87 procent van meisjes wereldwijd zegt dat valse informatie online hun leven negatief beïnvloedt
Meisjes en jonge vrouwen worden extra hard geraakt door online mis- en desinformatie. Dit blijkt uit het grootschalig internationaal onderzoek The Truth Gap van Plan International. Ze worden blootgesteld aan vooroordelen en vrouwenhaat. Valse informatie online legt meisjes en jonge vrouwen het zwijgen op, het ondermijnt hun ambities en het schaadt hun gezondheid. En dat terwijl het internet juist een machtig middel kan zijn in de strijd voor gendergelijkheid.
Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar Wereldmeisjesdag op 11 oktober. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen om jaarlijks aandacht te vragen voor de rechten en kansen voor meisjes. Plan International ondervroeg 26.000 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 24 jaar uit 26 landen, waaronder Brazilië, Benin, Indonesië, Duitsland, Sudan, Kenia, de Verenigde Staten en India. In Nederland zijn er 1.000 meisjes en jonge vrouwen ondervraagd.
Directe gevolgen van valse informatie online voor meisjes
Iedereen krijgt natuurlijk online te maken met mis- en desinformatie: onjuiste informatie die per ongeluk of expres wordt verspreid. Maar dit onderzoek laat zien dat het vooral meisjes en jonge vrouwen raakt. Stereotypering, bodyshaming, en leugens die worden verspreid over vrouwelijke politici zorgen ervoor dat meisjes zich minder snel uiten. Daarnaast ondermijnt het hun leiderschapsambities.
De enige plek waar ik alles over seksualiteit kan leren is op het internet.
Even belangrijk: juist meisjes en jonge vrouwen zijn vaak afhankelijk van online informatie over onderwerpen die in hun directe omgeving taboe zijn. Dit zijn onderwerpen zoals seksualiteit, menstruatie en vrouwenrechten. Valse informatie online heeft dus directe gevolgen op de gezondheid en de toekomst van meisjes en jonge vrouwen wereldwijd.
Wereldwijde conclusies
- 87% van meisjes wereldwijd geeft aan dat valse informatie online hun leven negatief beïnvloedt.
- 91% van de meisjes maakt zich zorgen om online mis- en desinformatie.
- 46% van de meisjes voelt zich gestrest, bezorgd, angstig, verdrietig of gedeprimeerd door online mis- en desinformatie.
- 1 op 4 meisjes deelt minder snel hun mening.
- 1 op 5 meisjes is gestopt met politiek of maatschappelijk actief zijn door mis- en desinformatie.
- 70% van de meisjes heeft nooit geleerd (op school of door familieleden) hoe je online valse informatie herkent.
Waar ik met name bang voor ben is dat ik gemanipuleerd word zonder dat ik het doorheb.
Internet als krachtig middel in de strijd voor gendergelijkheid
Het onderzoek van Plan International benadrukt hoe belangrijk online informatie en socialmediaplatformen zijn. Het verbindt meisjes en jonge vrouwen met gelijkgestemden overal ter wereld, geeft toegang tot informatie die in hun eigen omgeving als taboe wordt gezien en maakt participatie en activisme mogelijk. De meisjes roepen overheden o.a. op hen te betrekken bij beleidsvorming en om meer aandacht te besteden aan digital literacy op school. Onlineplatformen moeten het genderspecifieke probleem erkennen en alles in staat stellen om mis- en desinformatie tegen te gaan.
Teken hier onze petitie die overheden oproept om meer aandacht te besteden aan digital literacy op schoolSamen maken we het verschil!
Plan International doet onder de noemer State of the World’s Girls elk jaar onderzoek naar de uitdagingen die specifiek meisjes tegenkomen in hun leven en daarmee gendergelijkheid in de weg staan. Samen met jou kunnen we deze obstakels wegnemen. Doe mee voor slechts 10,- per jaar en geef meisjes een kans op een betere toekomst. Jij ondersteunt zo onze projecten en bent als eerste betrokken bij petities en andere acties, die we opzetten om de obstakels aan te pakken.