De hulp: zo redt Giro555 levens
De elf samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zetten zich samen in voor de slachtoffers van de hongersnood in Noordoost-Nigeria, Zuid-Sudan, Jemen en Somalië. In totaal lijden 20 miljoen mensen in deze en omringende landen aan ernstige ondervoeding. Zij worden geholpen met eten, bijvoeding voor kinderen en medicijnen. Maar ze krijgen ook contant geld, water, zeep en noodtoiletten.
Hulp in Zuid-Sudan
De oorlog in Zuid-Sudan maakt het ontzettend lastig om de mensen te bereiken die het hardst hulp nodig hebben. Toch zetten de hulporganisaties alles op alles om ook daar de hongersnood te bestrijden en zoveel mogelijk hongerdoden te voorkomen. Er wordt voedsel uitgedeeld aan mensen die helemaal geen eten meer hebben. In Zuid-Sudan, maar ook in buurlanden die Zuid-Sudanese vluchtelingen opvangen.
Contant geld tegen honger
Door de grote voedseltekorten zijn de prijzen voor eten en andere levensbehoeften in Zuid-Sudan enorm gestegen. Eten is op sommige plaatsen nog wel beschikbaar, maar is onbetaalbaar geworden voor de armste mensen. Veel mensen zijn bovendien op de vlucht en hebben geen werk meer. Daarom worden er banen gecreëerd. Denk aan het graven van irrigatiekanalen. In ruil daarvoor krijgen ze contant geld of bonnen waarmee ze weer eten kunnen kopen. Wie ziek is of te verzwakt om te werken, ontvangt ‘gratis’ geld. Omdat mensen dit geld lokaal uitgeven, helpen ze lokale ondernemers die het ook moeilijk hebben.
Hulp in Noordoost-Nigeria
In Noordoost-Nigeria hebben de mensen naast droogte ook te maken met het geweld van Boko Haram, de islamitische rebellen die in het noorden van het land een islamitische staat willen stichten. Duizenden mensen zijn al gevlucht voor het geweld. Gelukkig lukt het steeds beter om de mensen te bereiken die hulp nodig hebben. Er wordt onder andere eten uitgedeeld aan mensen in de provincies Yobe, Adamawa en Borno. Daarnaast wordt gezorgd voor water, medische zorg en het verbeteren van de hygiënische omstandigheden.
Betere hygiëne
Schoon water, zeep en betere sanitaire voorzieningen hebben al miljoenen levens gered. Als water schaars is – zoals in Noordoost-Nigeria – is vervuild water vaak het enige alternatief. Mensen die daar ziek van worden, maar geen wc of zeep hebben, kunnen gemakkelijk anderen besmetten. Met goede hygiëne en sanitaire voorzieningen wordt dat voorkomen.
Hulp in Somalië
In Somalië doen de hulporganisaties er alles aan om een herhaling van de hongersnood in 2011 te voorkomen. Er wordt onder andere gewerkt in de regio’s Bula Hawa, Luuq, Dolo, de Sanaag, Sool en Bari. Een aantal van de Giro555-organisaties richt zich specifiek op kinderen jonger dan vijf jaar, zwangere moeders en moeders die borstvoeding geven. Met bijvoeding wordt ondervoeding voorkomen bij deze extra kwetsbare groep. Kinderen die al ernstig ondervoed zijn, krijgen speciale medische zorg. Vaak zijn deze kinderen binnen drie weken weer op krachten.
Hulp aan veeboeren
In Somalië helpen de Giro555-organisaties ook de veeboeren. Zij zien hun vee massaal sterven door honger. Daardoor verliezen ze hun inkomen en dreigt hongersnood voor hele families. Enkele Giro555-organisaties leveren veevoer aan deze boeren zodat ze (een deel van) hun vee in leven kunnen houden en geld blijven verdienen om eten mee te kopen.
Hulp in Jemen
Door het conflict in Jemen is hulpverlening hier moeilijk en zelfs gevaarlijk. De noodhulporganisaties ondersteunen klinieken en ziekenhuizen waar veel ouders met ondervoede kinderen zich melden. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven krijgen voedingsadvies om ondervoeding te voorkomen. Ondervoede kinderen krijgen medicatie, voedingssupplementen en een speciale pindapasta.
Pindapasta redt ondervoede kinderen
Pindapasta Plumpy’Nut zit vol levensreddende voedingsstoffen. De pasta bewijst zich keer op keer bij rampen. Kinderen kunnen het zo uit de verpakking eten. De pasta wordt vooral geproduceerd in landen waar ondervoeding veel voorkomt. Zo wordt niet alleen een kind gered, maar is er ook steun voor de economie van kwetsbare landen.
Goede hulp kost geld
Voor goede hulp is geld nodig. Aan geld is op dit moment een groot tekort. Met jouw steun worden levens gered. Je kunt een donatie doen via het donatieformulier.