Down to Zero: veel bereikt, maar vuist tegen seksuele uitbuiting blijft nodig

  • 2 november 2021

Het Down to Zero-programma wil een eind maken aan de seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren in tien landen in Azië en Latijns-Amerika. Om dat te bereiken, zijn tussen 2015 en 2020 allerlei initiatieven ontwikkeld. Het online evaluatierapport laat zien wat er in die vijf jaar is bereikt. We hebben een aantal van de behaalde resultaten op een rij gezet.

Kinderen zijn weerbaarder

Kinderen in alle tien landen zijn mondiger en weerbaarder geworden. Onder meer 77.485 kinderen zijn getraind als kinderrechten advocaat. Daarnaast zijn 96.351 kinderen dankzij voorlichting zich bewust van de impact van seksuele kinderuitbuiting. Ze hebben grotere kennis over hun rechten op het gebied van seksualiteit en gezondheid. Ook spelen ze een belangrijke rol in de voorlichting aan leeftijdsgenootjes. Ze weten waar en hoe seksuele uitbuiting te melden, en welke hulp ze als slachtoffer kunnen krijgen.

Aude Stillebroer-Diepenhorst, programmabeheerder bij Plan International, vertelt over de aanpak van Down to Zero: “Ik ben trots op het feit dat we steeds beter worden in het werken met jongens en meisjes, in plaats van voor jongens en meisjes. Ik zie een langzame groei in het echt luisteren naar hun wensen, ideeën en behoeften om daar op een zo goed mogelijke manier op in te spelen.”

Lees meer over de Down to Zero Alliantie

Het programma richtte zich niet alleen op het weerbaar maken van kinderen en jongeren zelf. Hun omgeving, de gemeenschappen waarvan ze deel uitmaken, vormt een belangrijke pijler in hun bescherming en in het voorkomen dat kinderen (opnieuw) slachtoffer worden.

Demonstraties tegen seksuele uitbuiting in de stad Salvador de Bahia, Brazilië, georganiseerd door de Down to Zero alliantie.

Samenwerking met lokale spelers en justitie

Lokale kinderbeschermingactoren en -netwerken zijn opgericht en versterkt. Samenwerking met politie en justitie heeft onder meer voor een kindvriendelijke aanpak bij instanties gezorgd. Zo worden kinderen in Lombok (Indonesië) naar de rechtbank vergezeld door een maatschappelijk werker en een raadsman. Ook het bedrijfsleven speelt een rol in het beschermen van kinderen. Veel ondernemingen in de reis- en toerisme industrie hebben een gedragscode ondertekend en zijn actief beleid gaan voeren dat seksuele uitbuiting van kinderen in de toerisme sector moet tegengaan. De InterContinental Hotel Group, een van de grootste hotelketens ter wereld met zo’n 1 miljoen gastenkamers, is daar één van.

Het Down to Zero-programma heeft onder meer bijgedragen aan de budgetverhoging door de Indonesische autoriteiten voor de bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen. Kinderen die seksueel zijn uitgebuit in Thailand worden ondersteund in hun juridische procedures. In Colombia krijgen jeugdgroepen van zowel overheid als bedrijven een platform om hun stem te laten horen tegen seksuele uitbuiting van kinderen.

Down to Zero training India
Down to Zero training in India

Het vervolg: Building Back Better

Goede resultaten met een positieve trend. Maar er is ook een keerzijde. Het laatste jaar van het Down to Zero-programma stond de wereld in het teken van de corona-pandemie. Lockdown, avondklok en schoolsluiting werden de nieuwe realiteit, ook voor kinderen en jongeren. Zij raakten sociaal geïsoleerd en waren steeds vaker online aanwezig. Samen met toenemende armoede door de economische gevolgen van de pandemie, maakte dat hen nóg kwetsbaarder voor seksuele uitbuiting. De Down to Zero Alliantie is met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken daarom een nieuw programma gestart, Building Back Better, om te blijven strijden tegen seksuele uitbuiting van kinderen.

Lees meer over het Building Back Better-programma

Down to Zero is een alliantie van Terre des Hommes, Plan International, Defence for Children – ECPAT, Free a Girl en ICCO (part of Cordaid), in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Evaluatierapport Down to Zero (EN)
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.