La League: zet tienerzwangerschappen buitenspel!
Elk jaar trouwen er wereldwijd meer dan 12 miljoen meisjes voor hun achttiende (UNICEF, 2023) en worden zo’n 21 miljoen meisjes tussen de vijftien en negentien zwanger (WHO, 2023). In het La League-project worden meisjes door middel van voetbal en trainingen in seksuele gezondheid klaargestoomd om op te staan tegen stereotypen over de rol van meisjes, met het doel tienerzwangerschappen en kindhuwelijken tegen te gaan en meisjes de kans te geven hun eigen toekomst te bepalen.
In het La League-project gaat Plan International de strijd aan met tienerzwangerschappen en kindhuwelijken in Brazilië. Wanneer meisjes op jonge leeftijd zwanger worden, worden ze vaak gedwongen te stoppen met school en te trouwen met de vader van hun kind. Hun nieuwe rol, die van moeder en echtgenote, neemt al hun tijd in beslag. Voor school is er geen ruimte meer. Zonder opleiding zijn ze volledig afhankelijk van hun echtgenoot, hun familie of hun schoonfamilie. Bovendien zijn een zwangerschap en bevalling op jonge leeftijd ook heel gevaarlijk. Er is een groter risico op complicaties, wat vaak leidt tot levenslange gezondheidsproblemen of zelfs de dood van moeder en/of kind.
Tienerzwangerschappen buitenspel zetten
In het La League-project wordt voetbal gecombineerd met trainingen in belangrijke levensvaardigheden, om meisjes sterker in hun schoenen te laten staan. We zetten ons in om de stereotypen over de rol van meisjes, die vaak een belangrijke oorzaak zijn van tienerzwangerschappen, kindhuwelijken en geweld tegen vrouwen, te doorbreken. Door te voetballen kunnen meisjes werken aan hun zelfvertrouwen, weerbaarheid en hun leiderschapsvaardigheden. Het geeft ze de mogelijkheid hun fysieke, mentale en sociale vaardigheden te ontwikkelen.
Maar om tienerzwangerschappen tegen te gaan is er meer nodig dan alleen voetbal. Tijdens gerichte interventies krijgen meisjes voorlichting over seksuele en reproductieve gezondheid, waaronder anticonceptie, gezonde relaties en het feit dat zij de enige zijn die keuzes mogen maken over hun lichaam. Door ze van de juiste kennis en steun te voorzien kunnen meisjes hun eigen keuzes maken en het ouderschap uitstellen.
We werken samen met gemeenschappen, scholen en lokale partners om barrières die meisjes tegenhouden als het gaat om sport weg te nemen. We zorgen voor een inclusieve omgeving waarin meisjes kunnen uitblinken en waar ruimte is voor hun leiderschap.
Succesvolle implementatie
Sinds de start van het project in 2018 hebben meer dan 800 meisjes geleerd over hun rechten en zich ingezet om stereotypen binnen hun gemeenschappen te bestrijden. Meer dan honderd meisjes leerden over leiderschap en werden voorbereid op de arbeidsmarkt. Ook bereikte onze boodschap over gelijkheid en seksuele gezondheid meer dan 1,5 miljoen mensen in Nicaragua (waar het programma tot 2023 ook werd uitgevoerd) en Brazilië.
Een van de meisjes die deelnam aan het La League-project is Elisvânia (20) uit Brazilië, die inmiddels profvoetballer is geworden. “Het La League-project heeft mijn leven positief veranderd,” vertelt ze. “Mijn buurmeisjes vertelden me over een nieuw voetbalproject en ik besloot me aan te melden. Door La League leerde ik dat meisjes en jongens dezelfde rechten hebben en dat we vrij zijn om onze eigen keuzes te maken. Het spoorde me aan om mijn dromen na te jagen.”
“We moeten onze dromen najagen”
Elisvânia blijft meisjes steunen door hen te vertellen over haar ervaringen binnen het La League-programma. Haar verhaal laat zien dat je je dromen waar kunt maken en alles kan worden wat je wil. Of dat nou professioneel sporter, politicus, leraar of iets heel anders is. “Het kan soms moeilijk zijn, maar als je een droom hebt moet je daarvoor vechten. We moeten onze dromen najagen!”