen kunnen nastreven. Daarom zullen zij van 8 tot 15 maart €1,- van elke bestelling doneren aan Plan International. Daarnaast geven ze bij iedere bestelling een klein cadeautje weg: een statement oorbel geïnspireerd op vrouwelijke vormen & girlpower!
Rosefield Watches

Women of the World

Return to Sender en Plan International Nederland werken al jarenlang samen om armoede op een duurzame manier te bestrijden. Return to Sender investeert een deel van de winst van hun producten in Plan-projecten. Hiermee ondersteunen we jonge vrouwen om een beroepsopleiding te volgen en zo economisch zelfstandig te worden. Voor Internationale Vrouwendag heeft Return to Sender nu een leuke actie met hun schaaltjessets Women of the World!

WOMEN OF THE WORLD SCHAALTJES SET THAILAND / INDIA / NEDERLAND
Return to Sender - schaaltjes set Thailand / India / Nederland

WOMEN OF THE WORLD SCHAALTJES SET BRAZILIË / MAROKKO / NEDERLAND
Return to Sender - schaaltjes set Brazilië / Marokko / Nederland

Strijdbaarheid en solidariteit

Wereldwijd staat Internationale Vrouwendag elk jaar in het teken van strijdbaarheid en van solidariteit met meisjes en vrouwen. Het is in de twintigste eeuw ontstaan toen vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht. In 1911 vond de dag internationaal voor het eerst plaats, in 1912 voor het eerst in Nederland.

Inmiddels wordt de dag op heel veel verschillende manieren gevierd. Het gezamenlijke doel: aandacht vragen voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en werk, discriminatie en racisme. Plan International besteedt dit jaar met deze acties aandacht aan Internationale Vrouwendag:

Girls Rights Watch X Cosmopolitan Sleepover

De Girls Rights Watch is een groep jongeren-lobbyisten die deel uitmaakt van Plan en zich inzet voor meisjes- en vrouwenrechten. Ze zijn allemaal tussen de 18 en 26 jaar en praten met beleidsmakers, politieke partijen en organisaties om zo op te komen voor meisjes en vrouwen, hun rechten en hun kansen.

Tijdens Internationale Vrouwendag zal de Girls Rights Watch aanwezig zijn bij de Cosmopolitan Sleepover in Amsterdam. Lezeressen van het magazine kunnen samen met een vriendin een kamer boeken en krijgen daarmee toegang tot een middag- en avondprogramma vol inspirerende lezingen, workshops en masterclasses.

De Girls Rights Watch organiseert er een korte quiz: wie weet er het meeste over feminisme en meisjesrechten? Ook kunnen deelnemers samen met vriendinnen equality stripes laten zetten om hun steun te laten zien aan de meisjes en jonge vrouwen voor wie Plan zich inzet.

Samen met The Body Shop voor gelijke kansen voor meisjes

Jezelf in de watten leggen en tegelijkertijd bijdragen aan gelijke rechten en kansen voor meisjes? Dat kan dankzij de samenwerking met The Body Shop, een internationaal cosmeticabedrijf dat zich ook inzet voor vrouwenrechten en positieve veranderingen teweeg wil brengen voor meisjes.

In het weekend van Internationale Vrouwendag (7 en 8 maart) doneert The Body Shop € 1 van elke transactie aan Plan International Nederland. Zo dragen we samen bij aan de verbetering van de positie van meisjes. Wereldwijd wil The Body Shop 150.000 pond inzamelen voor Plan International. Help jij mee dat doel te bereiken?

Naar The Body Shop

The Body Shop Uganda Internationale Vrouwendag

Ren kindhuwelijken de wereld uit tijdens de CPC Loop

Op Internationale Vrouwendag vindt alweer de 45e editie van de CPC Loop plaats in Den Haag. Wil jij kindhuwelijken ook de wereld uit rennen? Ga de uitdaging aan en ren op 8 maart mee met Plan! Je kunt kiezen uit drie afstanden: 5 km, 10 km en 21,1 km. Deelnemers die voorafgaand aan de run € 200 sponsorgeld opgehaald hebben voor de projecten van Plan, krijgen een startbewijs, een uniek Plan-hardloopshirt en een ontvangstcomité bij de finish.

