“Een resolutie pakt niet de onderliggende oorzaken van kindhuwelijken aan”
Toen Margaret (24) uit Kenia hoorde dat de Verenigde Naties de resolutie tegen kindhuwelijken opnieuw zouden aannemen, voelde ze zich opgelucht. De jonge activist uit het She Leads-programma sprak in de weken voor de VN-stemming met afgevaardigden van lidstaten over de harde realiteit van kindhuwelijken in Kenia. Daar trouwt nog altijd een kwart van de meisjes voor haar achttiende verjaardag. “Nu moet de resolutie doorwerken naar de belangrijkste oorzaken van kindhuwelijken, zoals het gebrek aan voorlichting en de diepgewortelde sociale normen.”
Toen Margaret opgroeide in een arme buurt aan de randen van Mombassa, kwamen zij en haar oudere zus nauwelijks buiten. “Mijn vader bedacht allerlei methoden zodat we niet in contact kwamen met jongens. We mochten niet buitenspelen, maar zaten gedwongen binnen huiswerk te maken. Als mijn zus en ik naar de winkel wilden, dan hield hij bij hoe lang we onderweg waren. Het was zijn manier om ons te beschermen.”
Veel meisjes in mijn omgeving raken op jonge leeftijd zwanger.
Voorbehoedsmiddelen
Die beschermende houding heeft haar ook geholpen, benadrukt Margaret: “Veel meisjes in mijn omgeving raakten op jonge leeftijd zwanger. Van die meisjes wordt schande gesproken en vaak moeten ze van school af. Zonder werk of diploma wordt trouwen gezien als hun enige optie. Vaak zitten ze hele dagen voor hun huis, met een baby op schoot.”
Gebrek aan seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen zijn nog maar een aantal van de oorzaken van kindhuwelijken, leerde Margaret jaren later. “Door diepgewortelde sociale normen vinden mensen het in veel delen van Kenia normaal dat een meisje geen zeggenschap heeft over haar huwelijk. Vaak drijft ook armoede ouders ertoe hun dochter uit te huwelijken, in de hoop haar een betere toekomst te geven.”
Jonge actievoerders
Margaret is vastberaden om de toekomst voor meisjes in Kenia te verbeteren. Ze strijdt er nu samen met andere jonge actievoerders in het She Leads-programma voor dat meisjes zelf keuzes kunnen maken over relaties, anticonceptie en met wie ze trouwen.
Margaret: “We organiseren bijeenkomsten in mijn wijk in Mombassa en gaan langs de deuren. De jongeren en ouders die we tegenkomen, vertellen we over seksuele en reproductieve rechten en het belang van onderwijs. Ook trainen we meisjes om voor zichzelf op te komen.”
Verenigde Naties
Het She Leads-programma ondersteunt meisjes en jonge vrouwen zoals Margaret om op alle niveaus te strijden voor hun rechten en gendergelijkheid, van de gemeenschap tot aan internationale conferenties.
Samen met twee andere meisjesrechtenactivisten reisde Margaret af naar de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève, waar zij met afgevaardigden van de lidstaten sprak over de oorzaken van kindhuwelijken en de vaak harde realiteit waarin uitgehuwelijkte meisjes zich bevinden.
De Verenigde Naties willen kindhuwelijken stoppen tegen 2030, maar dan moeten ze wel naar meisjes en jonge vrouwen luisteren.
Haar doel was dat de lidstaten de resolutie over kindhuwelijken, waar iedere twee jaar opnieuw over gestemd moet worden, opnieuw zouden aannemen. “Ik pleitte ervoor dat de rechten en het welzijn van meisjes in de tekst centraal staan.”
Teleurgesteld in het feit dat zij een van de weinige jonge deelnemers in Genève was, benadrukt Margaret: “De Verenigde Naties willen kindhuwelijken stoppen tegen 2030, maar dan moeten ze wel naar meisjes en jonge vrouwen luisteren. Hoe weet je anders of de maatregelen aansluiten op hun ervaringen en behoeften?”
Resolutie aangenomen
Vlak na haar thuiskomst kwam het goede nieuws dat de Verenigde Naties de resolutie tegen kindhuwelijken opnieuw hebben aangenomen. Vastberaden om haar strijd tegen kindhuwelijken voort te zetten, zegt Margaret: “Dit helpt jonge actievoerders en ngo’s om leiders wereldwijd ter verantwoording te roepen over kindhuwelijken en het waarborgen van meisjesrechten.”
De jonge activist plaatst wel een kanttekening: “Een resolutie alleen pakt niet de onderliggende oorzaken van kindhuwelijken aan, daarvoor is normverandering en structurele armoedebestrijding nodig.”
Trots
Op de vraag hoe haar vader nu tegen haar activisme aankijkt, zegt Margaret: “Hij zal het niet hardop zeggen, maar ik weet dat hij trots is.”
Over She Leads
She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren She Leads uit in Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië en op nationaal en internationaal niveau.