Giro555 voor Nepal: steun tijdens een verwoestende coronagolf
Ruim een jaar geleden kraakte de gezondheidszorg in Nepal onder het forse aantal coronabesmettingen. Dagelijks overleden honderden mensen in het ziekenhuis of thuis, bij gebrek aan een IC-bed. Grote delen van het land waren in lockdown en scholen, kantoren en winkels sloten hun deuren. Dankzij Giro555 kon Plan International gezondheidswerkers trainen, zorgcentra voorzien van medische hulpmiddelen en vooroordelen over het vaccin ontkrachten.
Sinds de start van de Giro555-actie Samen in actie tegen Corona heeft Plan International:
- ruim 174.000 Nepalezen in 104 vaccinatiecentra kunnen voorzien van een vaccin en nog eens 138.000 coronapatiënten van medische zorg;
- 299 vrouwelijke gezondheidswerkers en 267 jongerenvrijwilligers getraind om in hun gemeenschap voorlichting te geven over het coronavirus;
- vaccinatielocaties en gezondheidscentra in 26 gemeentes voorzien van extra bedden, hygiënekits en dekzeilen;
- 390 zorgmedewerkers getraind in vaccineren en uitgerust met mondkapjes, handschoenen en andere beschermingsmaterialen;
- 360 mobiele koelboxen geleverd zodat vaccins ook plattelandsbewoners konden bereiken.
Mythes over corona bestrijden
Naast ondersteuning bij het Nepalese vaccinatiebeleid droeg Plan International bij aan campagnes over het vaccin. Voornamelijk door fabels en misvattingen die in steden en dorpen rondgingen, stonden veel Nepalezen destijds argwanend tegenover het halen van een prik.
Plan International trainde jongerenvrijwilligers en vrouwelijke gezondheidswerkers in het bestrijden van vooroordelen rondom corona en het vaccin. Door langs de deuren te gaan en flyers, posters, radiojingles en muurschilderingen in te zetten, bereikten de vrijwillige gezondheidswerkers ruim 36.000 mensen in hun omgeving met de juiste informatie over het virus. Ook moeilijker te bereiken groepen zoals meisjes, vrouwen, moslims en dalits* in afgelegen gebieden ontvingen de juiste informatie.
Lees ook: vrijwilliger Samjhana (19) helpt met het vaccinatieprocesZorgmedewerker Manju: “Ik vond het doodeng om coronapatiënten te behandelen”
Manju (41) woont in Biratnagar, een van de grootste steden van Nepal. Sinds vijf jaar werkt ze als verloskundige op de medische post. Toen de eerste besmette stadsgenoten haar kliniek bereikten verruilde ze de kraamafdeling voor de coronazorg: “Ik vond het doodeng om besmette patiënten te behandelen. We hadden geen mondkapjes, desinfecterende gel of gezichtsschermen, laat staan apparatuur om patiënten te behandelen met zuurstof.”
Waar de eerste piek van coronabesmettingen in Nepal nog redelijk mild verliep, was het land niet voorbereid op de tweede coronagolf. Die trok een spoor van verwoesting door het land, met duizenden positief geteste patiënten per dag. Manju: “In diezelfde tijd kwamen de eerste vaccins binnen, maar vaccineren was nog volkomen nieuw voor mij. Ook al had je nog nooit een prik gezet, je moest toch aan de slag. Mijn collega’s en ik wilden dolgraag leren vaccineren, maar cursussen waren er toen nog nauwelijks.”
Cursus vaccineren
Via Plan International kreeg Manju training in vaccineren. “Tijdens de cursus leerde ik over de werking van vaccins, hoe je ze toedient en hoe je ze correct bewaart. Ook kregen we instructies over hoe je gezette prikken goed registreert. De beschermingsmiddelen die ik meekreeg tijdens de training geven me een veilig gevoel tijdens mijn werk.”
Alles wat Manju geleerd heeft tijdens haar vaccinatietraining, deelt ze met haar collega’s op de medische post. Hoewel Manju haar werk op de kraamafdeling inmiddels weer heeft opgepakt, is ze nu beter voorbereid op een mogelijke nieuwe golf van coronabesmettingen. “Ik ben trots dat ik een vaccinatiemedewerker ben!”
*In onder meer India en Nepal vormen de dalits de laagste sociale klasse in het hindoeïstische kastensysteem.
Met de opbrengst uit de actie ‘Samen in actie tegen corona’ boden de hulporganisaties achter Giro555 coronahulp in veertien landen. Zo zijn vaccinatieprogramma’s opgezet of ondersteund. Vaccinatiecentra in onder andere Nepal en Suriname ontvingen naalden, beschermende kleding en koelkasten om vaccins koel te vervoeren en te bewaren. In Afghanistan, India en Bangladesh werden ouderen en kwetsbaren gevaccineerd. In Syrië werden door de oorlog verwoeste klinieken hersteld en ingericht als vaccinatielocatie.