Colombia verbiedt kindhuwelijken!
Het parlement in Colombia heeft een wet aangenomen die kindhuwelijken in het land voortaan verbiedt. Hiermee komt er een einde aan een maas in de wet die het mogelijk maakte dat kinderen al vanaf hun veertiende konden trouwen als ouders daar toestemming voor gaven. Plan International bestempelt de wet als ‘historisch’ na acht mislukte pogingen van kinderrechtenorganisaties om het verbod door het parlement te loodsen.
Colombia is nu een van de 12 van de in totaal 33 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied die kindhuwelijken volledig hebben verboden. Eerder maakten landen als Honduras, de Dominicaanse Republiek en Mexico het al illegaal voor kinderen om te trouwen.
Er zijn 4,5 miljoen meisjes en vrouwen in Colombia die voor hun achttiende verjaardag trouwen. Dit is ongeveer een op de vier. Eén miljoen vrouwen en meisjes trouwden al voor hun vijftiende verjaardag (bron: UNICEF).
Het parlementaire besluit dicht een maas in de wet die het mogelijk maakte voor kinderen om te trouwen wanneer de ouders daar toestemming voor gaven. Informele huwelijken, die minderjarigen werden geacht aan te gaan wanneer zij langer dan twee jaar samenwoonden, zijn voortaan ook verboden. De nieuwe wet maakt het bovendien mogelijk voor kinderen en jongeren om een gesloten huwelijk nietig te verklaren.
Lange campagne
Samen met andere kinderrechtenorganisaties voert Plan International al zeventien jaar lang campagne voor een verbod op kindhuwelijken in het land, maar wetsvoorstellen kregen geen doorgang doordat tegenstanders zich beriepen op ouderlijke rechten en traditionele waarden. Voornamelijk in plattelandsgebieden komen kindhuwelijken veel voor en worden meisjes soms al vanaf twaalf jaar uitgehuwelijkt.
Ángela Anzola, directeur bij Plan International in Colombia: “Dit verbod op kindhuwelijken is een enorme stap voor meisjesrechten in Colombia. Maar er is meer nodig om de positie van meisjes te verbeteren. Door diepgewortelde ongelijkheid vinden veel Colombianen het nog normaal dat een meisje geen zeggenschap heeft over een huwelijk, seks of een zwangerschap. Wetgeving moet daarom gepaard gaan met het veranderen van opvattingen over de rol van vrouwen en meisjes in de samenleving. Ook moeten meisjes betere onderwijskansen krijgen, zodat een kindhuwelijk niet langer als een uitweg wordt gezien.”
Plan International houdt toezicht op de handhaving van de wet en voert programma’s uit op het gebied van onderwijs en kinderrechten om de toekomstperspectieven van meisjes en jonge vrouwen blijvend te verbeteren.