Driekwart van Nederlandse meisjes denkt dat vrouwen als leider harder moeten werken voor respect
Bijna driekwart van de meisjes in Nederland denkt dat het lastiger is voor vrouwen om een leidinggevende functie te bemachtigen dan voor mannen. Ook is 73 procent van de meisjes van mening dat vrouwelijke leiders harder moeten werken om gerespecteerd te worden dan hun mannelijke tegenhanger. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek naar leiderschapsambities onder duizend Nederlandse meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar dat Plan International in aanloop naar Wereldmeisjesdag 2019 lanceert.
Even goede leiders
Bijna alle ondervraagde meisjes in het onderzoek geven aan dat ze leiderschapsambities hebben. Meer dan driekwart van de meisjes is van mening dat mannen en vrouwen even goede leiders zijn, omdat goed leiderschap in hun ogen bepaald wordt door persoonlijke kwaliteiten en niet door iemands geslacht. Dit blijkt ook uit het antwoord op de vraag over welke eigenschappen bij een mannelijke of vrouwelijke leider passen, die naar hun mening bij mannen en vrouwen veelal overeenkomen.
Beeldvorming in de media
“Het is mooi om te zien dat de meisjes en jonge vrouwen uit het onderzoek van Plan International Nederland leiderschapsambities hebben en van mening zijn dat ze even goede leiders zijn als mannen. Maar zorgwekkend is dat ze toch denken dat ze harder moeten werken om gerespecteerd te worden. Dat beeld wordt gevoed als je kijkt naar de beeldvorming in de media, waarin vrouwen nog steeds vaak op een stereotiepe manier worden neergezet en slechts 12 procent van de experts vrouw is. Ook zien we te weinig vrouwen in topposities die als rolmodel kunnen fungeren voor jonge vrouwen. Om dit te doorbreken is het essentieel dat mensen in besluitvormende posities in media, politiek en bedrijfsleven stereotiepe beeldvorming aanpakken en beleid toetsen op gendergelijkheid”, zo zegt Emma Lok, Directeur Strategie en Communicatie bij WOMEN Inc.
Geïntimideerd en gediscrimineerd
De ondervraagde meisjes en jonge vrouwen voorzien ook uitdagingen. Meer dan de helft, namelijk 62 procent, denkt dat vrouwelijke leiders vaker te maken krijgen met discriminatie dan mannen in een soortgelijke functie. Ook denkt 58 procent dat vrouwelijke leiders vaker te maken hebben met (seksuele) intimidatie dan mannen in een leiderschapsrol.
Lees hier het volledige onderzoek: Leiderschapsambities onder meisjes en jonge vrouwen in NederlandTakeovers op Wereldmeisjesdag
Uit het onderzoek blijkt dat meisjes vinden dat we in Nederland nog te veel vasthouden aan een traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Een derde van de meisjes geeft aan door haar omgeving niet te worden aangemoedigd om leider te worden. Daarom organiseert Plan International takeovers in de week van Wereldmeisjesdag (11 oktober) – zodat elk meisje de leider in zichzelf kan laten zien! Meisjes uit meer dan zeventig landen geven voor één dag leiding aan Google, YouTube of een ministerie. In Nederland staan onder anderen PvdA-partijleider Lodewijk Asscher, de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch, de CEO van RTL Nederland Sven Sauvé en Chef Volkskrant Magazine Aimée Kiene hun positie tijdelijk af als steunbetuiging.
Het is de hoogste tijd dat meisjes dezelfde kansen krijgen om uit te groeien tot krachtige leiders. Dit is nog altijd niet het geval, ook in Nederland niet. Aan de ambitie van meisjes ligt het niet. Het zijn de omstandigheden en de perceptie rondom vrouwen en leidinggevende functies, die aandacht vragen. Als initiatiefnemer van deze belangrijke dag, doen wij er alles aan om dit wereldwijd te veranderen. Girls Get Equal is dan ook een heel belangrijke boodschap vandaag.
Een paar belangrijke uitkomsten uit het onderzoek:
- 73,7 procent van de Nederlandse meisjes denkt dat het voor vrouwen lastiger is om een rol als leider te krijgen dan voor mannen.
- 72,5 procent van de meisjes denkt dat vrouwen in een rol als leider harder moeten werken om gerespecteerd te worden dan mannen in een rol als leider.
- 43,1 procent van de meisjes denkt dat vrouwen in een rol als leider vaker te maken hebben met ongewenst lichamelijk contact dan mannen in een rol als leider.
- 61,9 procent van de meisjes denkt dat vrouwen in een rol als leider vaker te maken hebben met discriminatie dan mannen in een rol als leider.
- 57,6 procent van de meisjes denkt dat vrouwen in een rol als leider vaker te maken hebben met (seksuele) intimidatie dan mannen in een rol als leider.
- 32 procent van de meisjes wordt niet aangemoedigd door haar omgeving om een leider te worden.