Ook Plan-collega Jan doet dit jaar weer mee. Naast het feit dat hij gek is op hardlopen, vindt hij het belangrijk dat hij een goed doel steunt: “De strijd tegen kindhuwelijken is nog een extra trigger om er echt voor te gaan.”

ren kindhuwelijken de wereld uit

“Be A Lady They Said”

Tot slot nog dit filmpje ter inspiratie. Cynthia Nixon, activiste en actrice (onder andere uit Sex And The City) maakte in samenwerking met Girls Girls Girls Magazine deze video met de titel: Be A Lady They Said. Met een krachtige boodschap over tegenstrijdige en onrealistische vrouwenstandaarden: hoe worden meisjes en vrouwen gezien en behandeld in de huidige samenleving? Aan welke verwachtingen moeten ze voldoen? En als je dacht dat vrouwen het goed voor elkaar hebben anno 2020: think again…

Be a Lady They Said from Paul McLean on Vimeo.

Bronvermelding: Girls Girls Girls Magazine

Geef vandaag wat extra’s

help meisjes opgroeien tot krachtige vrouwen!

Doneer eenmalig

Girls Get Equal laat ook zien dat er heel veel meisjes en jonge vrouwen zijn die nu al verandering op gang brengen. Zij verdienen het dat hun bijdrage door de hele wereld wordt gezien en gewaardeerd.

Aanmelden Nieuwsbrief

Vandaag op Internationale Vrouwendag (8 maart 2018) vragen we aandacht voor de miljoenen meisjes die wereldwijd worden gediscrimineerd. Ben je jonger dan 18 jaar en vrouw, dan behoor je tot de grootste uitgesloten groep ter wereld. Overal hebben meisjes met specifieke vormen van discriminatie te maken. Kindhuwelijken, genitale verminking, ongewenste zwangerschappen; het zijn allemaal mensenrechtenschendingen waarvan meisjes het grootste slachtoffer zijn.

Alle kinderen hebben recht op onderwijs. Dat staat zo in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Maar naar school gaan is niet voor alle meisjes vanzelfsprekend. Als een gezin in armoede leeft, kiezen ouders er eerder voor om hun zoon naar school te laten gaan dan hun dochter. Meisjes moeten helpen in huis en op het veld. Dat valt niet te combineren met school. Sommige meisjes die wel naar school mogen, lopen op de lange weg er naar toe het gevaar om aangerand te worden.

Schendingen van de rechten van meisjes

Merkwaardig genoeg komen de specifieke problemen waarmee meisjes te maken krijgen niet aan bod in het Kinderrechtenverdrag. En ook in andere internationale rechtsbronnen gaat het maar zelden over ‘meisjes’, zo blijkt uit het rapport Girls Rights are Human Rights, waarmee Plan International verslag uitbrengt over onderzoek naar meer dan 1.300 internationale bronnen, waaronder tal van belangrijke verdragen.

Lees meer over het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind

Schokkende cijfers

Als meisjesrechten geen prioriteit krijgen, riskeren we dat het vijfde doel van de Sustainable Development Goals (SDG) – gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes – niet wordt gehaald. De cijfers zijn namelijk nog steeds schokkend:

  • De helft van al het seksueel geweld is gericht tegen meisjes onder de zestien jaar.
  • Elke dag worden 33.000 minderjarige meisjes gedwongen te trouwen.
  • Wereldwijd kunnen 32 miljoen meisjes niet naar de basisschool.
  • Meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen zijn besneden.

Lees ook: Vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert

Girls’ Rights Platform

Als antwoord op de wereldwijde discriminatie tegen meisjes is het Girls’ Rights Platform opgezet. Het is een platform waarop voor meer dan 1.400 (internationale) verdragen wordt getoond of meisjesrechten helemaal niet of niet goed worden nageleefd. Een soort ‘Google’ voor meisjesrechten. Beleidsmakers kunnen er informatie vinden en snel inzien welke verdragen moeten worden geoptimaliseerd.

Niet eerder werd er zo’n groot platform ontwikkeld om meisjesrechten te verdedigen. Naast de documenten, zijn er trainingen voor advocaten en onderhandelaars die gespecialiseerd zijn in meisjesrechten. Ook is het mogelijk om debatten over meisjesrechten van de VN bekijken.

Internationale vrouwendag 2017: onderwijs geeft meisjes superkrachten

Een ‘medicijn’ tegen honger, kindersterfte, kindhuwelijken en armoede? Geloof het of niet, dat bestaat. Dankzij onderwijs groeien meisjes op tot sterke vrouwen die goed voor zichzelf en hun omgeving zorgen. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag – wanneer wereldwijd wordt stilgestaan bij de strijdbaarheid en gelijkheid van vrouwen – vraagt Plan hier extra aandacht voor. Want: ieder meisje heeft het recht om een krachtige vrouw te worden.

