Eén op de zes meisjes ervaart ongewenst seksueel gedrag op school

  • 28 maart 2025

School hoort een veilige plek te zijn. Toch krijgt één op de zes meisjes en jonge vrouwen in Nederland te maken met ongewenst seksueel gedrag op school. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Plan International en Ipsos I&O onder meer dan duizend schoolgaande meisjes en jonge vrouwen tussen de 13 en 25 jaar.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat ongewenst seksueel gedrag in allerlei vormen voorkomt: van seksueel getinte opmerkingen in de klas tot ongewenst lichamelijk contact tijdens de pauze en aanranding. Meisjes voelen zich hierdoor onveilig, hebben concentratieproblemen en presteren minder goed. In het uiterste geval stoppen ze zelfs helemaal met school.

De mentale impact van ongewenst gedag

De meisjes die ongewenst gedrag meemaakten, geven aan te kampen met gevoelens van onveiligheid (34 procent), schaamte (28 procent) en angst (25 procent). Bijna één op de tien zegt sindsdien concentratieproblemen te hebben tijdens de les, en zeven procent is weleens thuisgebleven door wat hen is overkomen. Slechts één op de vijf meisjes durfde het gedrag te melden – maar vervolgens bleef actie in 42 procent van de gevallen uit.

Ik kreeg ongewenste opmerkingen over mijn rondingen. Als gevolg werd ik onzeker en probeerde ik me te verbergen in ruime kleding. Toen dit niet werkte ging ik minder en minder eten en ontwikkelde ik een eetstoornis.

School hoort een veilige plek te zijn

Het gaat niet om incidenten. Ongewenst gedrag komt vooral voor in klaslokalen, op de gang of tijdens pauzes. Volgens Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International hoort school een veilige plek te zijn waar meisjes kunnen leren en groeien. “Maar dit onderzoek laat zien dat dat lang niet altijd zo is. Onderwijs vergroot kansen, maar ongewenst gedrag ondermijnt die. Dat is onacceptabel.”

Meer voorlichting en tijd voor een normaal gesprek

Wat verder opvalt: ruim vier op de tien meisjes heeft nog nooit voorlichting gehad over seksueel grensoverschrijdend gedrag op school. Terwijl dat volgens hen juist bijdraagt aan het vergroten van de veiligheid op school, net als duidelijke meldpunten en het betrekken van jongens en mannen bij dit probleem. Een deelnemer geeft aan dat er meer gepraat moet worden over consent en ongewenst seksueel gedrag tijdens seksuele voorlichting, zodat het een ‘normaal een natuurlijk gesprek wordt’.

Wat doet Plan International?

Wereldwijd krijgen 60 miljoen meisjes jaarlijks te maken met ongewenst seksueel gedrag. Plan International werkt in meer dan 80 landen aan veilige schoolomgevingen, traint leraren en steunt jongeren om verandering te realiseren. In Nederland vraagt Plan aandacht voor dit probleem tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld, die dit jaar plaatsvindt in Rotterdam in de nacht van 17 op 18 mei.

Straatintimidatie en seksueel geweld moeten stoppen!

Loop van 17 op 18 mei mee tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld

Schrijf je nu in
 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau