3 ingrijpende effecten van het coronavirus op kinderen
Het coronavirus raakt iedereen, wereldwijd. En we proberen allemaal een manier te vinden om met de nieuwe situatie om te gaan. De COVID-19-pandemie stelt nu vooral de bevolking en economieën in welvarende landen zwaar op de proef. Maar de gevolgen voor mensen in arme landen met fragiele gezondheidssystemen kunnen nog veel verwoestender zijn. Vooral kinderen en jongeren zullen onder deze crisis lijden.
Kinderen en hun welzijn vormen het middelpunt van ons werk. Tot nu toe lijkt het erop dat kinderen minder geraakt worden door het coronavirus, bekend als COVID-19, dan volwassenen, maar schijn bedriegt. Hoewel kinderen misschien minder snel ziek worden door het virus, zal de pandemie grote invloed hebben op de omgeving waarin kinderen opgroeien.
Lees ook: Plan International en het coronavirus
Dit zijn de drie meest ingrijpende, negatieve effecten die de COVID-19-pandemie heeft op de ontwikkeling van kinderen wereldwijd:
- Onderwijs wordt onderbroken of stopgezet
Meer dan 850 miljoen kinderen en jongeren – ongeveer de helft van het aantal kinderen wereldwijd dat naar school gaat – kunnen door het coronavirus niet meer naar school of de universiteit.
Onderwijs speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van armoede en bij het dichten van de kloof tussen arm en rijk. Daarnaast zijn veel kinderen afhankelijk van school voor bepaalde levensbehoeften, zoals het eten dat ze krijgen door voedselprogramma’s op school. Dit wordt hun dus afgenomen als zij niet meer naar school kunnen. Ook is het vaak moeilijk om ervoor te zorgen dat kinderen die langere tijd niet naar school zijn gegaan, weer teruggaan naar school.2. Een nog stressvollere thuissituatie
Tien procent van de wereldbevolking moet van minder dan € 2 per dag leven. Voor veel families zullen de gevolgen van het coronavirus hun armoede verergeren. Dit kan komen door ziekte of sterfgevallen in de familie, met de daarbij behorende verhoogde ziektekosten en de zorg voor zieke familieleden. Maar het kan ook zijn dat ouders of verzorgers hun werk verliezen waardoor ze inkomsten mislopen.
Deze gebeurtenissen brengen veel stress voor kinderen met zich mee, waardoor ze zich thuis angstig en onzeker kunnen voelen. Hun ouders of verzorgers kunnen hen niet altijd in hun basisbehoeften voorzien. Deze veranderingen vormen een groot risico voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen, vooral als ze nog jong zijn.
Sommige families worden tijdens de crisis ook gedwongen om drastische beslissingen te nemen over de toekomst van hun kinderen. Veel families hebben minder inkomsten door zieke familieleden of het verliezen van werk. Voor jongens betekent dit vaak dat ze werk moeten doen waarbij ze uitgebuit worden. Meisjes lopen de kans al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt te worden, voor de bruidsschat en zodat er een mond minder is om te voeden.
3. Kinderen worden kwetsbaarder
Door COVID-19 valt voor veel kinderen bescherming weg. Scholen gaan dicht, familieleden worden ziek (of erger) en andere diensten, zoals hulpverleners die aan huis komen, zijn ineens niet meer beschikbaar.
Ouders of verzorgers zijn de eersten die kinderen beschermen, maar als zij ernstig ziek worden door het virus valt dit weg, waar kinderen heel angstig van kunnen worden. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat het risico op uitbuiting toeneemt.
Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat meer stress in families het risico op huiselijk geweld kan verhogen. Ook krijgen kwetsbare kinderen en hun families vaak niet meer de steun die zo nodig hebben doordat bepaalde basisdiensten niet meer bereikbaar zijn. Regelmatige thuisbezoeken door hulpverleners aan kinderen uit risicogroepen kunnen bijvoorbeeld minder of zelfs helemaal niet meer plaatsvinden.
Kinderrechten blijven beschermen
Plan International is in meer dan 75 landen actief en ondersteunt duizenden achtergestelde community’s door middel van een netwerk van bijna 10.000 medewerkers. Wij blijven ons ook tijdens deze crisis volop inzetten voor kinderrechten en gendergelijkheid.
We onderzoeken dan ook continu hoe we onze programma’s het beste kunnen voortzetten en hoe we de kinderen die het hard nodig hebben kunnen ondersteunen.
Samenwerking
In onze aanpak van het coronavirus richten we ons op de samenwerking met community’s, nationale overheden en andere partners om het verspreiden van het virus tegen te gaan. We geven informatie over hygiëne, zoals wat de beste maatregelen zijn om verspreiding te voorkomen, en installeren handwasstations.
Dringende oproep
Nederland en vele andere landen nemen vergaande maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Plan International roept daarom regeringen op om bij de maatregelen die genomen worden tegen de verspreiding ook te denken aan kinderen en andere kwetsbare groepen.