91 procent gaat naar school

Eerst maar eens het goede nieuws: 91 procent van alle kinderen ter wereld naar de basisschool. Vooral meisjes zijn bezig met een inhaalslag. Vooral in Azië, Zuid-Amerika en in veel landen in Sub-Sahara Afrika stijgt het aantal schoolgaande meisjes. In 1970 gingen meisjes in ontwikkelingslanden gemiddeld 1,9 jaar naar school (jongens 3,4 jaar). In 2014 was dat gestegen naar 6 jaar (jongens 8 jaar).

61 miljoen meisjes gaan niet naar school

Toch moet er nog veel gebeuren. Wereldwijd gaan 61 miljoen meisjes nog steeds niet naar school. Vooral na de basisschool gaat het mis. Waar jongens vaak wel een kans op vervolgeducatie krijgen, moet meer dan de helft van de meisjes meteen aan het werk, of wordt uitgehuwelijkt. Vaak worden ze ook veel te jong zwanger, waarmee hun kans op een opleiding en een betere toekomst nog verder slinkt.

Desastreuze gevolgen

Meisjes die wel naar school kunnen, stuiten ook op allerlei obstakels. Zo zijn er op veel scholen geen meisjestoiletten en dus geen plek voor meisjes om zich te verschonen als ze ongesteld zijn. Soms worden ze geconfronteerd met seksueel geweld binnen de schoolmuren. Het resultaat: ze blijven weg.
Educatie is van levensbelang voor meisjes. Met slechts een jaar extra onderwijs verdienen meisjes later maar liefst 20 procent meer. En het mooie is, vrouwen besteden 70 procent van hun inkomen aan hun gezin.

Educatie als medicijn

Investeren in meisjes is dus investeren in een betere toekomst voor iedereen.
Omdat ze op school leren over gezondheid en voeding, helpt educatie meisjes om later betere moeders te worden. De cijfers laten zien dat kindsterfte door ondervoeding snel daalt met elk jaar extra opleiding van de moeder. Educatie is ook het beste medicijn tegen kindhuwelijken en vroege zwangerschappen: opgeleide meisjes zijn weerbaarder en zich veel meer bewust van hun rechten.

Superkrachten

Plan wil dat zo veel mogelijk meisjes een beroepsopleiding volgen. Phuong uit Vietnam is een mooi voorbeeld. Deze zogenaamde ‘Assepoester’ werd mishandeld door haar vader en van school gehaald om voor haar stiefzusjes te zorgen. Dankzij Plan volgt zij nu een marketingtraining en krijgt ze haar toekomst terug. In Vietnam, India, de Filipijnen, Thailand en Indonesië krijgen veel meisjes als Phuong via Plan een opleiding van drie maanden. Ze worden getraind voor werk in bijvoorbeeld de horeca, sales, customer relations, of ze leren kleding maken. Ze lopen stage bij lokale bedrijven om de kans op een baan te vergroten.

Een goede opleiding geeft meisjes pas echt superkrachten. Want als ze een vak leren, kunnen ze later zelf de kost verdienen, onafhankelijk zijn en hun eigen kinderen een betere toekomst geven. Daarom investeert Plan in meisjes. Investeer jij ook in meisjes?

Bron: A Hand Up: Global Progress Toward Universal Education

Internationale Vrouwendag 2016: de meisjes van nu zijn de wonder women van morgen

Internationale Vrouwendag op 8 maart staat wereldwijd in het teken van de strijdbaarheid en gelijkheid van vrouwen, ook bij Plan. Want hoewel 50 procent van de wereldbevolking een vrouw is, verdienen vrouwen 10 procent van het wereldinkomen, doen zij 65 procent van het werk en hebben 1 procent van alle bezittingen. Reden genoeg voor de vrouwen van morgen om op Internationale Vrouwendag van zich te laten horen. Meisjes van over de hele wereld grijpen deze dag aan om te laten weten dat ieder meisje het recht heeft om een wonder woman te worden.

Ze zijn de leerkrachten, de leiders, de rolmodellen, de heldinnen van de toekomst: de meisjes met wie Plan werkt. Ze komen op voor hun rechten, spreken zich uit, inspireren anderen om mee te vechten voor verandering en maken de wereld zo elke dag een klein beetje beter.

