Terugblik op RDPP: werkgelegenheid voor kansarme jongeren in Ethiopië
Plan International werkt in Ethiopië met jonge vluchtelingen uit onder andere Eritrea en Somalië om hun economische weerbaarheid te vergroten. Het vijfjarige Regional Development and Protection Programme (2017-2021) heeft veel kunnen betekenen voor jonge vluchtelingen en kansarme jongeren uit Ethiopië. Bana, Maheder en Tseganesh hebben binnen het programma beroepstrainingen gevolgd om hun succes op de arbeidsmarkt te vergroten. Met nieuwe vaardigheden bouwen ze een zelfstandig inkomen op.
Vanwege gewapend conflict in en rondom Ethiopië worden er in dit land meer dan 800 duizend vluchtelingen opgevangen. Ontheemd raken en opnieuw een leven moeten opbouwen is een grote uitdaging. Zowel de gevluchte als Ethiopische jongeren missen vaak de benodigde kennis, vaardigheden en netwerken om een baan te kunnen krijgen. Ook hebben ze nauwelijks toegang tot onderwijs of andere basisvoorzieningen. Het gebrek aan economische kansen is een belangrijke drijfveer voor vluchtelingen en potentiële migranten om riskante illegale migratie te overwegen. Geschat wordt dat rond een kwart van Ethiopische jongeren tussen 15 en 29 jaar werkloos is.
Plan International gaat verder dan noodhulp op korte termijn. Het Regional Development and Protection Programme (RDPP) richt zich op beter onderwijs, inkomen en protectie voor vluchtelingen en de gemeenschappen waar ze worden opgevangen in Addis Ababa en Shire, regio’s waar veel ontheemde mensen worden opgevangen.
Lees hier meer over het RDPP-projectBana – “Mijn leven is een stuk verbeterd”
Bana (21) is vijf jaar geleden uit Eritrea gevlucht, waar ze met haar ouders en een jonger zusje woonde. Na twee jaar in een vluchtelingenkamp in Sudan, en een jaar in het Tigray vluchtelingenkamp in Ethiopië, woont ze nu al twee jaar in de hoofdstad van Ethiopië, Addis Ababa. Ze verliet Eritrea met hoop op een betere kans op werk. Maar de realiteit was anders. Het was een enorme opgave om te leven in een ander land waar ze de taal niet sprak.
In Ethiopië aangekomen kwam Bana in aanraking met Plan International. Ze deed mee aan een training van vier maanden binnen het RDPP-programma om kok te worden. Met deze nieuwe vaardigheden en nieuwe moed kwam Bana snel aan werk. Ze verdient zelfstandig geld, waardoor ze een appartement kan huren voor zichzelf en haar zusje. “Mijn leven is een stuk verbeterd dankzij de training die ik heb gevolgd.”
Maheder – “nieuwe vaardigheden zijn super belangrijk”
Maheder (22) verliet op jongere leeftijd school en verhuisde van Adigrat naar Addis Ababa. Adigrat ligt in de Tigray regio van Ethiopië, waar veel gewapend conflict het leven onveilig maakt.
Ze woont nu bij haar tante, en heeft een training van acht maanden afgerond binnen het RDPP-programma. Ze leerde onder meer om professioneel te koken. Met kersverse kennis is ze aangenomen bij een restaurant als kok. Maheder vertelt dat ze nu genoeg verdient om te kunnen sparen voor het opzetten van een eigen bedrijf. Ze wil niet alleen zichzelf, maar ook haar familie kunnen ondersteunen. “Ik word er zo blij van om te zien dat meer meiden zoals ik trainingen volgen en werk vinden. Nieuwe vaardigheden zijn super belangrijk.”
Tseganesh – “We kregen weer meer vertrouwen”
Toen de vader van Tseganesh (23) overleed kwam haar gezin zonder inkomen te zitten. Ze is de jongste dochter in een gezin van acht kinderen en woont met haar moeder in Addis Ababa. Gebrek aan inkomen leidde ertoe dat Tseganesh haar schoolboeken en andere benodigdheden niet kon betalen. Ze moest gedwongen stoppen met school en begon met slecht betaald werk in de horeca.
Naast haar baan verkocht Tseganesh met een paar vriendinnen ook brood, koffie en tussendoortjes. Ze hoorde dat Plan International jonge vrouwen ondersteunt die samen een onderneming starten om hun inkomen te verbeteren. De jonge vrouwen meldden zich meteen aan. Ze ontvingen een lening voor hun onderneming en deden mee aan een training waar ze vaardigheden opdeden om een succesvolle zaak op te zetten. Tseganesh: “We kregen er weer meer vertrouwen in dat we hoog kunnen scoren, ook al beginnen we op een laag niveau.”
De onderneming van Tseganesh en haar vriendinnen heeft inmiddels tien leden. Ze bestaan een jaar en het is al uitgegroeid tot een winstgevend bedrijf. Het volgende doel is om uit te breiden naar het bakken van brood en het houden van kippen. De jonge vrouwen willen jongeren in hun omgeving inspireren om zelf ook kansen op de arbeidsmarkt te creëren. “Mijn leven is radicaal veranderd”, vertelt Tseganesh.
RDPP
Het project Joining forces: Multi-stakeholder action to offer young refugees and host communities a sustainable future in Ethiopia is onderdeel van het Regional Development and Protection Programme (RDPP), dat gefinancierd wordt door het EU Trust Fund for Africa. Plan International werkt samen met noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA en diverse lokale, nationale en internationale partners om betere economische kansen te creëren voor kansarme jongeren in Addis Ababa en Shire.
Dit doen we door de focus te leggen op onderwijs en werkgelegenheidsontwikkeling. Door de capaciteit en kwaliteit van scholen te verbeteren kunnen meer jongeren (terug) het onderwijs in. We hebben genderclubs opgezet waar men hun verhaal kan delen in een veilige omgeving, om de schoolomgeving voor meiden te verbeteren. Met beroepsopleidingen en training in ondernemerschap komen meer jongeren aan het werk. De trainingen zijn aangepast aan de marktbehoefte en de vraag naar arbeid, zodat ook na de afloop van het project jongeren weerbaarder zijn op de arbeidsmarkt.
Een ander onderdeel van het project is het verminderen van de spanningen tussen de ontheemde gemeenschap en de gastgemeenschap. Dit hebben we gedaan door voor beide groepen de weg naar het rechtssysteem te verbeteren. Ook hebben we vredescommissies opgezet om sociale spanningen te voorkomen, en bieden we psychosociale steun aan wie het nodig heeft. Het RDPP-project is inmiddels succesvol afgerond. Plan International blijft zich inzetten voor een betere toekomst voor jongeren in Ethiopië. Het succes van dit project dient als mooi voorbeeld voor volgende projecten toegespitst op werkgelegenheid voor jongeren.