Eindstand Giro555-actie ‘Nederland helpt Sulawesi’

  • 5 februari 2019

Eindstand Giro555-actie ‘Nederland helpt Sulawesi’: € 15,6 miljoen

 

De organisaties achter Giro555 en hun lokale partners zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met het bieden van noodhulp aan de slachtoffers van de ramp op 28 september 2018 op het Indonesische eiland Sulawesi. De nationale actie ‘Nederland helpt Sulawesi’ die tot eind december liep heeft in totaal € 15.580.597 opgebracht. De komende tijd verschuift de focus naar wederopbouw. Zo wordt ervoor gezorgd dat de inwoners van het eiland weer een dak boven hun hoofd hebben en dat ze hun leven zo goed mogelijk weer op kunnen pakken. Ook helpen de organisaties hen beter voorbereid te zijn op mogelijke toekomstige natuurrampen.

Onderdak en schoon drinkwater

Hairah (28), moeder van twee kinderen, verloor door de ramp meerdere familieleden en haar huis. Dankzij een mobiele waterzuiveringsinstallatie hoeft ze niet meer de bergen in om water te halen. “In het begin moest ik ver lopen met zware jerrycans. Er was nauwelijks water te vinden. Ik ben blij dat ik nu hier in het kamp schoon water kan halen.” Norma (43) verloor haar huis: “Dankzij de hulp hebben we nu tijdelijk onderdak dat ons beschermt, zodat we ‘s nachts veilig kunnen slapen.” Eni’s (32) zwaar getroffen gemeenschap ontving voedselpakketten, drinkwater en tijdelijk onderdak: “Het is niet makkelijk om opnieuw te beginnen. Voor nu kunnen we overleven. Maar ik hoop dat we zo snel mogelijk weer kunnen léven.”

Medische zorg

De eerste maanden na de ramp stonden vooral in het teken van noodhulp. Er werden voedselpakketten en miljoenen liters water uitgedeeld, waterpunten aangelegd, openbare toiletten gebouwd, hygiënekits uitgedeeld en er werd voorlichting gegeven om uitbraak van ziektes te voorkomen. Mensen die hun huis kwijt waren ontvingen pakketten voor een tijdelijk onderkomen, met zeilen, slaapmatten, dekens, lakens, draagbare lampen op zonne-energie en klamboes. Duizenden mensen ontvingen medische zorg.

Lees ook: Langzaam komt de glimlach terug op het gezicht van Selsi (10)

Kinderen weer naar school

Ook werden er schooltenten neergezet, schoolpakketten met lesmateriaal uitgedeeld en ‘Back to school’-campagnes opgezet om ouders ervan te overtuigen hun kinderen weer naar school te laten gaan. Kinderen konden in speciale kindvriendelijke centra spelen en kregen hulp bij het verwerken van hun trauma’s. Kinderen die hun ouders hadden verloren werden geholpen bij het opsporen van hun familie. Er werd gestart met het geven van voorlichting en het bouwen van modelwoningen zodat woningen aardbevingsbestendig hersteld of opnieuw gebouwd kunnen worden. Verder werden mensen betaald voor werk zoals puinruimen en het aanleggen van water- en sanitatievoorzieningen, zodat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Enorme impact

Tijdens de hulpverlening op het eiland waren er flinke uitdagingen. Een grote hoeveelheid naschokken en de hevige regens in het regenseizoen zorgden voor overstromingen en aardverschuivingen. Hierdoor duurde het langer om bepaalde gebieden te bereiken en liepen bouwactiviteiten vertraging op. De ramp heeft ook een enorme impact gehad op de infrastructuur, waardoor er een tekort aan voedsel, tentzeilen, bouwmateriaal en andere essentiële goederen ontstond. Door de eis van de Indonesische overheid om volledig met lokale partners te werken, was het ingewikkeld om snel en met de juiste mensen te handelen. Tegelijkertijd bood deze situatie ook kansen tot nieuwe of nauwere samenwerking met lokale en nationale organisaties.

Man met scooter op slechte weg distributie naar Lindu

Wederopbouw

Plan International gaat samen met de andere hulporganisaties de komende tijd actief door met de hulp. De komende maanden wordt verder gebouwd aan tijdelijk en semipermanent onderdak, scholen en kindvriendelijke centra. Bouwvakkers worden getraind in aardbevingsbestendiger bouwen en gezinnen krijgen financiële steun om hun huis op te bouwen. Ook wordt verder gewerkt aan toegang tot schoon drinkwater en sanitatie in alle tentenkampen, dorpen en scholen, wordt de overheid ondersteund bij waterkwaliteitstesten en worden lokale medewerkers getraind. Kwetsbare families worden ondersteund met financiële bijdragen en er worden zaden en gereedschap uitgedeeld. Verder worden er leraren opgeleid, vaccinatiecampagnes voortgezet en zorgverleners getraind. In samenwerking met de overheid en andere partijen worden gemeenschappen weerbaarder gemaakt tegen mogelijke toekomstige natuurrampen.

Met een eenmalige donatie geef je Plan de mogelijkheid hulp te bieden waar dit het hardst nodig is

Jouw bijdrage redt levens!

Doneer aan het noodfonds
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau