Een jaar na de explosie is Beiroet weer een beetje opgebouwd
Een jaar geleden, op 4 augustus 2020, verwoestte een explosie de Libanese hoofdstad Beiroet. In een klap stond het leven van honderdduizenden mensen op instorten. Sindsdien is er veel gebeurd, zijn er huizen hersteld, bedrijven weer opgestart, kinderen weer naar school gegaan. Maar een jaar na de ramp staat de stad er slecht voor.
Meteen na de explosie in de haven van Beiroet werd in Nederland Giro555 geopend door de samenwerkende hulporganisaties, waaronder Plan International. Het Nederlandse publiek doneerde het prachtige bedrag van 15,3 miljoen euro, waarvan inmiddels bijna 11 miljoen euro is besteed. Direct na de ramp aan eerste levensbehoeften, zoals voedsel, water, medicijnen en hygiënekits. Maar ook aan psychosociale hulp, zowel voor volwassenen als kinderen. Plan International startte samen met de lokale hulporganisatie Himaya projecten op om kinderen op te vangen, onderwijs te geven en andere ondersteuning te bieden.
Lees hier meer over de psychosociale hulp die Plan International biedt in BeiroetGetraumatiseerd door de explosie
Veel kinderen zijn door de ramp getraumatiseerd, zoals de vijfjarige Omar. Hij was thuis op het balkon aan het spelen toen de explosie plaatsvond. Omar werd samen met zijn moeder door de klap naar binnen geblazen. Ze vluchtten de straat op. Hij zat onder het bloed, veroorzaakt door de glasscherven in zijn benen. Omar krijgt nu psychotherapie, waardoor hij weer beter slaapt en minder schrikt van harde geluiden.
Ook de vierjarige Ghina heeft veel last van de gevolgen. Tijdens de explosie stond ze in de deuropening van haar huis en werd ze tegen de grond geblazen. Ze kwam er met kleine verwondingen vanaf, maar sinds de gebeurtenis heeft ze nachtmerries, is ze bang en moet ze veel huilen. Dankzij therapie gaat het nu weer wat beter met haar. Ghina kan weer steeds vaker lachen.
Economische crisis
Met de opbrengst van Giro555 zijn honderden huizen hersteld. Hoewel het glas weer in de kozijnen zit, is het uitzicht niet altijd helder. Door de economische crisis, die volgde op de explosie, hebben veel mensen geen of nauwelijks inkomen meer. Er is een torenhoge inflatie, de elektriciteit valt regelmatig uit en er is een tekort aan brandstof. Inwoners zijn blij met de hulp die ze krijgen, maar de crisis zorgt voor nieuwe uitdagingen. De 53-jarige Khaled Hassan Al Hassan raakte zijn baan kwijt en kan de huur niet meer betalen. “Hoe moet ik verder? Hoe kan ik nog voor mijn familie zorgen? Ik wil zelf weer werken en geld verdienen.” Zoals Khaled zijn er velen in Beiroet.
De balans opmaken een jaar na de ramp in Beiroet is zoeken naar lichtpuntjes. Met de opbrengst van Giro555 zijn ruim 80.000 mensen geholpen. Vaak met praktische zaken, zoals gereedschap, bouwmaterialen, geld of medicijnen. Beiroet herbouwt en herstelt zijn huizen, scholen, ziekenhuizen en wegen. Het gaat met horten en stoten, maar de inwoners van de stad proberen ondanks de situatie het beste ervan te maken.
Nog niet klaar
Het resterende bedrag van de Giro555-actie wordt de komende twaalf maanden besteed aan meer psychosociale hulp, reparaties van huizen en infrastructuur en financiële steun en trainingen voor ondernemers. Daarna is het werk niet klaar, zegt ook Garance Reus, directeur van Plan International en actievoorzitter van Samen in actie voor Beiroet: “In deze onzekere economische tijden en verschillende crises blijft onze inzet voor de Libanese bevolking hard nodig.” Plan International en andere hulporganisaties achter Giro555 blijven daarom, ook als het geld van de Beiroet-actie is besteed, doorgaan met hun werk in Libanon. Omdat Omar en Ghina het verdienen om op te groeien in een stad waar ze eerlijke kansen krijgen.
De hulporganisaties achter ‘Samen in actie voor Beiroet’ zijn: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.