Eén jaar Break Free!

Break Free!, gestart in 2021, is inmiddels een jaar aan de gang. Het vijfjarige programma (2021-2025) van Plan International en de Afrikaanse organisaties SRHR Africa Trust en Forum for African Women Educationalists voeren we uit in negen Afrikaanse landen: Burkina Faso, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mali, Mozambique, Niger, Soedan en Zambia, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de steun van plaatselijke  maatschappelijke organisaties en jongerengroepen zetten we ons in voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren. In deze jaarrapportage lees je terug wat er het afgelopen jaar is bereikt.

Een stevige basis

Het eerste jaar van het programma stond in het teken van het opstarten en opbouwen van het programma: het implementeren van procedures en werkwijzen voor het managen van dit grote programma zijn belangrijk voor een goede start. Hiervoor was het consortium druk met het werven en aannemen van medewerkers. Vervolgens hebben we partners en vertegenwoordigers van overheden en gemeenschappen, waar we graag mee wilden samenwerken, geïdentificeerd en geselecteerd.

Uitdagingen

In het eerste jaar van Break Free! hadden we daarbij te maken met situaties in landen die de aandacht van overheden wegtrok van het thema seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). Ethiopië bijvoorbeeld kent veel instabiliteit vanwege gevechten in Tigray en delen van Amhara. Grote aantallen mensen zijn op de vlucht en miljoenen kinderen en jongeren kunnen niet naar school. Hierdoor zijn ze ook moeilijker te bereiken voor Break Free! projecten. Meer informatie over de gebieden met uitdagingen vanwege geweld en conflicten is te vinden in het jaarverslag.

De covid-19 pandemie had ook het afgelopen jaar nog een grote impact in de landen waar we werken. De fysieke, mentale gezondheid en economische omstandigheden in de gemeenschappen zijn ernstig aangetast door de lange termijn effecten van de pandemie. Een gevolg van de verslechterende economische omstandigheden, de lockdowns en schoolsluitingen vanwege Covid-19 is helaas een toename in kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Jongeren hebben geen toegang meer tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg . Het is moeilijk precieze cijfers te overleggen, maar de Break Free! teams in Ethiopië, Malawi, Mozambique en Zambia rapporteerden het afgelopen jaar inderdaad signalen van een toename.

Ook binnen het consortium van Break Free! heeft de pandemie invloed gehad. In vrijwel alle Break Free! teams hadden medewerkers te maken met lockdowns. Ze werkten grotendeels vanuit huis, wat extra werk en stress opleverde. Het opbouwen van relaties en contactleggen met sleutelfiguren is daardoor ook lastig geweest. Overheden hadden andere prioriteiten dan SRGR en veel landen kampten met lockdowns waardoor veel bijeenkomsten uitgesteld moesten worden. Alle communicatie verliep via online kanalen, wat toch niet te vergelijken is met persoonlijk contact. Hierdoor duurde het langer dan normaal om relaties op te bouwen met belanghebbenden in de gemeenschappen.

Agenderen

Break Free! Consortiumleden hebben ondanks bovengenoemde tegenslagen hard gewerkt om het programma goed op de rails te zetten en er waren ook positieve ontwikkelingen in 2021: in Niger bijvoorbeeld, waar de African Girls’ Summit werd georganiseerd in november, is het gelukt om vertegenwoordigers uit de politiek, van ngo’s en van maatschappelijke en religieuze organisaties samen te brengen om het thema van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten op de agenda te krijgen en te houden. Er is onder andere een ‘Youth Pre Forum’ georganiseerd waar jonge vrouwen aanbevelingen formuleerden op dit thema. Een groot aantal van deze aanbevelingen werden uiteindelijk overgenomen in de officiële slotverklaring van de African Girls Summit: de Niamey Call-to-Action. [insert link: https://au.int/en/newsevents/20211116/3rd-african-girls-summit]

Vooruitgang

Een belangrijk onderdeel van het Break Free! programma is het bevorderen van de implementatie en het handhaven van bestaande wetten die meisjes en jonge vrouwen beschermen tegen kindhuwelijken. Hiervoor was het zeer belangrijk om goede relaties op te bouwen met politici en ambtenaren in de implementatielanden. Dit deden we met introductiebijeenkomsten en presentaties van het Break Free! programma zoveel als mogelijk was. In Kenya bijvoorbeeld zijn de banden aangehaald met de ministeries van Educatie, Gender en Gezondheid, met de Teachers Service Commission en de anti-female genital mutilation (FGM) board, door deel te nemen aan belangrijke nationale bijeenkomsten. Hiermee investeerden de consortiumleden in relaties die belangrijk zijn voor de komende jaren van het Break Free! Programma.

Het eerste jaar van Break Free! had een opbouwend karakter. De komende vier jaar van Break Free! hebben we zeker profijt van de ontwikkelde procedures, contacten en relaties opgedaan in dit eerste jaar.

Lees ook het Annual Report

Break Free Consolidated Annual Report

Break Free! is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International en de Afrikaanse organisaties SRHR Africa Trust (SAT) en Forum for African Women Educationalists (FAWE). Het Break Free! programma wordt uitgevoerd in negen Afrikaanse landen: Burkina Faso, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mali, Mozambique, Niger, Soedan en Zambia, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken.  Met de steun van plaatselijke maatschappelijke organisaties en jongerengroepen zetten we ons in voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren.

 

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.