Het Nguenyyiel vluchtelingenkamp viert Menstruatiedag
Elk jaar op 28 mei is het Menstrual Hygiene Day. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het bespreekbaar maken van menstruatie. Ook in het Nguenyyiel vluchtelingenkamp in Ethiopië werd er dit jaar aandacht besteed aan menstruatieproblematiek tijdens een speciaal evenement, georganiseerd door Plan International met steun van de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie. Jongeren deden mee aan een druk programma vol leuke activiteiten.
Het voornaamste doel van het evenement was om menstruatie een normaal en bespreekbaar onderdeel van het leven te maken voor de inwoners van het kamp en de wijdere omgeving. 400 tot 500 mensen vierden feest: meisjes en vrouwen, maar ook jongens en mannen. Naast de inwoners van het vluchtelingenkamp waren andere bewoners van de gemeenschap, schooldirecteuren, leraren en studenten aanwezig.
Een dag tegen stigma en taboe
De Menstruatiedag werd afgetrapt door Filmawit Hadush, gendercoördinator van Plan International: “Elke maand menstrueren 1,8 miljard mensen wereldwijd. Voor jongeren begint met hun eerste menstruatie de start van een nieuwe fase in hun leven. Maar dit brengt ook nieuwe kwetsbaarheden met zich mee. Veel meisjes krijgen te maken met stigma, intimidatie en sociale buitensluiting tijdens hun menstruatie.”
Lees het Bloedeerlijk onderzoek van Plan International over menstruatietaboeMenstruatie bespreekbaar maken
Filmawit pleit daarom voor het bespreekbaar maken van menstruatie: “Menstruatie is iets natuurlijks. We moeten het bewustzijn over menstruatie vergroten en meisjes die menstrueren met liefde en respect behandelen. Ook moeten we scholen de benodigdheden bieden om ervoor te zorgen dat meisjes ook tijdens hun menstruatie onderwijs kunnen blijven volgen. Ons doel is om ongelijkheid vanaf de wortels aan te pakken.”
Ons doel is om ongelijkheid vanaf de wortels aan te pakken.
Muziek en theater over menstruatie
Als onderdeel van het programma gaf een groepje jongeren een muzikale voorstelling. Ook werd er een toneelstuk genaamd “Het is een geschenk” opgevoerd. Het toneelstuk ging over een meisje, Hana, die voor het eerst menstrueerde op school. Ze werd gepest door andere studenten. Hana zocht de steun van een lid van een club binnen het vluchtelingenkamp die zich inzet voor de bescherming van meisjes en vrouwen tegen geweld. Hier vond Hana mentale steun en kreeg ze herbruikbaar maandverband en nuttige informatie over menstruele gezondheid tijdens haar eerste menstruatie.
Cursus maandverband maken
Ook kon je leren om zelf herbruikbaar maandverband te maken. Door een demonstratie en diagrammen lieten medewerkers van Plan International zien hoe je het maandverband kon maken en hoe je dit vervolgens moet gebruiken.
De deelnemers deden actief mee en stelden veel vragen. Zo vroegen ze welk materiaal ze kunnen gebruiken, hoe ze het maandverband schoon moeten houden en welke gezondheidsrisico’s er hangen aan het gebruik van herbruikbaar maandverband. Ook stelden ze voor om jongens en mannen actiever te betrekken bij het maken van herbruikbaar maandverband. Zo kunnen gendernormen verbroken worden en wordt verandering teweeg gebracht.
Quiz
De quiz onder leerlingen uit groep 7-8 van de basisschool in Nguenyyiel was voor veel kinderen het hoogtepunt van de dag. Leraren en vrijwilligers werden aangesteld als jury, en de wedstrijd begon! Elke deelnemer moest vijf vragen beantwoorden over menstruatie, gezondheid en hygiëne. Aan het einde van de quiz kondigde de jury de winnaars aan. De deelnemers kregen prijzen zoals herbruikbaar maandverband, zeep en ondergoed.
Enthousiasme voor verdere actie
Aan het einde van de dag gaven veel deelnemers aan dat ze zich graag verder wilden inzetten voor menstrual health. Zo werd er geopperd om meer te doen om te voorkomen dat meisjes stoppen met school vanwege hun menstruatie. De geleerde lessen van de dag hebben de deelnemers verspreid onder de rest van de gemeenschap. Zo willen ze meisjes beter gaan ondersteunen. Al met al een geslaagde dag!
ECHO
De afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie is er op gericht noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. Zij doen dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor noodhulp projecten. Op dit moment hebben wij projecten lopen in Ethiopië, de Dominicaanse Republiek, Peru en Zuid-Sudan.