De ongesteldheids-emoji is nu beschikbaar!

  • 29 oktober 2019

Plan International begon twee jaar geleden met een campagne voor een ongesteldheids-emoji en nu is het zover: de bloeddruppel die Plan International ontwierp is beschikbaar op je telefoon!

Wereldwijd worden maandelijks 2 miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Elke dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Veel meisjes en vrouwen vinden het moeilijk om over hun menstruatie te praten en dat terwijl er maandelijks twee miljard meisjes en vrouwen ongesteld worden. Daarom vonden wij het hoog tijd voor een ongesteldheids-emoji om dit taboe bespreekbaar te maken. De taboes rondom menstruatie hebben een enorme invloed op meisjes en vrouwen wereldwijd. Dat varieert van hevige schaamtegevoelens tot gebrek aan toegang tot maandverband en sanitaire voorzieningen.

Lees hier op welke zes manieren de nieuwe emoji jouw leven kan verbeteren
De ongesteldheids-emoji, de bloeddruppel, die door Plan International ontworpen is, is nu beschikbaar.

De gevolgen van het taboe op menstruatie

“Een combinatie van gebrek aan kennis, diepgeworteld bijgeloof en tradities rondom ongesteldheid beperkt meisjes en vrouwen wereldwijd enorm in hun vrijheid en ontwikkeling”, zegt Mascha Singeling, expert op het gebied van water, sanitatie en hygiëne bij Plan International.

Lees ook: Zes bloedserieuze redenen waarom meisjes niet naar school gaan

Gevaarlijke mythes

“Zo mag je in Nepal geen zuivel of vlees eten als je ongesteld bent en worden in delen van het land meisjes en vrouwen zelfs elke maand een aantal dagen naar een afgelegen hut verbannen. In Bangladesh zouden meisjes of vrouwen die doorlekken tijdens hun menstruatie boze geesten aantrekken. In Malawi en Uganda geloven mensen dat als je ongesteld bent en door een tuin loopt, alle planten sterven. Maar wat misschien nog wel de gevaarlijkste mythe is, is dat ongesteldheid zou betekenen dat je klaar bent om te trouwen, met kindhuwelijken en tienerzwangerschappen tot mogelijke gevolgen”, licht Mascha toe.

Geen toegang tot maandverband of tampons

Samen met het ontbreken van maandverband – en hierdoor een grotere kans op doorlekken – leidt dit ertoe dat meisjes tijdens hun menstruatie meerdere schooldagen per maand missen en soms zelfs helemaal stoppen met school. Maar 12 procent van de meisjes en vrouwen in India heeft toegang tot maandverband of tampons. 28 procent van de Ugandese meisjes gaat niet naar school tijdens haar ongesteldheid.

Wat doet Plan International?

Plan International maakt het onderwerp menstruatie bespreekbaar in de gebieden waar we werken aan water, hygiëne en sanitatie om zo de schaamte weg te nemen. Aan de hand van onder meer toneelstukken krijgen meisjes, jongens, docenten en ouders voorlichting over menstruatie en hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan International? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Herbruikbaar maandverband

Plan zet zich in om de toegang tot sanitaire producten te vergroten. Zowel jongens als meisjes leren hoe ze zelf herbruikbaar maandverband kunnen maken. Ook werkt Plan samen met bedrijven als Afripads om ervoor te zorgen dat herbruikbaar maandverband te koop is in winkels en op markten in gebieden waar meisjes dit nodig hebben. Samen met scholen bouwt Plan toiletten met speciale voorzieningen voor meisjes zoals afvalbakken, water en maandverband.

Ontwerp van Plan

Het ontwerp van Plan International, de bloeddruppel, was één van de ingezonden voorstellen voor een ongesteldheids-emoji, die Plan International UK in samenwerking met NHS Blood and Transplant heeft ingediend bij Unicode, het bedrijf achter de emoji’s.
De ongesteldheidsemoji is nu beschikbaar in de nieuwste software-updates.

 

Kerstcadeaus met betekenis

Op zoek naar een cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Shop jouw kerstcadeau