Plan geeft meisjes de kans hun stem te laten horen en zeggenschap te krijgen over hun eigen leven. En meisjes grijpen die kans met beide handen aan. Ze doorbreken barrières en werken aan een wereld waarin de rechten van meisjes vanzelfsprekend zijn en onrechtvaardigheid wordt aangepakt.

Sterk en onafhankelijk worden

Internationale Vrouwendag: MishtiMishti (18) is zo’n meisje, zo’n wonder woman in de knop. Ze woont in een dorpje in Shariapur, Bangladesh en is een geboren voorvechter voor meisjesrechten. Ze is vastbesloten haar doel te bereiken: karateleraar worden. “Ik wil meisjes zelfverdediging leren en ze helpen sterk en onafhankelijk te worden. Als karateleraar kan ik helpen het geweld tegen vrouwen te stoppen en ook nog mijn eigen geld verdienen.”

Mishti ontdekte karate door het Girl Power-programma van Plan. Ze deed mee aan het trainingsprogramma en treedt nu op in straattheatervoorstellingen. Daarmee verdient ze wat geld. Een deel daarvan gaat naar haar familie, maar de rest spaart ze, zodat ze weer naar school kan.

Nooit meer hongerig gaan slapen

Internationale Vrouwendag: RoksanaAls dochter uit een arm Bengalees gezin weet Roksana (18) wat het betekent om ’s avonds hongerig te gaan slapen. Haar ouders wilden haar uithuwelijken toen ze net 16 was; dat betekende immers een mond minder om te voeden. Maar het lukte Roksana hen ervan te overtuigen dat het belangrijk was dat ze op school bleef. Niet veel later zag ze een advertentie van Plan in het kader van het Girl Power-programma: een opleiding tot oogartsassistent, kosteloos. Roksana gaf zich op en werd uitgekozen. Talent en hard werken deden de rest. Roksana werkt nu als oogheelkundig assistent in een kliniek en helpt haar familie de eindjes aan elkaar te knopen. En ze doet een vervolgopleiding aan de Open Universiteit.
“Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen; het heeft mijn leven veranderd”, zegt ze. “Plan’s trainingsprogramma’s geven zoveel meisjes als ik de kans om onafhankelijk te worden en op eigen benen te staan. We hoeven nooit meer hongerig te gaan slapen.”

Leven na Haiyan

Internationale Vrouwendag: CindieOrkaan Haiyan raasde op 8 november 2013 over de Filipijnen en liet een spoor van verwoesting achter. Cindie (15) maakte het mee. Haar familie behoorde tot de vele duizenden Filipijnse gezinnen die alles kwijtraakten in die verschrikkelijke paar uren. Geen wonder dat Cindie tijd nodig had om te herstellen, maar ze ging niet bij de pakken neerzitten. Via Plan sloot ze zich aan bij een groep jonge reporters die met nieuws, verhalen, foto’s en films verslag doen van hun leven na Haiyan. Inmiddels geeft ze les aan een nieuwe groep jonge verslaggevers. “Ik wil mijn leeftijdsgenoten – en vooral meisjes – aanmoedigen om nieuwe dingen te proberen; misschien ontdekken ze wel verborgen talenten. Ik wil ze laten zien dat een meisje net zo goed kan zijn als een jongen, in alles.”

Veiliger voor meisjes

Internationale Vrouwendag: DiarataDiarata (20) uit Senegal heeft een groot ideaal: haar land veiliger maken voor meisjes. “Ik woon in een buitenwijk van Dakar en zie daar zoveel armoede en geweld. Het is geen plek voor kinderen om gezond en veilig in op te groeien. En dan de meisjes en vrouwen. Het breekt mijn hart als ik het zoveelste verhaal hoor van een verschrikkelijke verkrachting.”

Vastbesloten hier iets aan te doen, trommelde Diarata een groepje vrienden op om samen te lobbyen bij het stadsbestuur voor veilige plekken in de stad, met bankjes en groen, waar kinderen en vrouwen zich veilig kunnen voelen.
Diarata’s initiatief is een succes, maar ze is nog lang niet tevreden. Met steun van Plan werkt ze aan een nationale code voor de rechten van kinderen. “Als die code wordt goedgekeurd en aangenomen, kan dat het leven veranderen van heel veel kinderen en jongeren in mijn land”, zegt ze trots. “Ik zie mezelf als een zakenvrouw, want ik doe een opleiding in management en ondernemerschap. Als ik klaar ben, wil ik een eigen bedrijf beginnen en kijken hoe ik ook daarmee andere meisjes kan helpen hun talenten te ontwikkelen en hun dromen waar te maken.”

