Derde jaar van de Yes I Do Alliantie levert mooie resultaten op
De Yes I Do Alliantie (YIDA) heeft er weer een jaar met mooie resultaten op zitten. Het aantal kindhuwelijken is verminderd, er zijn alternatieve ceremonies gehouden (in plaats van besnijdenis), er zijn trainingen gegeven en er is volop gelobbyd. Het jaarverslag geeft inzicht in wat er het afgelopen jaar allemaal bereikt is.
De Yes I Do Alliantie is in 2016 van start gegaan en bestaat uit Plan International Nederland, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, KIT Royal Tropical Institute en Rutgers. In zes landen pakken we gezamenlijk de problematiek aan die ten grondslag ligt aan meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Het programma wordt uitgevoerd in Indonesië, Mozambique, Malawi, Zambia, Kenia en Ethiopië en loopt tot 2020.
Aantal kindhuwelijken neemt af
De gedragsverandering die nodig is om meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen te stoppen is een proces van de lange adem. In het rapport is te lezen dat het aantal kindhuwelijken sinds de start van het programma is afgenomen, maar het terugdringen van tienerzwangerschappen lijkt minder snel te gaan.
Het is van groot belang dat alle betrokkenen de seksualiteit van jeugd erkennen en dat hier open gesprekken over kunnen worden gevoerd. Dit moet ervoor zorgen dat de juiste informatie wordt gedeeld over onder andere kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Ook seksuele voorlichting en toegang tot diensten op het gebied van seksuele gezondheid blijven hierbij cruciaal. Voor het slagen van het programma is het belangrijk dat ook jongens en mannen betrokken worden bij de interventies.
Resultaten uit het rapport
In het rapport van 2018 staat per doel omschreven wat de huidige stand van zaken is. Vooruitgang, uitdagingen en de financiën worden uitgebreid behandeld. Een greep uit de resultaten:
Lobby in Indonesië
In Indonesië is op lokaal niveau gelobbyd bij onder andere leraren en gezondheidsmedewerkers om kindhuwelijken te voorkomen. Dertien groepen die zich op gemeenschapsniveau bezighouden met de bescherming van kinderen maakten plannen om het gevaar van kindhuwelijken onder de aandacht te brengen bij beleidsmedewerkers.
Mozambique: jongeren actief betrokken
In Mozambique is (net als in de andere landen) een plan gemaakt om jongeren actief te betrekken bij het hele programma. Er is bijvoorbeeld een training gegeven aan alle alliantiepartners over hoe zij jongeren zoveel mogelijk kunnen betrekken bij de implementatie van het programma.
Generaties met elkaar in gesprek in Ethiopië
In Ethiopië zijn handleidingen ontworpen om gesprekken tussen (groot)ouders/ verzorgers en kinderen te faciliteren. De eerste resultaten lijken veelbelovend, de handleidingen helpen om ruimte te creëren voor open gesprekken over seksualiteit en gender. Resultaten laten zien dat ouders die zijn betrokken bij het programma minder snel de neiging hebben om hun dochters uit te huwelijken en te laten besnijden.
Kenia: alternatieve ceremonies zonder besnijdenis
In Kenia werden vier alternatieve ceremonies gehouden, waarbij de weg naar volwassenheid wordt gevierd zonder dat meisjes besneden worden. 1130 meisjes deden in 2018 mee aan zo’n ceremonie en 786 jongens volgden lessen over seksuele gezondheid. Dankzij deze lessen hebben de jongens kennis en vaardigheden opgedaan over seksuele gezondheid en recht, het belang van gelijkheid tussen meisjes en jongens en actief promoten van gelijke rechten.
Champions of change in Malawi
Resultaten tonen aan dat door de Champions of Change-methodologie jongeren meer kennis en vaardigheden hebben verkregen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten. Het aantal meisjes dat voortijdig stopt met school is mede hierdoor afgenomen en ook meisjes die door een zwangerschap moesten stoppen met school pakken de draad vaker weer op.