2022: grote en kleine stappen vooruit voor meisjes wereldwijd

  • 23 december 2022

Lijstjes en terugblikken zijn onlosmakelijk verbonden met de decembermaand. Zoals elk jaar grijpt Plan International de kans om een aantal lichtpunten voor meisjes te benoemen. Er is nog veel te doen, maar er is ook veel goeds gebeurd! 2022 was een jaar dat werd gekenmerkt door meerdere grote rampen en conflicten. Toch waren er dit jaar ook meerdere successen te vieren. Plan International presenteert: het Meisjeslijstje van 2022. Een selectie van kleine en grote stappen voorwaarts voor de rechten van meisjes wereldwijd.

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken op de Filipijnen

Begin dit jaar werden kindhuwelijken op de Filipijnen illegaal verklaard. In het land trouwde één op de zes meisjes voor hun achttiende, maar een nieuwe wet moet hier een einde aan maken. Op overtreding van de wet staat een celstraf van maximaal twaalf jaar. Deze straf kan ook worden opgelegd aan mensen die samenwonen met een minderjarige partner of die betrokken zijn bij de totstandkoming van een kindhuwelijk. Handhaving zal er hopelijk voor zorgen dat het aantal kindhuwelijken op de Filipijnen de komende jaren flink afneemt. Een enorme stap voorwaarts voor meisjes in de Filipijnen!

Meisjes in de Filipijnen maakten zich al jaren hard voor een verbod op kindhuwelijken – Foto: ©Plan International & Michael Perfecto

Samen veranderen we de wereld voor meisjes wereldwijd.

Help jij meisjes vooruit in 2023?

Doneer nu

Gelijk loon voor Amerikaanse voetbalsterren

In februari betaalde de U.S. Soccer Federation het vrouwenvoetbalteam van de Verenigde Staten een schikking van 24 miljoen dollar. Want hoewel ze sinds 1991 vier wereldkampioenschappen en vier gouden medailles op de Olympische Spelen binnenhaalden, werden ze al die tijd minder betaald dan hun mannelijke collega’s (die overigens een stuk minder succesvol waren). Na een lange, slepende rechtszaak die al in 2019 van start ging kregen de voetbalvrouwen hun gelijk. De schikking werd uitbetaald en de U.S. Soccer Federation beloofde mannen en vrouwen van nu af aan hetzelfde te betalen voor dezelfde werkzaamheden. Inclusief mooie bonussen voor WK-wedstrijden.

Het voetbalteam van de VS viert de WK-winst – Foto: ©ANP

Nieuws voor en door vrouwen in Somalië

In Somalië ging in april het Bilan project van start. Dit project start het eerste mediahuis in het land dat volledig geleid en gerund wordt door vrouwen. Het geeft vrouwelijke journalisten in het land de kans hun verhalen te vertellen en onderzoek te doen naar de zaken die hen bezighouden. Zo zullen in het mediahuis verhalen over bijvoorbeeld geweld tegen vrouwen, politieke participatie van vrouwen en vrouwelijke ondernemers centraal staan. Maar het allerbelangrijkste: bij Bilan hebben vrouwen de vrijheid om zelf de keuze te maken over het nieuws dat ze naar buiten brengen.

In Somalië is de eerste nieuwsredactie die volledig door vrouwen gerund wordt opgericht – ©Plan International

Indonesisch parlement stemt voor wet tegen seksueel geweld

Na jarenlange strijd werd in april in Indonesië een wet aangenomen tegen seksueel geweld. De wet werd zes jaar lang tegengehouden door conservatieven, die seksueel misbruik zagen als een privékwestie. Met de nieuwe wet hoopt het parlement verandering te brengen in die mentaliteit. Want de klachten over seksueel geweld in Indonesië nemen toe en het vervolgen van daders was door het ontbreken van de juiste wetgeving lastig. Onder de nieuwe wet worden naast vrouwen ook mannen en kinderen als potentieel slachtoffer van seksueel geweld geaccepteerd. Ook worden er negen vormen van seksueel geweld onderscheiden, waardoor het makkelijker wordt seksueel geweld te definiëren en aan te tonen. Dit zorgt uiteindelijk voor betere wettelijke bescherming tegen seksueel geweld. Een flinke mijlpaal voor de mensenrechten in het land!

Meisjes in Indonesië volgen een training over seksueel geweld – ©Plan International

Recordaantal leerlingen haalt eindexamen in vluchtelingenkamp Nguenyyiel

September was een spannende maand voor de kinderen in het Nguenyyiel vluchtelingenkamp in Gambella, Ethiopië. 930 kinderen, waarvan 115 meisjes, legden namelijk het regionale schoolexamen af. Een recordaantal kinderen en een recordaantal meisjes zijn geslaagd: meer dan 98 procent van de deelnemers heeft het examen gehaald! Uiteindelijk zijn er 918 kinderen geslaagd voor hun eindexamen, waarvan 110 meisjes. Een van de topstudenten was Nyaruot (17). Ze scoorde zelfs honderd procent: “Ik wist dat ik het examen goed had gemaakt, want ik had er goed voor gestudeerd. Ik ben erg blij met mijn cijfer.”

De eindexamenkandidaten in Nguenyyiel en hun trotse leraar – Foto: ©Plan International

Meer aandacht voor menstruatiearmoede

Onlangs keurde de Tweede Kamer een voorstel goed waarmee menstruatieproducten gratis moeten worden voor mensen met een laag inkomen. Belangrijk, want door de steeds verder stijgende prijzen zijn er steeds meer vrouwen en meisjes voor wie menstruatieproducten onbetaalbaar worden. En gelukkig is Nederland niet het enige land dat actie onderneemt om menstruatiearmoede tegen te gaan. Ook in Schotland, de gemeente Sarajevo in Bosnië en in Brazilië werden wetsvoorstellen goedgekeurd om gratis menstruatieproducten aan te bieden aan meisjes en vrouwen die deze hard nodig hebben. Daarbij blijft praten over menstruatie een heikel punt. Ondanks dat er wereldwijd maandelijks twee miljard vrouwen en meisjes menstrueren, wordt het onderwerp nog steeds als taboe gezien. Er zijn dus mooie stappen gezet, maar er is nog werk aan de winkel!

Leerlingen in Uganda maken herbruikbaar maandverband – Foto: ©Plan International

Solea (23) overhandigt Wereldmeisjesdagrapport aan ministerie en Kamerleden

Op de tiende editie van Wereldmeisjesdag overhandigde de 23-jarige Ugandese jongerenactivist Solea het rapport Equal Power Now aan Kamerleden in Den Haag. “Niemand vraagt een man waarom hij de politiek in wil, maar meisjes en jonge vrouwen wereldwijd krijgen die vraag dagelijks. De 29.000 meisjes en jonge vrouwen uit het onderzoek willen stuk voor stuk politiek actief zijn, maar worden hierin belemmerd omdat ze vrouw zijn”, vertelde activiste Solea de aanwezige Kamerleden. Na haar vlammende betoog kregen de leden van de Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het rapport overhandigd. De Kamerleden namen ruim de tijd om na te praten met Solea, onder meer over het gebrek aan veiligheid voor meisjes en jonge vrouwen die zich uitspreken of een leiderschapsrol willen pakken.

Solea aan het woord in Den Haag – Foto: ©Paul Enkelaar

Tien jaar Wereldmeisjesdag

Dit jaar was het tien jaar geleden dat Wereldmeisjesdag door de Verenigde Naties in het leven werd geroepen. Een dag waarop we stilstaan bij de miljoenen meisjes ter wereld die nog steeds worden mishandeld, achtergesteld en uitgebuit, puur omdat ze meisjes zijn. Maar we vieren ook de kracht van meisjes. Voor alle moedige meisjes die het lef hebben om in actie te komen tegen alles wat hen ervan weerhoudt om te zijn wie ze willen zijn, te worden wie ze willen worden. En natuurlijk stonden we stil bij alles wat er in de afgelopen tien jaar is bereikt. #GirlTheWorld

Mellicentia youth advocate
Mellicentia spreekt voor het Kinderrechtencommité van de VN – Foto: ©Plan International

#GirlTheWorld

Help meisjes vooruit in 2023!

Doneer nu
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.