Meisjes wereldwijd naar het voortgezet onderwijs moet onderdeel uitmaken van nieuwe VN-doelen

Door Monique

Zondag is het 8 maart: Internationale Vrouwendag, een dag die in het teken staat van de strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Het is een dag waarop vrouwen opkomen voor hun rechten. Maar laten we vandaag ook stil staan bij meisjes in ontwikkelingslanden, van wie de rechten in veel landen structureel worden geschonden. Meisjes als Shima, die ik eind 2014 ontmoette in Bangladesh, en die al voor haar geboorte was beloofd aan een man en op haar elfde werd uitgehuwelijkt. Voor deze meisjes wordt 2015 een belangrijk jaar. De komende maanden zullen in het teken staan van onderhandelingen voor de nieuwe Sustainable Development Goals (de opvolger van de Millennium Development Goals), die komende september door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties worden vastgesteld. Ik roep de opstellers van de nieuwe VN-doelen op om specifieke aandacht te besteden aan de doorstroom van meisjes naar het voortgezet onderwijs. Niet alleen omdat het rechtvaardig is maar ook omdat het een structurele oplossing biedt tegen armoede.

Geschoolde meisjes zorgen voor economische groei

Er is veel bereikt voor meisjes de afgelopen tien jaar. Één van de belangrijkste successen is dat nu wereldwijd 90% van de (geregistreerde) kinderen naar de basisschool gaat en dat geldt voor evenveel meisjes als jongens. Dat is een enorme vooruitgang! Maar het gaat mis bij het secundair onderwijs. Daar blijft het aantal meisjes sterk achter, terwijl de doorstroom naar het voortgezet onderwijs van essentieel belang is. Juist in de adolescentie zijn meisjes namelijk uiterst kwetsbaar, bijvoorbeeld voor schadelijke gebruiken als het kindhuwelijk (één op de zeven meisjes trouwt voor ze 15 is), voor mensenhandel en kinderarbeid. Van alle slachtoffers van seksueel geweld is de helft een meisje van 15 jaar of jonger. En één op de drie meisjes is moeder voor haar 18e jaar. Het zijn verpletterende cijfers die duidelijk maken dat de kans om zich te ontplooien voor veel meisjes al vroeg de kop wordt ingedrukt. Doorleren kan hen daartegen beschermen en vergroot hun toekomstkansen aanzienlijk. Onderwijs maakt meisjes weerbaarder en verbetert hun kans op het vinden van werk waarmee ze zelfstandig in hun onderhoud kunnen voorzien.

Investering met het hoogste rendement

Bij het bewerkstelligen van gelijke rechten en kansen voor meisjes is onderwijs de sleutel, en met name voortgezet onderwijs. Bij Plan Nederland doen we er alles aan om de barrières weg te nemen die meisjes ervan weerhouden om daar naar door te stromen. Dat is niet alleen rechtvaardig voor de meisjes zelf, maar met het oog op armoedebestrijding ook essentieel. Want met een jaar extra basisschool stijgt het latere inkomen van meisjes met 10 tot 20 procent. Een jaar langer voortgezet onderwijs en ze verdienen later zo’n 25 procent meer. Bovendien trouwen geschoolde meisjes later, worden op latere leeftijd moeder en zijn beter in staat om voor hun kinderen te zorgen. Geschoolde moeders weten hoe belangrijk onderwijs is – voor hun dochters net zo goed als voor hun zonen – en besteden het grootste deel van hun inkomen aan hun kinderen en familie (mannen investeren daarin minder dan de helft). Meisjes die een kans krijgen, werken zo niet alleen zichzelf uit de armoede maar nemen hun hele omgeving daarin mee. De Wereldbank berekende dat ontwikkelingslanden een gezamenlijke groei kunnen realiseren van 92 miljard dollar per jaar als meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens. Investeren in onderwijs voor meisjes is daarmee de investering met het hoogste rendement.

Secundair onderwijs moet dus op de agenda staan bij het vaststellen van de Sustainable Development Goals. Dan delen we een klap uit aan armoede en geven meisje de kans op te groeien tot sterke vrouwen die een verschil kunnen maken.

