Don’t Look Away: in actie tegen kindermisbruik op reis
Wie droomt er niet van een vakantie in een zonnig oord? Helaas hebben sommige bestemmingen ook een schaduwkant. Er is sprake van kindermisbruik op reis. Heb je het vermoeden dat een kind seksueel wordt uitgebuit, kijk dan niet weg! Maar meld het via de website www.dontlookaway.nl. Zo kan de Nederlandse politie zorgen dat, in het geval van schuld, de dader hier niet zomaar mee weg komt.
Plan International Nederland voert jaarlijks campagne met de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse overheid, de politie, ECPAT en andere partners om Nederlanders informatie te geven over kindermisbruik op reis en hoe vermoedens kunnen worden gemeld. Het doel is om het aantal meldingen van kindermisbruik op reis en de kwaliteit ervan te vergroten, zodat ze kunnen bijdragen aan het opsporingsonderzoek en strafvervolging. Door middel van de ‘Don’t Look Away’ campagne wordt het Nederlands publiek opgeroepen om bij het vermoeden van seksuele uitbuiting van minderjarigen op een vakantiebestemming zo gedetailleerd mogelijk melding te doen op www.dontlookaway.nl. Deze meldingen worden dan anoniem in behandeling genomen door de politie.
Lees wat Plan doet tegen de seksuele uitbuiting van meisjes in Brazilië
Wat is kindermisbruik op reis?
Bij kindermisbruik op reis gaat het niet alleen om seks met minderjarigen, kinderporno en webcamseks. Ook kinderhandel, erotische massage en paal- en naaktdansen die voorkomen op vakantiebestemmingen zijn vormen van seksuele uitbuiting. Vaak zijn de slachtoffers jongens en meiden tussen de twaalf en achttien jaar. Zolang het om een minderjarige gaat, zijn deze handelingen strafbaar voor Nederlandse daders. Ook als het misbruik plaatsvindt in een land waar dit niet strafbaar is.
Brazilië, Thailand, Mexico en de Filippijnen staan bekend om hun problemen rondom kindermisbruik op reis, maar het kan overal ter wereld plaats vinden. Ook in Nederland. In de praktijk komt het vaker voor in lage- en middeninkomenslanden. Op onderstaande kaart is te zien in welke landen deze vorm van uitbuiting vaak voorkomt.
Meld verdachte situaties
Misschien zie je het misbruik zelf niet met eigen ogen gebeuren, maar heb je het vermoeden dat je getuige bent van een verdachte situatie. Gezond verstand is vaak de beste raadgever om kindermisbruik op reis te herkennen. Meld het ook als je denkt dat er iets ‘niet klopt’. De politie zal dan uitzoeken of er een strafbaar feit wordt gepleegd.
Op de website www.dontlookaway.nl kun je meer lezen over kindermisbruik op reis, de daders en de wetgeving rondom deze vorm van uitbuiting. Ook kun je lezen hoe je een melding kunt doen in Nederland of in het buitenland, met daarbij aanwijzingen welke informatie belangrijk is. Door je ogen open te houden kun jij bijdragen aan de veiligheid van kinderen wereldwijd. Don’t look away!
Wil jij op de hoogte blijven van ons werk?
Schrijf je hier in en ontvang updates (ongeveer één per maand) over hoe we samen het verschil maken!