Duizenden kinderen sterven in Gaza: kinderen zonder wapens, zonder haat
Na de gevechtspauze van een week is Plan International diep geschokt dat het Israëlische leger de strijd in Gaza heeft hervat. Honderden burgers zijn in de laatste dagen gedood, waaronder veel kinderen. Dit zijn kinderen zonder wapens, zonder haat. Zij betalen de hoogste prijs voor een oorlog waar ze niks mee te maken hebben.
Na de gevechtspauze, waarin 110 gijzelaars uit Gaza en 240 Palestijnse gevangenen zijn vrijgelaten, moeten we blijven hopen op een permanent staakt-het-vuren. Meer dan 500 burgers zijn gedood sinds Israël de bombardementen op Gaza heeft hervat. Het merendeel van de slachtoffers zijn kinderen en vrouwen.
Het plotselinge einde aan de wapenstilstand maakt de beperkte winst op het gebied van hulpverlening tijdens de gevechtspauze ongedaan. Hoewel noodhulp door de gevechtshervatting haast onmogelijk wordt gemaakt, blijven hulpverleners met gevaar voor eigen leven hun werk doen.
Trauma
Volgens de Verenigde Naties zijn inmiddels 1,9 miljoen mensen in Gaza op de vlucht. Nu Israël het offensief in het zuiden van Gaza heeft uitgebreid, kunnen veel mensen geen kant meer op. De verwoesting van medische voorzieningen en het gebrek aan schoon drinkwater en veilig sanitair brengen grote gevaren met zich mee. Kinderen lopen het risico te overlijden aan ondervoeding of ziekten als cholera of diarree. Kinderen die het geweld overleven, houden trauma’s over aan de constante bombardementen. Dit is onmogelijk uit te leggen.
Gewetenloos
Het doden, verwonden, ontvoeren of rekruteren van kinderen is nóóit gerechtvaardigd. De verschrikkingen en trauma’s waarmee kinderen in Gaza, Israël en de Westelijke Jordaanoever worden geconfronteerd, zijn onbeschrijfelijk en gewetenloos.
Plan International blijft alle betrokken partijen oproepen tot een onvoorwaardelijk en permanent staakt-het-vuren en toegang voor hulpverleners. We staan pal achter de bepalingen van het internationaal humanitair recht en eisen dat alle betrokkenen zich hieraan houden. Geen enkel land en geen enkele partij staat boven dit recht. Bovendien pleiten we voor de vrijlating van gegijzelde burgers en kinderen die gevangen worden gehouden. De impact van gevangenschap op het mentale welzijn van kinderen is enorm.
Dit doet Plan International
Hoewel Plan International geen eigen teams in Gaza heeft, werken we met partners samen om onder meer medisch materiaal en maaltijden met noodhulpvrachtwagens vanuit Egypte via de Rafah-grensovergang Gaza in te krijgen.
Het conflict dreigt ook over te slaan naar buurlanden. In Libanon, Jordanië en Egypte is Plan International al jaren actief en daarom schalen we onze noodhulp op voor het geval dat gezinnen de grens over vluchten. Gezinnen die nu al de grensregio’s verlaten, zoals Libanezen die vanuit Zuid-Libanon naar opvangplekken richting het noorden vluchten, ondersteunen we met eten, water en hygiënekits. Bovendien trainen we hulpverleners in het bestrijden van de specifieke risico’s voor meisjes en jonge vrouwen op de vlucht, waaronder seksuele uitbuiting en mensenhandel.