10.000 kinderen omgekomen in Gaza
Bij het conflict in Gaza zijn inmiddels meer dan tienduizend kinderen omgekomen. Plan International is diep geschokt door dit nieuws en roept overheden wereldwijd op solidair te zijn met de kinderen in dit conflict. We kunnen niet langer toekijken: regeringsleiders móeten hun invloed inzetten om verder lijden voorkomen.
Kinderen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël hebben, net als alle andere kinderen op deze wereld, het recht om vrij van geweld op te groeien. Ook in oorlogstijd moeten alle partijen het Internationaal Humanitair Recht respecteren. Geen enkel land en geen enkele partij staat boven dit recht.
Cijfers van het Palestijnse Ministerie van Gezondheid bevestigen dat er sinds de aanval op Israël op 7 oktober meer dan tienduizend kinderen zijn omgekomen als gevolg van de lucht- en grondaanvallen in Gaza. Dat komt neer op één op de honderd kinderen in het gebied. Dit zijn kinderen zonder wapens, zonder haat. Zij betalen de hoogste prijs voor een conflict waar zij niks mee te maken hebben.
100 dagen
Afgelopen 14 januari markeerde de honderdste dag van het conflict tussen Gaza en Israël. Een door de VN gesteund rapport waarschuwt voor een enorm voedseltekort voor alle 2,3 miljoen Gazanen. Voor 576.600 mensen is dit tekort zelfs catastrofaal – met een groot risico op extreme hongersnood en sterfte.
Door de bombardementen op ziekenhuizen en de aanvallen op gezondheidswerkers staat de zorg in Gaza enorm onder druk. Het risico dat kinderen hierdoor cruciale zorg missen, groeit met de dag. Ook worden kinderen door het gebrek aan middelen geopereerd zonder verdoving. UNICEF liet onlangs weten dat meer dan duizend kinderen één of beide benen moesten laten amputeren.
Vrachtwagens vol noodhulp
Plan International werkt met partners samen om schoon (drink)water, maaltijden en EHBO-kits via noodhulpvrachtwagens Gaza in te krijgen. Hoewel de toegang voor humanitaire hulp beperkt is, hebben vijf van onze vrachtwagens Gaza inmiddels weten te bereiken.
Het conflict dreigt ook over te slaan naar buurlanden. In Libanon, Jordanië en Egypte breiden we onze noodhulp uit aan mensen die de grens over vluchten. Gezinnen die de grensregio’s al hebben verlaten, zoals Libanezen die vanuit Zuid-Libanon naar opvangplekken richting het noorden vluchten, ondersteunen we met eten, water en hygiënekits. Bovendien trainen we hulpverleners in het bestrijden van de specifieke risico’s voor meisjes en jonge vrouwen op de vlucht, waaronder seksuele uitbuiting en mensenhandel.
Oproep tot staakt-het-vuren
Plan International roept de betrokken partijen opnieuw op tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren. Dit is de enige manier om een einde te maken aan dit lijden. Bovendien pleiten we voor toegang voor humanitaire werkers en voor de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars.
Zo lang er geen staakt-het-vuren is, blijven het aantal slachtoffers oplopen. Kinderen blijven achter met de littekens, zowel mentaal als lichamelijk. Daarom moet het geweld nu stoppen, voor kinderen in Gaza en wereldwijd.