Tut Joseph is taaldocent in een vluchtelingenkamp in Ethiopië
Tut Joseph Keach (26) is gevlucht uit Zuid-Sudan en verblijft sinds 2017 in het Nguenyyiel vluchtelingenkamp in Ethiopië. Hij werkt als leraar op een van de vijf basisscholen die zijn opgezet door Plan International. Het programma wordt gesteund door de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie. Als taaldocent leert Tut Joseph de kinderen in het kamp Nuer, een taal die door meer dan 3 miljoen mensen in Zuid-Sudan en Ethiopië wordt gesproken.
Voordat Tut Joseph in Ethiopië aankwam had hij de middelbare school afgemaakt, maar geen lerarenopleiding gevolgd. Van Plan International kreeg hij training in lesmethodes, didactiek en de nationale leerplanvereisten. Ook heeft hij meer geleerd over de taal Nuer. Zo heeft hij de nodige vaardigheden opgedaan om leraar te worden.
Veilig en toegankelijk onderwijs
Met steun van ECHO heeft Plan International inmiddels al meer dan 380 leraren opgeleid, verspreid over zes scholen in twee vluchtelingenkampen in Ethiopië. Het doel van het project is om in deze twee kampen veilig onderwijs mogelijk te maken voor de kinderen die er verblijven. Hierbij is het vooral belangrijk om meisjes naar school te krijgen en op school te houden.
Het betrekken van de hele vluchtelingengemeenschap is hierbij cruciaal. Leerlingen, ouders en leiders in de gemeenschap spelen allemaal een rol om kinderen goed onderwijs te kunnen bieden. Daarom draagt Tut Joseph bij aan bewustwordingscampagnes over het belang van onderwijs. Bovendien zijn hij en zijn collega’s ook verantwoordelijk voor activiteiten naast school, zoals clubs, om de leerlingen actief betrokken te houden.
Lees ook: Ruon (11) gaat weer naar school in het Nguenyyiel kampDelen van kennis
De leraren in het vluchtelingenkamp worden gelinkt aan mentors van Plan International en Ethiopische leraren die in het kamp werken. Er worden regelmatig discussies gevoerd over lesgeven en leren. Ook wisselen ze uitdagingen, geleerde lessen en succesverhalen uit. Door het delen van kennis kunnen de leraren in de kampen hun vaardigheden verbeteren.
Belangrijke rol in kinderbescherming
Kinderen in vluchtelingenkampen, met name meisjes, zijn kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting. Ook wordt er in dergelijke noodsituaties vaak teruggegrepen op schadelijke praktijken zoals kindhuwelijken. Om een veilige en toegankelijke leeromgeving te creëren, moeten onderwijsactiviteiten hand in hand gaan met kinderbeschermingspraktijken.
Tut Joseph en zijn collega’s worden daarom getraind in kinderbescherming en gendergelijkheid. Ze leren hoe ze kunnen opmerken of kinderen risico lopen en hoe ze daar vervolgens melding van kunnen doen. Daarnaast worden ze opgeleid om psychologische eerste hulp en psychosociale steun te bieden.
Meer weten over onze projecten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Vol passie voor de klas
Tut Joseph is opgebloeid tot een professionele leraar die vol passie voor de klas staat. Hij kijkt ernaar uit om zelf ook meer te leren. Zijn doel is om in Ethiopië op nationaal niveau te worden erkend als gekwalificeerde leraar. “Ik voel me zelfverzekerd en gekwalificeerd om inclusief onderwijs te geven aan leerlingen, met name meisjes, op een effectieve manier” – Tut Joseph (26)
ECHO
De afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie is er op gericht noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. Zij doen dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor noodhulp projecten. Op dit moment hebben wij projecten lopen in Ethiopië, de Dominicaanse Republiek, Peru en Zuid-Sudan.