Hulporganisaties slaan handen ineen voor noodhulp Vietnam
Dutch Relief Alliance in actie na overstromingen en aardverschuivingen
In de centrale regio van Vietnam hebben sinds 6 oktober jl. overstromingen en landverschuivingen plaatsgevonden door extreme weersomstandigheden. Eind oktober kwam hier tyfoon Molave boven op. Hierbij vielen tientallen doden. Er zijn honderdduizenden huizen overspoeld en beschadigd geraakt en duizenden mensen geëvacueerd. Veel scholen zijn er slecht aan toe en de infrastructuur in de getroffen gebieden is ernstig beschadigd. Plan International, Oxfam, CARE en World Vision bieden het komende halfjaar noodhulp aan gezinnen die getroffen zijn. Dit doen zij als onderdeel van de Dutch Relief Alliance, gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens de Verenigde Naties wonen er 7,7 miljoen mensen in de getroffen gebieden, waarvan 1,5 miljoen direct getroffenen. Volgens een eerste indicatie zijn er 1,5 miljoen kwetsbare kinderen die risico lopen op slechte voeding, door water overdraagbare ziektes en het missen van school. Het project zal zich richten op de meest essentiële noden zoals onderdak, voedselvoorziening, toegang tot water en sanitaire voorzieningen en kinderbescherming.
Schoon water en financiële steun
Veel huizen hebben geen schoon water meer in de buurt en vrouwen en meisjes die zijn geëvacueerd hebben geen toegang tot sanitaire producten. Het uitdelen van schoon water, waterzuiveringstabletten en herbruikbaar maandverband zal dan ook een belangrijke activiteit zijn. Daarnaast worden er door de overstroming voedseltekorten verwacht omdat landbouwgrond is ondergelopen en vee is verdronken. Er worden op de korte termijn voedselpakketten uitgedeeld en om voedselzekerheid te bieden en getroffen families worden financieel gesteund om landbouwgronden te herstellen. Om ervoor te zorgen dat mensen weer zelf voedsel kunnen kopen en verloren spullen te vervangen zal er ook financiële hulp (cash transfers) worden geboden.
Vrouwen en kinderen extra kwetsbaar
Tijdens en na een ramp zijn vrouwen en kinderen extra kwetsbaar. Doordat veel vrouwen en kinderen in evacuatiecentra zitten of thuis geen veilige slaapplek meer hebben, neemt het risico op (seksueel) geweld toe. Kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt en niet meer naar school kunnen lopen veel risico. De organisaties zetten kindvriendelijke ruimten op bij scholen waar kinderen onder begeleiding kunnen spelen en psychosociale hulp krijgen om de gebeurtenissen te verwerken. Daarnaast geven de organisaties voorlichting en trainingen aan ouders, verzorgers en lokale partners over de bescherming van kinderen.
Dutch Relief Alliance
De Dutch Relief Alliance (DRA) bestaat uit vijftien Nederlandse hulporganisaties. De alliantie is in 2015 opgericht door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Door samen te werken biedt de Dutch Relief Alliance snelle noodhulp aan slachtoffers van crises wereldwijd. Het stijgend aantal humanitaire rampen was reden voor de Nederlandse overheid om een coalitie van organisaties op te richten die hier zo goed en zo snel mogelijk op kunnen reageren.
Leden van de DRA zijn: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO Cooperation, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Help a Child, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund NL, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA.
Lees hier meer over de Dutch Relief Alliance