Halverwege Building Back Better
Het Building Back Better-programma van de Down to Zero-alliantie is gericht op het bestrijden van seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren in de context van de coronapandemie. Halverwege het programma maken we de balans op – wat hebben we al gedaan en bereikt, en wat gaat er nog gebeuren.
Online veiligheid
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat corona de risico’s op seksuele uitbuiting vergroot – onder meer door de lockdowns, waardoor op veel plekken tijdelijk de scholen sloten. Ook zijn er meer jongeren vaker zonder toezicht online en is de economische onzekerheid van gezinnen toegenomen. Daarom is Down to Zero zich explicieter gaan richten op vormen van seksuele uitbuiting die online plaatsvinden, zoals sexting, livestreaming, delen en ontvangen van seksueel getinte boodschappen/beeld en grooming.
Lees hier meer over seksuele uitbuiting van kinderen online in de FilipijnenBewustwording
Kinderen en jongeren worden via het Building Back Better-programma bewust gemaakt van hun rechten, waaronder seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Ook krijgen ze inzicht in waar de gevaren liggen op social media en online platforms, en hoe ze deze platforms veilig kunnen gebruiken. Ze ontwikkelen meer kennis over hun lichaam en seksualiteit, zijn weerbaarder en weten hoe ze actie kunnen ondernemen als ze zich niet veilig voelen. Ook andere actoren die met kinderen en jongeren werken of voor hen zorgen worden hierop getraind, zodat zij kinderen betere begeleiding kunnen bieden.
Lobby bij regering en bedrijfsleven
Ook op nationaal en internationaal niveau vestigen we aandacht op seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren. We voeren nationaal en internationaal lobby, bijvoorbeeld om online seksuele uitbuiting strafbaar te stellen. Onze lobby op EU-niveau richt zich op een verplicht standaard voor social media en online platforms, zodat kinderen en jongeren er veiliger gebruik van kunnen maken; het ‘safety by design’ principe.
Reis en toerismesector
In de reis- en toerismesector werken we samen met het bedrijfsleven om de risico’s van seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren tegen te gaan. Steeds meer formele en informele horecagelegenheden worden getraind in The Code, een gedragscode om de juiste maatregelen te nemen tegen de seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren in de sector.
Lees verder over de succesvolle aanpak van seksuele uitbuiting op toeristische bestemmingen in BoliviaSamen tegen seksuele uitbuiting van kinderen
De toegevoegde waarde van werken in een alliantie is het samen aanpakken van verschillende aspecten van seksuele uitbuiting van kinderen. Unieke bijdragen van diverse betrokken actoren zorgen ervoor dat kinderen, jongeren en anderen kinderrechten, waaronder seksuele en reproductieve rechten, kennen en toepassen.
Terre des Hommes, Plan International, Defence for Children-ECPAT, Free a Girl en ICCO (part of Cordaid) zetten zich – in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken – via de alliantie Down to Zero in Azië en Latijns-Amerika in om kinderen en jongeren te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Building Back Better richt zich specifiek op seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren in de context van de coronapandemie.
Lees verder over het Building Back Better-programma van Down to Zero Midterm Progress Report Mei - November 2021