Monique van ’t Hek,
Directeur Plan Nederland

Lees hier het nieuwsbericht over Internationale Vrouwendag: blijven investeren in de volgende generatie vrouwen is essentieel

Ode aan Malala op Internationale Vrouwendag

internationale vrouwendagVandaag, op Internationale Vrouwendag, lanceert Plan een bijzonder kinderboek:‘Every Day is Malala Day’ (Elke dag is Malala-dag). Het boek, dat is samengesteld door Plan Canada directeur Rosemary McCarney, is een eerbetoon aan de Pakistaanse Malala Yousafzai, die meisjes wereldwijd inspireert met haar onverschrokken strijd voor onderwijs.

‘Every Day is Malala Day’ is een brief aan Malala, geïllustreerd met foto’s van meisjes over de hele wereld. Zij weten vaak uit ervaring hoe moeilijk het is voor meisjes om hun recht te claimen naar school te gaan en hoeveel hindernissen ze daarbij tegenkomen. Armoede, discriminatie en geweld zijn voor miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden nog steeds bijna onoverkomelijke barrières.

Eén meisje tussen velen

Malala Yousafzai werd op 19 oktober 2012 door de Taliban in haar hoofd geschoten omdat ze volhardde in haar wens naar school te gaan. De aanslag haalde het wereldnieuws en Malala werd een wereldwijd symbool voor het recht van meisjes op onderwijs. Op 12 juli 2013, de dag van haar 16e verjaardag, sprak ze de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe op de eerste Internationale Malala-dag. “Hier sta ik… Eén meisje tussen velen. Ik spreek niet voor mezelf, maar voor alle meisjes en jongens van wie de stem niet wordt gehoord; de kinderen die vechten voor hun recht op vrede, hun recht op een menswaardig leven, hun recht op gelijke kansen, hun recht op onderwijs. … Laten we wereldwijd vechten tegen analfabetisme, armoede en terrorisme. Laat ons die strijd voeren met boeken en met de pen. Zij zijn onze krachtigste wapens. Een kind, een leraar, een pen en een boek kunnen de wereld veranderen.”

Inspiratie

Malala’s boodschap is een bron van inspiratie voor Plan en Plan’s werk voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Het boek ‘Every Day is Malala Day’ is niet alleen een eerbetoon, maar ook een boodschap over de noodzaak van onderwijs voor meisjes. Iedere sucsesvolle vrouw was immers ooit een meisje dat de kans kreeg naar school te gaan. Met de publicatie van ‘Every Day is Malala Day’ op Internationale Vrouwendag wil Plan een impuls geven aan de wereldwijde discussie over gendergelijkheid, het recht op onderwijs en de strijd tegen seksegerelateerd geweld.

Investeren in meisjes doorbreekt armoedespiraal

Door Monique

Monique van 't HekWereldwijde vrouwenemancipatie

Meisjes veilig toegang geven tot onderwijs is de sleutel om armoede zo snel mogelijk de wereld uit te bannen.
In Nederland wordt nog wel eens schamper gedaan over vrouwenemancipatie. Maar of die hier nu al voltooid is of niet, de wereldwijde situatie van meisjes en vrouwen is bedenkelijk. Reden genoeg voor de Verenigde Naties om daar vandaag op Internationale Vrouwendag over te vergaderen. Een delegatie van door Plan gesteunde meisjes uit El Salvador, Oeganda, Vietnam, Finland en Noorwegen spreekt tijdens de 57ste Commissie over de Status van Vrouwen (CSW). Zij delen met de afgevaardigden hun ervaringen en ideeën om geweld tegen meisjes op scholen en in de stad tegen te gaan. Dit geweld is één van de grootste barrières voor meisjes in het voltooien van hun opleiding.

Tussen de 500 miljoen en 1,5 miljard kinderen zijn ieder jaar slachtoffer van geweld, vaak binnen schoolmuren. Meisjes zijn vooral kwetsbaar voor verkrachting, uitbuiting, dwang en discriminatie gepleegd door medestudenten en leerkrachten. De gevolgen laten zich raden: ongewenste zwangerschappen, slechte schoolprestaties en hoge uitvalcijfers. Dit is niet alleen dramatisch voor de meisjes die het overkomt, het houdt landen ook gevangen in armoede.

201303-USA-34Om armoede de wereld uit te bannen is het namelijk het slimst om te investeren in opleidings-en carrièremogelijkheden van meisjes en jonge vrouwen. Niet alleen omdat zij daar recht op hebben. En ook niet alleen om bedrijven die nu kansen zien in Azië, Afrika en Latijns-Amerika van voldoende gekwalificeerd personeel te voorzien. Maar vooral omdat het bewezen is dat vrouwen 70 procent van hun verdiende inkomen weer investeren in het eigen gezin, tegenover 35 procent van de mannen. Hierdoor zijn hun dochters én zonen gezonder en gaan zij vaker naar school. Zo werkt de ontwikkeling van meisjes door op alle volgende generaties en ontstaat een sneeuwbaleffect waarmee de armoedespiraal doorbroken wordt.

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking lijkt in te zetten op het vervangen van ontwikkelingshulp door handel drijven. Het is zeker waar dat bedrijven van kapitaal belang zijn om met hun investeringen economieën gezonder te maken en om bijvoorbeeld normen uit te dragen voor een faire behandeling van werknemers. Zo kunnen bedrijven een belangrijke rol spelen in armoedebestrijding, maar dit zal nooit genoeg zijn om armoede voorgoed te laten verdwijnen.

Ook bij oplevende economieën en in ontwikkelingslanden waar veel geld circuleert, zoals India, Brazilië en Ethiopië, zitten immers nog altijd miljoenen kinderen, en specifiek meisjes, in de knel. Nog steeds volgen veel kinderen niet meer dan alleen basisonderwijs en worden meisjes systematisch achtergesteld en gediscrimineerd. Schadelijke tradities zoals kindhuwelijken en meisjesbesnijdenissen verdwijnen niet als sneeuw voor de zon als handel en welvaart toenemen.

Sterker nog, het geweld tegen meisjes in de stad laait dan juist ook vaak op, zoals we dat recent zagen in India bij de brute busverkrachting en uiteindelijke dood van een 23-jarige studente. Meisjes verwerven meer kansen en vrijheden in de stad, maar de mannelijke omgeving heeft daar nog moeite mee. Angst voor verkrachting en geweld creëren no-go areas voor meisjes in de grote steden van de wereld. Dat weerhoudt meisjes ervan naar school te gaan, boodschappen te doen of gebruik te maken van publieke voorzieningen als wc’s of het openbaar vervoer. De economische groei loopt allerminst synchroon met cultuuraanpassingen en dat leidt tot gevaarlijke situaties.

Het blijft nodig om voorlichting te geven over kinder-en vrouwenrechten en om in gesprek te zijn met lokale leiders op alle niveaus. Dat vraagt specifieke kennis en contacten die je niet zomaar opbouwt en die je ook niet van bedrijven kunt verwachten. Daar ligt een belangrijke taak voor ontwikkelingsorganisaties zoals Plan en voor overheden die dergelijke ontwikkelingen willen stimuleren.

Doordat wij al jarenlang met lokale medewerkers actief zijn in deze landen, kennen we de lokale gebruiken, culturen en machthebbers. Dat stelt ons in staat om in samenwerking met bedrijven projecten op te zetten die meisjes ten goede komen. In Bangladesh bijvoorbeeld hebben we in samenwerking met ASN Bank centra opgericht voor meisjes die als huisslavin bij verre familie of rijke huishoudens werken. Ze krijgen er een paar uur per dag les in taal, rekenen en schrijven. Vaak kunnen ze daarna doorstromen naar het reguliere onderwijs, doordat we ouders en werkgevers weten te overtuigen van het recht op scholing en daarvoor ook een veilige omgeving bieden. Voor deze meisjes regelen we vaak een geboortebewijs, waarmee zij beter kunnen opkomen voor hun burgerrechten en bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat zij te jong worden uitgehuwelijkt.

Geef een geboortebewijs cadeau

Opkomende landen met een groeiende economie zijn interessant voor bedrijven. Die bedrijven hebben goed opgeleid personeel nodig. Wanneer in het samenspel tussen bedrijven, overheden en niet-gouvernementele organisaties het onderwijs aan meisjes verbetert, is dat de snelste weg uit de armoede en hoeven meisjes geen steun meer te zoeken bij de VN voor hun basisrechten. Dit is ontwikkelingssamenwerking nieuwe stijl. En dat is toch meer dan louter handel drijven.

Monique van ‘t Hek

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau